Tv-terror – A leghülyébb csatornák versenye

Film

A tv-előfizetés határozott előnye, hogy mérhetetlen mennyiségű haszontalan, akarjuk mondani, érdekfeszítő csatornával találkozunk egy egyszerű távkapcsolós szörfölés nyomán. Mi most – némileg habozva – hármat választottunk ki a legmeghökkentőbbek közül, pedig higgyék el, nehéz volt a választás!

Parlament Tv

false

 

Fotó: Kovács Tamás/MTI

A magyar belpolitika egymást felülmúló és felfaló morbid fordulatai között egyszerűen nélkülözhetetlen egy olyan tévécsatorna, mely az orrunk alá dörgöli, miben is ülünk éppen nyakig. A Parlament Tv-t éppen választott műfaja, a hamis kisrealizmus teszi azzá, ami: a magyar trashpolitizálás emlékművévé és egyben archívumává.

A parlamenti szünetben is best of válogatásokkal kedveskedik nézőinek – válogatott percek az Országgyűlés napirend előtti felszólamlásaiból és „szakmai” vitáiból (különösen erős Gaudi-Nagy Tamás-jelenléttel!) –, ínyenceknek Morvai Krisztina legendás brüsszeli performanszával. Egy tetszőlegesen kiválasztott délután belefuthatunk Lázár János máris elhíresült, pszichedelikus muszkavezetésébe – a következő pillanatban pedig már a kedvenc jobbkeze társaságában Vas megyébe látogató Orbán Viktor pálinkázik Rogán Antal nagymamájánál. Majd jön a Heti Like Tőzsde: hitték-e vagy sem, ezen a héten fölényesen nyerte Mesterházy Attila: az utóbbi időkben nyújtott államférfiúi teljesítménye nyomán ki tagadná, hogy megérdemelten!

M3

Juhász Előd

Juhász Előd

 

A koncepció már eredeti formájában is erős ambivalenciát hordozott magában. Korántsem meggyőző, hogy a Kádár-kor (mert hát a kínálatban dominálnak az 1989 előtti műsorszámok…) televíziós kultúrájának válogatott darabjai valóban megérnek heti hét adásnapot – habár, tudjuk, a nosztalgia jelentős hajtóerő, és egész generációk érzékenyülnek el régi Zorán-koncertek, esetleg Rózsa György vagy Juhász Előd láttán.

Ehhez képest kiderült, hogy az archívumban így is akad elég érdekfeszítő és szórakoztató darab – no meg olyanok is, melyek éppen bumfordiságuk miatt arathatnak sikert (el sem hiszem: e pillanatban kezdődik a Kórház a város szélén 2. része!).

A csatorna létrehozói azonban gyorsan leleplezték magukat – s azt is, hogy miért akartak még egy nézői kört megszólítani. Az M3 programját ugyanis telerakták a többi közszolgálati csatornából jól ismert, botrányos, minősíthetetlen, csak sírva röhögéssel végignézhető kampányhíradókkal, melyekből jórészt csak az időjárás-jelentést szabad komolyan venni. Pedig a helyükben éppen most vennénk elő a ládafiából néhány régi, Kádár-kori tévéhíradót vagy A hét című műsort – a miheztartás végett, elvégre azok sem voltak szervilisebbek az akkori hatalomhoz. Nem értjük, miért fosztanak meg minket a haladó hagyományok jegyében Moszkvába látogató államvezetőinkről (Kádár János, Lázár György, Losonczi Pál és így tovább) készült gyönyörű képsoroktól – és akkor jöhetne a legendás közvetítés Brezsnyev (továbbá: Andropov, Csernyenko) temetéséről is!  Vagy legalább a Levente Péter (majd a nagyszerű Gyabronka József) vezette Zsebtévé saját híradója: tudják, hírek Meseországból!

„Téli hangulat” csatorna

false

A számos külföldi és hazai (gondoljunk a Duna Tv néhai éjszakai akváriumára) előzménnyel büszkélkedő csatorna még advent idején kezdte karrierjét Karácsonyi hangulat néven (köszönet neked, oh UPC!). Karácsony múltán előbb Kandalló névre keresztelték, majd felvette mostani nevét (Téli hangulat) – s lassan a természet is megadja hozzá a méltó körítést! Az ötlet rém egyszerű: fogjunk egy lobogó kandallótüzet, vegyük fel, majd gyors vágással varázsoljuk örökkévalóvá!

A végtelenített tűz sosem változik, s a modern rezsiutópiával (örök élet, ingyen fűtés!) is kompatibilis: nem kell újabb hasábot dobni rá vagy megpiszkálni. Így azután a kortalanság érzetét sugallja, és még ropog is: romantikus estékhez elég bekapcsolni, feltekerni a hangerőt, és kinyitni a vörösbort. Aki ugyanezt a témát változatosabban, lendületesebben szeretné megkapni, annak ajánljuk ezt a macskás-kandallós videót (aki türelmes, jutalmul láthatja, amint lógó nyelvű hősünk megkergeti a saját farkát!).

Figyelmébe ajánljuk