Interjú

„Ha Biszku Béla élne”

Thuróczy Szabolcs színész

Film

A korlátozások feloldásával rászakadtak a munkák, sorozatot forgat a Spektrummal, játszik az HBO Besúgó című új szériájában, megcsinálták Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című könyvének adaptációját, de legújabb filmje, a mérsékelten ígéretes című Becsúszó szerelem is épp most kerül a mozikba – ez adta a beszélgetésünk apropóját.

Magyar Narancs: Forgatásra sietsz az interjúról. Miben dolgozol épp?

Thuróczy Szabolcs: A Spektrummal dolgozom egy újabb sorozaton, Tiltott zónák lesz a címe, lényegében a Tabuk nélkül folytatása. Más, könnyedebb, különös szakmákkal, figurákkal találkozom, olyanokkal, akikkel az éle­tem­ben nem nagyon jönne össze, mert mikor lenne módom például állatkerti gondozókkal beszélni, akik oroszlánokat etetnek vagy rinocérosztól vesznek vért. A korlátozások feloldása után felhalmozódott néhány munka, párhuzamosan dolgoztam a Bödőcs-bemutatón és befejeztem a Besúgó című új HBO-s sorozatot.

MN: Hogyan élted meg az időszakos munkanélküliséget?

TSZ: Nem szeretnék már arról az időszakról beszélni. Örülök, hogy dolgozom, el vagyok kényeztetve. Jó feladataim vannak, ami boldogságot okoz, de ha nem megfelelő az arány, nincs módja az agynak, hogy felfrissüljön, úgy nem tudsz igazán nagy élményt okozni. Nagyon jó lenne, ha az ember tudna regenerálódni. Alkalmazott vagyok, amikor azt mondják, hogy itt vagy ott forgatsz, megyek, ahová kell, így volt ez a korlátozások után is, mentem, ahová kellett, lehetett. A színházi munka kicsit bonyolultabban alakult, Keresztes Tamás rendezte Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című könyvének színpadi változatát, és többször le kellett állnunk, mert hol ő próbálta a Katona József Színházban a Lear királyt, hol én forgattam a Besúgót. Vagy háromszor kellett újra berúgni a motort, hogy a bemutató összejöjjön.

MN: A 80-as évek közepéről szól, egyetemisták, diákok életét fogja bemutatni az HBO sorozata, melyben egy tartótisztet játszol.

TSZ: Nagyon szeretem a 80-as éveket. Elképesztően fontos sorozat például a korszakról a Csernobil, nagyon jó, hogy huszonéves fiatalok láthatják, mert lényeges mozzanatok tűnnek ki belőle az akkori miliőből. A Besúgó 1985-ben játszódik, titkokról, elhallgatásokról, mocskos kisemberekről szól, a „felfelé nyal, lefelé tapos” világ rajzolódik ki, amely napjainkban csodálatosan visszaköszön, de nem kevés lojalitás, hála, seggnyalás és egymáson való átgázolás is van benne. Nagyon fontos, hogy erről szól ez a sorozat. Úgy fogalmaztam meg, a lényege az, mi volt, mi lett, és mi lehetett volna. Egyfajta szembesítés: fiatalok álmai jelenítődnek meg benne, és az, ahogy befolyásolták őket, hogy tudatosan, ők maguk alakították-e a történteket. És mi lett ebből mára?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.