Vidnyánszky: Az Amnesty képezte ki a tiltakozó SZFE-s diákokat

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 12.

Fekete Lyuk

Olyan híreket kapott.

Interjút adott az Origónak Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, amelyben ismételten a politikusokra és az egyetem vezetésére hárította az egyetem körül kialakult helyzet felelősségét.

Mint ismert, a kuratórium önkényesen átírta a Szervezeti és Működési Szabályzatot úgy, hogy az egyetem vezetőit megfosztották jogköreiktől, és gyakorlatilag elvették az egyetem autonómiáját. A vezetőség erre lemondott, a diákok pedig elfoglalták az egyetemet, így az oktatás sem kezdődött meg.

Bagossy László: Mintha nem is a kuratóriummal hadakoznánk, hanem a nagyhatalmú miniszterelnökkel

Az egyetem vezetése még hisz benne, hogy az SZFE autonómiájának elvesztését vissza tudják fordítani. "Aki arról ábrándozik, hogy Vidnyánszky lecserélése megoldana bármit, az nem érti a dolog lényegét" - mondta Bagossy László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Színházművészeti Intézetének vezetője a hvg.hu-nak adott interjújában.

Vidnyánszky most arról beszélt, hogy a tanárok nem vették figyelembe a diákok jövőjét és manipulálják őket, illetve hogy

"olyan híreket kaptunk, hogy az Amnesty International segíti a tiltakozókat a szervezésben, és már nyáron egy táborban felkészítették a diákok egy részét arra, ami most történik."

Arról is beszélt, hogy a hallgatók között "vannak, és nem kevesen, akik félnek megszólalni".

Vidnyánszky most végre elárult valamit arról is, hogy hogyan akarná átalakítani az egyetem képzését: azt mondta, hogy az eddig felvett diákokat ugyanazok a tanárok oktatnák, akikhez felvételiztek (igaz, számos neves tanár távozott az egyetemi autonómia megszüntetése miatt az SZFE-ről), és ő ezzel párhuzamosan építené ki a saját képzését. "Emellett az elkövetkező években kiépül egy másikfajta képzési rendszer, így nem egy-, hanem többféle képzési metodika szerint, különböző oktatókkal valósul majd meg a képzés."

A képzés tartalmi részéről azt mondta, "olyan fogalmaknak is előtérbe kell majd kerülniük, mint például a szolgálat. Hogy a hallgatók tudják, hogy azt a közösséget, amely lehetőséget biztosít majd a művészetük kibontakoztatására, most pedig arra, hogy tanulhassanak, szolgálniuk kell – nagy alázattal és tisztelettel, vidéken és a fővárosban. Tudniuk kell, hogy azt a csodálatos kincset, ami felhalmozódott, gazdagítaniuk és továbbadniuk kell. Büszkén arra, hogy magyarok, művésznövendékként ennek a kultúrának a gyermekei."

Azt is mondta, komoly ígéretet kapott egy új campusra a kormánytól.

Figyelmébe ajánljuk