Térdvédőt és "repülőjegyet" is kapott Niedermüller a térdelős megjegyzése miatt

  • narancs.hu
  • 2021. június 9.

Fekete Lyuk

A VII. kerületi polgármesternek megint sikerült felháborítania néhány jobboldali szervezetet. 

Ismét Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester szavai borzolják a kedélyeket a jobboldalon. 

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a kedd esti Írország elleni felkészülési focimeccs kezdetén bár az ír válogatott tagjai a rasszizmus elleni tiltakozásképp letérdeltek a pályán, míg a magyar válogatott az MLSZ kimondott elvei szerint nem, a magyar szurkolók pedig "füttyel és pfujolással" reagáltak a gesztusra.

Az ír szövetségi kapitány megjegyzést is tett erre, mondván "ez biztosan káros lehet Magyarország számára az Európa-bajnokság miatt is. (…) Ez nem igazán vet jó fényt Magyarországra és a magyar szurkolókra".

Niedermüller Péter úgy érezte, meg kell szólalnia az üggyel kapcsolatban, és a Facebookon fejtette ki a véleményét, ahol az Index beszámolóját idézve a történtekről azt azzal kommentálta:

"Na pontosan ezért nem érdekel engem a magyar válogatott, szégyellhetjük magunkat. Ma este Budapesten jobb volt írnek lenni..."

Ahogy Niedermüller kijelentései általában szokták, ez is kiverte a biztosítékot néhány jobboldali szervezetnél: 

  • Először Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője adott ki egy közleményt arról, hogy "a hazaáruló Niedermüllernek el kell tűnnie a közéletből, hiszen már magyarságát is megtagadná, sőt szégyelli azokat a sportolókat, akik nem térdelnek le egy fehérellenes rasszista mozgalom nyomására". A szélsőjobboldali párt képviselője "magyarellenes uszításról" írt, hogy Niedermüller "már önmagában a magyarságtól is fél", és hogy "ez egy keresztény ország, amely fehér emberek hazája, ahol nincs helye a magyargyűlölőknek". 
  • Ezután a volt jobbikos, jelenleg független parlamenti képviselő, de Polgári Válasz néven önálló pártot gründoló Bencsik János is kiadott egy közleményt, amelyben "külföldről importált identitáspolitikai gesztusnak" nevezi a térdelést, és azt írta, pártja egy önkormányzati képviselője "térdvédőt vitt Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármesternek, hogy abban kedvére térdepelhessen, hátha egyszer majd talán nem szégyelli, hogy magyar!" Végül Bencsik arra jutott, hogy "egyetlen politikus sem teheti meg, hogy akár másokat kirekesszen a nemzetből, akár megtagadja magyarságát".
  • Ettől pedig a Fidelitas sem maradhatott le, amelynek kerületi elnöke, Virágh Előd oda jutott, hogy

Írországba küldené Niedermüller Pétert a foci-Eb idejére, hogy ne zavarja a magyar emberek szurkolását. 

"Niedermüllert láthatóan minden zavarja, ami magyar, pedig a következő hetekben sok címeres magyar zászló lesz látható Budapesten. Így neki és a magyar szurkolóknak is jobb lesz, ha az Eb ideje alatt Írországban tartózkodik" - közölte Virágh Előd. Szerinte emellett Niedermüllernek és Gyurcsány Ferencnek kellene amúgy térdelnie, hogy így fejezzék ki bocsánatkérésüket a 2010 előtti politikáért. A sajtótájékoztató végén a Fidelitas aktivistái a VII. kerületi önkormányzat portáján leadtak egy szimbolikus, a "Gyurcsány Airways" írországi járatára szóló, a polgármester nevére kiállított repülőjegyet.

  • De rápörögtek a témára a fideszes politikusok is, Hollik István például azt írta a Facebook-oldalán: „Kezdhetném a magyarázatot Szent István királynál, folytathatnám a magyar nemzet ezernyi büszkeségével, de mindez a gyurcsányista polgármesternél valószínűleg falra hányt borsó” - bármit is jelentsen ez; Hoppál Péter pedig azt, hogy ez a "gyurcsányista identitás: mivel nem térdel a magyar válogatott, az ellenfélnek szurkolnak. Ha nekik 'jobb írnek lenni' mint magyarnak, hallgassanak főnökük, Gyurcsány szavaira: 'Tessék! El lehet menni!'" Azt is hozzátette, hogy "mi nem térdelünk ránk erőltetett ideológiáknak, ha tetszik Gyurcsány magyargyűlölő sameszainak, ha nem!" De még az egykori LMP-elnök Schiffer András is kiírta, hogy "a hátralevő három évben Budapesten jobb nem erzsébetvárosinak lenni". 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.