rés a présen

„A legtöbb így van vele”

  • rés a présen
  • 2022. augusztus 10.

Film

Meister Nóra Natália operatőr

rés a présen: Az Első Magyar Karanténszínház maradandót alkotott a pandémia alatt, már csak azért is, mert utólag filmet csináltatok a Shakespeare/37 sorozatból. Hogyan kapcsolódtál a projekthez?

Meister Nóra Natália: Az első karanténidőszak alatt Magács László operatőröket keresett a TRIP hajóra streameléshez. Ez a műfaj új volt mindkettőnk számára, de hamar kiderült, hogy nagyon jól működünk együtt. Kon­certeket, színházi és táncelőadásokat közvetítettünk úgy, hogy mozgó kézi kamerával dolgoztam a színpadon. Így szerettünk bele a kézi kamerás hosszú beállításokba, amelyek a Shakespeare/37 felvételi technikáját is megalapozták. A sorozat darabjai ugyanis egyetlen, vágás nélküli felvételből állnak. A forgatáson, ha tehetjük, egyáltalán nem világítunk, hanem az adott helyszín természetes fényeihez igazítjuk a szereplők mozgását. Eddig két évadot forgattunk le a háromból, és igyekeztünk minden egyes epizódnak találni egy külön stílust. Ez vonatkozhat a kamera és a szereplő viszonyára, egy különleges színvilágra, hangi atmoszférára vagy éppen a színészvezetés technikájára.

rap: Hol tanultál?

MNN: Mindig is képekben gondolkodtam, és amikor 12 évesen megkaptam az első fényképezős telefonomat, elkezdtem keretbe foglalni a világot. Eleinte rengeteget fotóztam, majd a Szent László Gimnázium média szakán, Papp László vezető tanár útmutatása nyomán megismerkedtem a mozgóképkészítéssel is – szerelem volt első látásra. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen elvégeztem a kameraman alapszakot Kende János és Márk Iván osztályában. Jelenleg a Freeszfe egyesület és az Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, a bécsi előadó-művészeti egyetem kooperációjában végzem a mesterszakot, ahol B. Marton Frigyes az osztályfőnököm. Tényleg akkor érzem magam a legjobban, ha lencse van a szemem előtt. Igyekszem minél többet forgatni és minél többféle projektben részt venni, mert a filmezésnek rengeteg érdekes válfaja van.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk