A Magyar Labdarúgó Szövetség harca a gyűlölet ellen

  • narancs.hu
  • 2021. június 9.

Narancsblog

Így lesznek szalonképesek a neonácik és Bayer Zsolt.

„A válogatott a mérkőzések előtt nem térdeléssel fogja kifejezni a gyűlölet bármilyen formájának elítélését” – írta közleményében a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), ami nagyjából ugyanannyi üzenetértékkel bír, mint Orbán Viktor trollkodásai, ha az Európai Unió, a sajtószabadság, vagy épp a magyar labdarúgás kerül szóba. Azt a látszatot kelti, hogy a mondandó számot tarthat nemzetközi érdeklődésre, de valójában csak sima hazabeszélés a magyar rajongóknak.

De az MLSZ gesztusa még csak nem is eredeti: tavasszal sem a csehek, sem a lengyelek nem követték a walesi, illetve angol válogatott játékosainak példáját, állva maradtak, sőt a lengyel labdarúgó-szövetség még április elején adott ki, az MLSZ-ével szinte szó szerint megegyező közleményt. Sőt április közepén a lengyeleknél sokkal befolyásosabb ellenzője is akadt a térdelésnek: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) állítólag „3500 sportolóval egyeztetve” döntött úgy, hogy nemcsak tiltja, de még büntetést is kap Tokióban az, aki térdre ereszkedik, avagy az öklét felemelve tiltakozik a faji megkülönböztetés ellen. 

A NOB egyértelműen gyáva és korrupt lépése után felesleges habverésnek tűnik az MLSZ lépése,

hiszen jelen felállás szerint, a hétvégén kezdődő labdarúgó-Eb meccsei előtt lesznek játékosok és/vagy komplett válogatottak, akik letérdelnek majd, és lesznek, akik nem, a közönség pedig ugyanúgy kifütyülheti az előbbieket, mint az utóbbiakat.

De a NOB példája nem volt ragadós, legalábbis ami a nagy nemzetközi labdarúgó szövetségeket, a FIFA-t és az UEFA-t illeti. Persze nem lennénk meglepve, ha kiderülne: itt is voltak betiltásra, büntetésre irányuló törekvések, ám úgy tudjuk, hogy egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben. Már csak azért sem, mert jól tudják, hogy ezzel csak kompromittálni tudnák magukat, hiszen a FIFA-nál és az UEFA-nál is alapvetés a rasszizmus elítélése, és az elég hülyén venné ki magát – és fogja is majd kivenni az olimpián –, hogy épp azt a mozdulatot tiltanák be és büntetnék, amely Colin Kaepernick amerikaifutballista 2016-os fellépése nyomán a faji megkülönböztetés elleni harc legfontosabb és legismertebb szimbólumává vált azzal, hogy a Black Lives Matter mozgalmat életre hívó gyilkos rendőri akcióra már-már látnoki módon rímelt.

Persze az MLSZ-nél nem számítanak az efféle ellentmondások. Az még csak egy rossz vicc, hogy Orbán Viktor futballországának követei azzal támasztották alá mondavalójukat, hogy az

„UEFA és a FIFA szabályai nem engedik a politizálást a pályán és a stadionban sem, amit az MLSZ nem csak elfogad, de egyet is ért vele”,

de azt is írják hogy az „MLSZ »A gyűlölet nem pálya« kampány keretében harcol évek óta a gyűlölet minden formája ellen” – tehát szerintük a fél térdre ereszkedés igazából a „gyűlölet” kifejezése. Ami ellen az MLSZ is „harcol”.

Csakhogy e „harc” így, ebben a formájában, semmivel sem különb, mint a Ferenc téri szivárványszobrot ledöntő neonácik, vagy Bayer Zsolt, aki egy borzalmas gyerekgyilkosság kapcsán írta ezt: „Lesz térdelés a meccsek előtt, a kurva anyátokat? Letérdeltek egy ártatlan fehér kisfiú borzalmas halála miatt, vagy a térdelés gesztusa csak egy erőszakos bűnöző halála miatt jár?”

Mert ne legyenek kétségeink: a Magyar Labdarúgó Szövetség közleménye ugyanilyen uszítás belső használatra,

a magyar szurkolótábor hergelésére, az ún. Fekete Sereg randalírozási hajlamának kedvéért, az esetleges balhékat előre is megmagyarázva. És hogy ez mennyire így van, azt jól mutatja a tegnapi felkészülési meccs az írek ellen. A Telex tudósítása szerint  a meccs előtt letérdelő vendégek nem azon döbbentek meg, hogy a magyar játékosok ehelyett a mezükre varrt „respect” feliratra mutattak, hanem azon, hogy a magyar szurkolók „füttyel és pfujolással” reagáltak a gesztusra. A portál szerint az ír szövetségi kapitány, Stephen Kenny a magyar szurkolók reakcióját így kommentálta. „Ez biztosan káros lehet Magyarország számára az Európa-bajnokság miatt is. (…) Ez nem igazán vet jó fényt Magyarországra és a magyar szurkolókra” – mondta. 

Ennek fényében különösen visszatetsző, hogy minderről a Nemzeti Sport egy árva hangot nem írt , szerintük „az iramra nem lehetett panasz, az atmoszférára végképp nem, nemegyszer megesett, hogy az egyik lelátórész által megkezdett rigmusra a másik három kórusban felelt. Hiába no, ha már a kezdés előtt az virított az eredményjelzőn, hogy »Szurkoljunk felelősen!«, sokan szó szerint értették”.

(Címlapképünkön: A magyar válogatott játékosai a Magyarország - Írország barátságos labdarúgó-mérkőzés után Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban 2021. június 8-án. Magyarország-Írország 0-0. Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk