Cinema Total Berlinben – Videó, nők, filmtervek

Film

Február 8–12. között immár hetedik alkalommal rendezi meg berlini Collegium Hungaricum (CHB) filmes programját, a Cinema Totalt a német fővárosban.

A Berlinaléval párhuzamos, 2008-ban indult filmszakmai eseménysorozat idén olyan aktuális kérdéseket feszeget, mint a videóművészet és a mozi kölcsönhatásai, a nők szerepe az audiovizuális iparban, a régiós együttműködés, illetve a magyar filmgyártás fejleményei. Az eseményt budapesti sajtótájékoztató előzte meg az Uránia moziban.

Can Togay János, a CHB igazgatója kiemelte a Cinema Total eddigi sikereit: az eleinte kétkedéssel figyelt esemény mára a Berlinale elismert és népszerű kísérőrendezvényévé nőtte ki magát. A hazai mellett a közép- és kelet-európai filmes szakmának is képviselteti magát, illetve gyakran első kézből informálja magyar vonatkozású témákról a fesztivál szakmai közönségét.

A Cinema Total filmterv-bemutatóknak is helyet ad, ez koprodukciók létrejöttét segítheti elő. Idén három magyar projekt is részt vesz a bemutatón: Felméri Cecília Spirál, Zomborácz Virág Turista és Szimler Bálint Bad Habit című filmtervei.

A rendezvény kiemelt helyen kezeli az audiovizuális iparban résztvevő társadalmi csoportok lehetőségeinek bővítését is. Idén az Európai Női Audiovizuális Hálózat (EWA) kezdeményezésére a nők audiovizuális iparban betöltött szerepével/lehetőségeivel foglalkoznak. Lapunk kérdésére válaszolva a CT projektmenedzsere, Gerencsér Anita elmondta, hogy a rendezvény egy workshopnak is helyet ad, melynek során konkrét stratégiákat próbálnak kidolgozni a témában.

A Cinema Total eddig is prioritásként kezelte a magyar filmtámogatási rendszerrel kapcsolatos kérdések megvitatását. Can Togay János kiemelte, hogy a berlini filmszakma elsőként ezen az eseményen informálódhatott/vitatkozhatott a Magyar Nemzeti Filmalap ügyéről is. Idén a rendezvényre olyan magyar filmeseket (Török Ferenc, Pusztai Ferenc, Szász János, Fekete Ibolya) invitáltak, akiknek vannak tapasztalataik az új támogatási rendszer működéséről.

Az igazgató elmondta, hogy az eddigiekhez hasonlóan a CT-nek ismét lesz egy meghatározott „esztétikai kerete”: a Collegium Hungaricum terét ezúttal profi és amatőr kelet-közép-európai filmesek hét másodperces, okostelefonnal készített felvételei alakítják óriás mozgókép-installációvá, de itt látható majd először a Dreampire elnevezésű, „globális álomprojektként” definiált hazai multimédiás installáció is.

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.