Intro

  • 2014. július 20.

Felszab

Kire is szavaztunk az első szabad választásokon? Hogyan segítettünk a zugligeti templomkertbe zsúfolt keletnémet sorstársainknak? Megvan még a Duna körös tüntetések vagy az első ausztriai kirándulás emléke?

Esetleg a Nagy Imre és mártírtársai újratemetési szertartásának vagy a sopronpusztai pikniknek a képe 1989 nyarán? Vagy a Temesvárról az év végén sebtében elhozott lyukas román trikolór? Valahol megvan, mondhatnánk a kor költőjével.

Hungarikumokkal Európába: jellegzetes magyar portékákat árusító bódék a régi 1-es út Győrtől Hegyeshalom felé vezető szakaszán

Hungarikumokkal Európába: jellegzetes magyar portékákat árusító bódék a régi 1-es út Győrtől Hegyeshalom felé vezető szakaszán

Fotó: Urbán Tamás/OSA

Mikroblogunk segít felidézni a rendszerváltozás éveit. Heti egy-két alkalommal válogatunk a nagy közös archívumból: az OSA 1989-es tematikus gyűjteményéből, a baráti Fortepan egyre bővülő fényképanyagából, az Europeana 1989 jelenleg is tartó, személyes emlékgyűjtéséből, vagy akár a Magyar Rendőr című folyóirat fotótárából.

A korabeli profi és amatőr fotók, filmrészletek és dokumentumok segítségével szeretnénk előhívni nagypolitikai és személyes eseményeket, hivatalos és magántörténeteket, emlékeket, élményeket. Amelyek alapján ki-ki eldöntheti, mennyire volt csodálatos, felemelő, optimista, vagy éppenséggel csalódásra okot adó, nyomasztó, netán semmilyen ez a korszak.

Figyelmébe ajánljuk