Cinema Total Berlinben – Videó, nők, filmtervek

Film

Február 8–12. között immár hetedik alkalommal rendezi meg berlini Collegium Hungaricum (CHB) filmes programját, a Cinema Totalt a német fővárosban.

A Berlinaléval párhuzamos, 2008-ban indult filmszakmai eseménysorozat idén olyan aktuális kérdéseket feszeget, mint a videóművészet és a mozi kölcsönhatásai, a nők szerepe az audiovizuális iparban, a régiós együttműködés, illetve a magyar filmgyártás fejleményei. Az eseményt budapesti sajtótájékoztató előzte meg az Uránia moziban.

Can Togay János, a CHB igazgatója kiemelte a Cinema Total eddigi sikereit: az eleinte kétkedéssel figyelt esemény mára a Berlinale elismert és népszerű kísérőrendezvényévé nőtte ki magát. A hazai mellett a közép- és kelet-európai filmes szakmának is képviselteti magát, illetve gyakran első kézből informálja magyar vonatkozású témákról a fesztivál szakmai közönségét.

A Cinema Total filmterv-bemutatóknak is helyet ad, ez koprodukciók létrejöttét segítheti elő. Idén három magyar projekt is részt vesz a bemutatón: Felméri Cecília Spirál, Zomborácz Virág Turista és Szimler Bálint Bad Habit című filmtervei.

A rendezvény kiemelt helyen kezeli az audiovizuális iparban résztvevő társadalmi csoportok lehetőségeinek bővítését is. Idén az Európai Női Audiovizuális Hálózat (EWA) kezdeményezésére a nők audiovizuális iparban betöltött szerepével/lehetőségeivel foglalkoznak. Lapunk kérdésére válaszolva a CT projektmenedzsere, Gerencsér Anita elmondta, hogy a rendezvény egy workshopnak is helyet ad, melynek során konkrét stratégiákat próbálnak kidolgozni a témában.

A Cinema Total eddig is prioritásként kezelte a magyar filmtámogatási rendszerrel kapcsolatos kérdések megvitatását. Can Togay János kiemelte, hogy a berlini filmszakma elsőként ezen az eseményen informálódhatott/vitatkozhatott a Magyar Nemzeti Filmalap ügyéről is. Idén a rendezvényre olyan magyar filmeseket (Török Ferenc, Pusztai Ferenc, Szász János, Fekete Ibolya) invitáltak, akiknek vannak tapasztalataik az új támogatási rendszer működéséről.

Az igazgató elmondta, hogy az eddigiekhez hasonlóan a CT-nek ismét lesz egy meghatározott „esztétikai kerete”: a Collegium Hungaricum terét ezúttal profi és amatőr kelet-közép-európai filmesek hét másodperces, okostelefonnal készített felvételei alakítják óriás mozgókép-installációvá, de itt látható majd először a Dreampire elnevezésű, „globális álomprojektként” definiált hazai multimédiás installáció is.

Figyelmébe ajánljuk