A labdarúgók fizetései után milliós bérkompenzációt kaphatnak a magyar klubok

  • narancs.hu
  • 2020. november 12.

Fekete Lyuk

Akkor is, ha közben nincs nagy jövedelemkiesésük.

A 444.hu írta meg, hogy kedd este a kormány a rendkívüli intézkedési csomag keretében arról is döntött, hogy az állam adókedvezmények, bértámogatások és ágazati kedvezmények formájában segít meg egyes vállalkozásokat. „Orbán Viktor ezt nevezi gazdaságvédelmi intézkedéseknek” – fogalmaz a lap, majd a cikk részletesen kitér arra, hogy a bértámogatás vonatkozik a profi sportegyesületekre, köztük a többi ágazathoz képest kiugróan magas bérköltséggel kalkuláló NB1-es labdarúgó csapatokra is.

Csakhogy a labdarúgókluboknak nem kell jelenleg komoly bevételkieséssel számolniuk, „bevételeiket eddig is a TAO-támogatások, állami nagyvállalatok szponzorációi adták – nem pedig azok a jegybevételek, amelyektől most elesnek” – írja a 444.

Bértámogatásra jogosultak többek között az éttermi, mozgó vendéglátás, filmvetítés, konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése, előadó-művészet, művészeti létesítmények működtetése, múzeumi tevékenység körében dolgozó személyek. Valamint a sportegyesületek, köztük tehát a profi labdarúgóklubok is. Az aránytalanság az előbb felsorolt területeken dolgozókat, valamint az NB1-es focistákat érintő bérkiesés szempontjából nemigen szorul magyarázatra.

Bár a 444 cikkének végén egy frissítésben hozzáteszik: „A kormány a rendeletek kiadása után fél nappal, egy hirdetményben a minimálbér 150 százalékában maximalizálta és további feltételekhez kötötte a bértámogatás kifizetését.” Vagyis a bértámogatás maximumát a kormány bruttó 240 ezer forintban állapította meg, ám, mint mondják: „A hivatásos klubok így is milliós nagyságrendben igényelhetnek bértámogatásokat az illetékes megyei kormányhivataloknál.”

Figyelmébe ajánljuk