Tartalom

MaNcs 33. évf. 26. sz. (2021-07-01)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A homoszexuális fickók védelmezője

Látványos videó járja be az internetes sajtót: Orbán Viktor, Magyarország kormányfője bevonul az ülésterembe az EU-csúcson. Még nem kezdődik a program, a résztvevők kis csoportokban diskurálnak kedélyesen, oldott hangulatban.

A szerk.

A szerk.

Nincs dolga

A kormánynak már nincs feladata az oltással, mindent megtett, jelentette ki a múlt héten Gulyás Gergely miniszter, például nem indít semmiféle kampányt annak érdekében, hogy a 12–18 év közötti gyerekek, fiatalok közül minél többen oltassák be magukat.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek 2021/26.

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója válaszol Horváth Bálintnak, az Állami Számvevőszék szóvivőjének

Publicisztika

Sausic Attila

Publicisztika

Merkel mérlege

A visszavonuló kancellár jó ideig pragmatikus politikusnak számított. E szerepből két korszakos döntése emelte ki. Tizenhat éves kormányzása – Max Weber nyomán – az „érzületetika” és a „felelősségetika” kettősségével, ellentmondásával jellemezhető.

Egotrip
Belpol

Interjú

Belpol

„Nyugalomban tartani a Balkánt”

Maróth Gáspár védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos

Haderőreformmal csábította Magyarországra a német mamutcégeket a kormány. A védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztost a fegyverkezés okáról, hasznáról és kockázatairól kérdeztük.

Elfogyhatnak az ápolók a járvány harmadik hulláma után

Belpol

Az elüldözött állomány

A harmadik hullám lecsengésével újraindulnak az eddig elhalasztott beavatkozások, a végtelenül elfáradt egészségügyi dolgozók egy része viszont elhagyná az ágazatot. A szakdolgozók béremelést követelnek, demonstrációra készülnek, jó néhányan külföldre távoznának.

A tanárképzés lebutításától tartanak a felsőoktatásban

Belpol

Egyetemből gyorstalpaló

Egy végzett pedagógusnak sem kell többet tudnia annál, ami az érettségi letételéhez szükséges – ez olvasható ki a tanárképző egyetemeknek küldött minisztériumi levélből. A kormány Takaró Mihály közreműködésével dolgozik a tanárképzés át­alakításán: rövidebb és gyakorlatiasabb oktatást célzott meg.

Interjú

Belpol

„Iszonyú felelőtlen és gonosz”

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója a homofóbtörvényről

Hogyan lehet értelmezni a homofóbtörvényt, milyen hosszú és rövid távú következményei lehetnek? Párhuzamba állítható-e a civiltörvénnyel? Ki jár vele igazán rosszul és ki fog segíteni? Milyen jogi eszközök vannak a jogvédők kezében, és min változtathatnak a nemzetközi reakciók?

Egy elszámoltatás utóélete Szegeden

Belpol

Valakinek fizetnie kellett

A 2010-es fideszes hatalomátvétel után az önkormányzati tulajdonú szegedi IKV Zrt. új vezetése feljelentette Balla Bélát. Kilenc évig járt a rendőrségre, bíróságra, nemrég bűncselekmény hiányában felmentették. Most kártérítési pert indít meghurcoltatása miatt egykori cége ellen, és nem érdekli, hogy már nem a Fidesz irányít.

Kritika

Könyv

Kritika

Lelkülete idegen

Schein Gábor: Ó, rinocérosz

Amióta Albrecht Dürer igen pontosan ábrázolta a rinocéroszt anélkül, hogy valaha látott volna egyet is, a híres metszet ihlető alkotói kihívássá vált; a valóság és fikció közötti elmosott határok jelképévé.

Tárlat

Kritika

Felelősség és terápia

Gyógyír

Gellér Judit kurátor még a koronavírus-járvány megjelenése előtt kért fel nyolc magyar művészt, hogy próbálják meg feltérképezni a mentális egészség megőrzésének, illetve javításának lehetőségeit, mégpedig a fotográfia segítségével.

Dokumentumfilm

Kritika

A szakadék fölött

Bakony Alexa: Tobi színei

Nyilván szomorú aktualitást ad e műnek, hogy a Fidesz a Jobbik elszánt asszisztenciájával átvitte hírhedt, s nyugodtan mondhatjuk, egész Európát megrázó törvényjavaslatát.

Színház

Kritika

Mintha nem is értenék

Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia

A Nehéz óta biztosan tudjuk, hogy Háy szövegeit egy-egy színházi előadáshoz elővenni biztos közönségsikert jelent, ám azokban az esetekben, amikor valóban színpadi szövegeket készít, előfordul, hogy kissé papírízű a végeredmény.

Színház

Kritika

Az ördög hegedűse

Stein–Bock–Harnick: Hegedűs a háztetőn

„Zsidókák szerepelnek benne, fiúkák”, bő száz éve ily keresetlen tömörséggel jellemezte épp elkészült drámáját, a Lyon Leát Bródy Sándor, s mi tagadás, gyakorta a Hegedűs a háztetőn színreviteleiről is elegendő lehetne mindössze ennyit megállapítani.

Könyv

Interjú

Könyv

„Felhasadt viszonyok”

Marie Aubert író

A norvég szerző első regénye, a gyerekvállalás nehézségeiről szóló Felnőtt emberek jelentős kritikai sikert aratott. Magyarországon hamarosan novelláskötete is megjelenik. A termékenységi klinikákról, a felnövés kínjairól, illetve a családi tűzfészkekről beszélgettünk vele.

Film

Interjú

Film

„Ők a hősök”

Bakony Alexa filmrendező

Tobi 16 éves, lánynak született, de nemrég coming outolt transz­nemű férfiként. Az ő identitáskereséséről, nemváltásának praktikus, fizikai, jogi és lelki döntéseiről szól az elsőfilmes rendező dokumentumfilmje. A film készítéséről és persze a kormány vonatkozó mesterkedéseiről beszélgettünk.

Zene

Interjú

Zene

„Elfelejteni a határokat”

Szalai Anesz, Demeter Zoltán – ANEZ

Elektronikus duójuknak több lemeze is megjelent 2011 és 2016 között, mellette olyan zenekarokban játszottak, mint az Irie Maffia vagy a Magashegyi Underground. Négy éve mégis Berlinbe költöztek, és elölről kezdtek mindent. Első külföldi lemezük a napokban jelent meg.

Visszhang

Visszhang: animációs film  

Visszhang

Luca

Luca átlagos vízi szörny, aki családjával a tenger mélyén él, a rejtélyes emberi lényeket pedig csak rémtörténetekből ismeri: vérszomjas, kirekesztő népség, akik ellen a legjobb védekezési mód, ha elbújunk egy szikla alá.

Visszhang: kiállítás

Visszhang

Koronczi Endre

Ha a feketét egy fogalommal keverem össze

Koronczi a kilencvenes évek vége óta foglalkozik a széllel (legyen az mesterségesen keltett vagy természetes), „kutatásait” pedig a Ploubuter Park Projekt keretében prezentálja.

Visszhang: koncert

Visszhang

Hiperkarma

Bérczesi Róbert zenekara utoljára közel másfél éve lépett fel Budapesten, a Papp László Sportarénában még pont meg tudták ünnepelni a 20. születésnapjukat a járvány kitörése előtt.

Visszhang: film

Visszhang

Szörnyella

Nincs visszaút, Szörnyella De Frász is áldozatul esett a Disney élő szereplős remake- és eredettörténet dömpingjének.

Visszhang: dokumentumfilm

Visszhang

Zappa

Egy kiemelkedő életművet létrehozó alkotó portréfilmjét mint filmet, sosem a mű teszi figyelemre érdemessé, hanem az élet.

Visszhang: lemez

Visszhang

Modest Mouse: The Golden Casket

Az enyhén pösze Isaac Brock vezette, portlandi székhelyű Modest Mouse nevét a 2004-es Good News for People Who Love Bad News album emelte be a mainstreambe.

Visszhang: film

Visszhang

Senki

A békés szomszéd álca lehull...

Interaktív

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/26.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Interaktív

Szüret 2021/26.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Még egy oltást”

Lisziewicz Julianna immunológus, virológus, genetikus

Nemzetközi ismertségű tudós, az AIDS kezelésére szolgáló terápiás tapasz kikísérletezője. Jelenleg a koronavírus megelőzésének, gyógyításának a világon egyedülálló módszerén dolgozik. Úgy véli, lesz a járványnak negyedik hulláma, s mihamarabb be kellene oltani a gyerekeket is.

Finnugor népek Oroszországban

Tudomány

A kelet indiánjai

Június 16. és 18. között az észtországi Tartuban tartották a Finnugor Népek VIII. Világkongresszusát. A közel három évtizede elindított rendezvénysorozatot azonban beárnyékolja Oroszország egyre nyilvánvalóbb törekvése az elzárkózásra.

A kutyák egymás közötti élete

Tudomány

A haver haverjai

Barátság, féltékenység, rangsor, erőforrás – ezek a kutyák szociális életét vizsgáló biológusok és etológusok kulcsszavai. Arról beszélgettünk velük, hogy mi rejlik a kutya-kutya viszonyok mélyén.

A múlt számítógépes játékai

Tudomány

A vízszerelők aranykora

Elveszettnek hitt festmények, fiókok mélyén lappangó kéziratok, filmklasszikusok fellelhetetlen, eredeti kópiái – az effajta felsorolásokból a videójátékok rendre kimaradnak, pedig e művészeti ág hatásait kár lenne lebecsülni. És elveszett kincsek bőven akadnak itt is.

Gasztro