tévésmaci

Cápaegylet

  • tévésmaci
  • 2021. június 30.

Film

Sztupa és Troché kalandjai

Amikor Sztupa és Troché megérkeztek Amerikába, Gus Hall várta őket a Kennedy repülőtéren, közelebbről a parkolóban ücsörgött egy hajónyi limuzin hátsó traktusában. Különben minden úgy ment, mint máskor, fiatalember az érkezési váróban Mr. Sztupa and Mr. Troché feliratú táblácskával, az ingén kicsi CPUSA-emblémás kitűzővel. Hi, guys, Gus már vár benneteket. Mr. Hall? – pillantott az ürgére kérdőn Sztupa. Nekünk Angela Davist ígérték, morogta maga elé Troché. Vedd megtiszteltetésnek, ő mégiscsak a főnöke. A Manhattanbe vezető úton azért minden zökkenőmentesen zajlott: szólítsatok Gusnak vagy Arvónak, de ha gondoljátok, elvtársnak is lehet. Sajnos most nagyon kevés időm van, tudjátok, a kampány, ám ha végeztetek, mielőtt hazamennétek, feltétlenül töltsetek el pár napot nálam, Yonkersben, a feleségem, Erzsike nagyon régen nem beszélt már magyarul senkivel, és hát a kertészetemet is érdemes megnéznetek. Feltétlenül, bólintott Sztupa. Ja, a Kokopellit meg addig leadjuk az állomási csomagmegőrzőben, kontrázott magában Troché. Hamar a szállodához értek; pihenjétek ki magatokat, egyetek-igyatok, holnap jön értetek a fiú, és elintézi, amire szükségetek van. És ne feledjétek Yonkerst! Amikor aztán Sztupa és Troché felidézték a bárban, hogy tényleg mi is kell a Kokopelli befogásához, a lónál kicsit fennakadtak. Az autó még csak-csak oké, akkor is, ha pont egy 1970-es Dodge Challangerre van szükségünk, kizárólag fehér szín jöhet szóba, de szerinted honnan szereznek ezek a városi fiúk lovakat – aggodalmaskodott Sztupa. Komancsoktól lovat kérni tök logikus, nem… Biztosan egy rakás lókötő van köztük, gondolj csak az otthoniakra. De Sztupa tovább rinyált, holnap idejön valami lótifuti, te meg majd azt mondod neki, hogy kell egy Appaloosa meg egy Kentucky Walker. Tennessy Walker, a Kentucky az csirke, javította ki Troché. Igen, azt mondom. Másnap a reptéri fickó várta őket a hallban, s megint csuda barátságos volt: ő is rögtön azzal jött, hogy szólítsatok Stannek. Oké, Stan. Tudjátok, lengyel vagyok, nézett rájuk úgy, mint aki szentül meg van győződve arról, hogy Sztupa és Troché pontosan tudják, hogy milyen lengyelnek lenni most és bármikor. Stan, Stan Kowalski, tudjátok, Stanislas. Tudjuk, Stan. Amikor végre előhozakodtak a lóigénnyel, Stannek a szeme sem rebbent, oké, felhívom a corralt, várni fognak. Oké, rebegte maga elé Sztupa is, hacsak így nem.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.