Kulturális hírek

  • 1997. december 18.

Film

HomokdalokA Kolibri Színház színpadán élő zenére improvizálva mutatja be virtuóz homokanimációs technikáját Cakó Ferenc. Homokdalok című előadása legközelebb december 18-án látható.Tolerancia-díj Kiosztották az Autonómia Alapítvány 1997-es Tolerancia-díjait.
Az írott sajtóban első díjat nyert Iványi Gábor a Mozgó Világban megjelent Szakszerűtlen szemlélődés az emberi nyomorúság felett című cikksorozatával. Második díjat kapott a - februártól rádiós programokat is gyártó - Roma Sajtóközpont, a harmadik Tóth Gábor Attila lett a Magyar Narancsban megjelent Szabadláb című közjogi publicisztikasorozatával. Seres László, lapunk munkatársa különdíjban részesült publicisztikai tevékenységéért.

A rádiós első díjat Borenich Péter nyerte Hat évre ítéltek tévedésből című műsorával; további díjazottak: Fiala János-Kiss Bea, Veszprémi Erzsébet, különdíj: Más-sáv (Ránki Júlia, Varga Ilona, Pálfi Balázs, Barna-Müllner-Rácz-Szilágyi). A filmes kategória első díját megosztva nyerte Matula Mariann (Bangó Szabina filmje) és F. Havas Gábor-Jeles András (Gogol: A revizor, ahogy a budapesti hajléktalanok látják). További díjazottak: Fischer Gábor, Dukai Andrea, Bódis Krisztina, különdíj: Friderikusz Sándor, Kepes András.

Arnulf Rainer a Műcsarnokban Napjaink legismertebb osztrák képzőművésze, Arnulf Rainer Átfestések, átrajzolások 1961-1994 címmel mutatja be munkáit a Műcsarnokban. Rainer 1929-ben született a Bécs melletti Badenben. Autodidakta, csak néhány napig bírta elviselni a bécsi művészeti főiskolát. Művészetében kezdettől fogva központi szerepet játszanak a gesztusok: 1951-ben csukott szemmel vakfestményeket készített, évtizedek óta festi át más művészek és saját maga képeit. 1978-ban ő képviselte Ausztriát a Velencei Biennálén, 1993-ban önálló múzeuma nyílt New Yorkban. Budapesti kiállítása január 4-ig tekinthető meg.

Zep: Nr. 2 Archív koncertfelvételeinek kiadása jóvoltából a Led Zeppelin Amerikában a második legtöbb lemezt eladó együttessé lépett elő, megelőzvén Garth Brookst, a countrysztárt. A Zep most 63,8 millió darab eladott albumnál tart, előtte a 100 millió felé közeledő Beatles. Képünkön Robert Plant és Jimmy Page.

Kecskemét: Bal el A városi közgyűlés döntése értelmében 1998. augusztus 1-jétől Bodolay Géza a Kecskeméti Katona József Színház igazgatója, de már februártól igazgatóhelyettesként készítheti elő saját első szezonját. Bal Józsefnek nem sikerült tehát újabb periódusra Kecskeméten maradnia, ahol számos konfliktusa akadt 1995 augusztusa, igazgatói tevékenysége kezdete óta (MaNcs-interjú: nov. 6.), noha az igazgatóválasztáson egy ideig szoros versenyben volt Csiszár Imrével, végül azonban a nevető harmadik, Bodolay Géza futott be.

Karlovy Vary Amerikában Decemberben Washingtonban, februárban pedig Los Angelesben, az Amerikai Mozi Alapítvány Freedom Festivaljain próbálja népszerűsíteni önmagát Karlovy Vary: Közép- és Kelet-Európa egyik legnagyobb filmfesztiválja saját 51 esztendős múltját reprezentáló alkotásokkal igyekszik növelni renoméját.

Távozott az Island-alapító Chris Blackwell, az Island Records alapítója, aki világhírhez segítette Bob Marleyt, otthagyta a céget, amelyet nyolc éve 300 millió dollárért eladott a PolyGramnak, s amelyet azóta alkalmazottként igazgatott. A PolyGram hivatalos közleménye szerint a békés elválást nézeteltérések előzték meg: a multinacionális cég gyengének tartotta az Island utóbbi időben elért eredményeit, Blackwell viszont nyilvánosan kritizálta, hogy a PolyGram filmstúdiója a rendező szándéka ellenére belevágott Robert Altman The Gingerbread Man című filmjébe. Blackwell távozása után feltehetőleg módosul az Island helyzete is a PolyGramhoz tartozó vállalati struktúrában.

Lányok a Sängerknaben soraiban 1998-ban lesz 500 éves a Wiener Sängerknaben, s a kerek évforduló egy lényeges változást is hoz majd a világhírű bécsi fiúkórus életében: 1998 decemberétől kezdődően lányokat is felvesznek a kórus óvodájába és elemi iskolájába, s ettől fogva tízéves korukig ugyanabban a magas szintű zenei képzésben részesülhetnek, mint a fiúk. A Sängerknaben abban is alkalmazkodik az idők változásához, hogy már az Interneten át is elérhető (http://www.wsk.at).

Herzog és a német pop Németországé a világ harmadik legnagyobb zenei piaca. Eme nemzetgazdaságilag jelentős tényt deklarálván Roman Herzog elnök fogadta a szakma elöljáróit, ott volt például Nena, akit a 99 Luftballon révén ismer a világ, és Thomas Stein, a Német Hanglemezipari Szövetség elnöke.

Gyász 57 éves korában meghalt Eugen Cicero, a klasszikus zene és a jazz határvidékén működő, romániai születésű, Németországba, majd Svájcba települt zongorista.

Kutyaélet Derűs állat- és emberbarátok figyelmére számít a kecskeméti Magyar Fotográfia Múzeum, ahol január 31-ig látható Antonín Maly cseh fotográfus Kutyaélet című kiállítása.

Afrika Fesztivál Youssou N´dour, a világhírű szenegáli énekes, az 1998-as franciaországi labdarúgó-világbajnokság hivatalos dalának előadója, és Alpha Blondy, a legismertebb elefántcsontparti zenész sajtóértekezleten harangozta be: egy év múlva grandiózus zenei fesztivál színhelye lesz Elefántcsontpart. 1998 novemberében és decemberében mintegy 1500 muzsikust várnak ide, nemcsak Afrika minden részéből, hanem a világnak azon tájékairól is, ahová - rabszolgák, majd bevándorlók által - eljutott az afrikai zene, és új életre kelve új stílusokat, műfajokat teremtett.

Az idegenforgalom fellendítését is célzó eseménysorozat részeként sétahajó indul Európából Amerikába, majd onnan Nyugat-Afrikába, ellenkező irányban járva végig tehát az egykori rabszolgahajók útvonalát, hogy blues- és gospel-koncertekre szállítsa utasait a szomszédos Ghanába, a rabszolgahajók indulási helyére. A legtöbb esemény Abidjanban lesz, de tartanak majd egy egyházzenei kórushangversenyt az elefántcsontparti főváros, Yamoussoukro katedrálisában is, melynek méretei vetekszenek a római Szent Péter-bazilikáéival, jövő december 2-12. között pedig az afrikai zenei diaszpóra által "megtermékenyített" országok (Amerika, Brazília, Kuba stb.) zenéje kap főszerepet.

Díj, díj, díj Markus Allmann, Amandus Sattler és Ludwig Wappner vehette át a német építészeti díjat Roman Herzog államfőtől. A három 40 körüli müncheni építész a flöhai gimnáziummal érdemelte ki az elismerést.

Gillian Wearing kapta a Turnerről elnevezett és Angliában általában vitát kavaró, 20 ezer fonttal dotált képzőművészeti díjat. A 34 éves videóművésznő alkotásainak egyike a 60 Minutes Silence, amelyben 26 rendőr és rendőrnő áll néma csöndben a kamera előtt egy órán át.

Guillermo Cabrera Infante, londoni emigrációban élő kubai írónak ítélték a 15 millió pesetával dotált Cervantes-díjat, a legrangosabb spanyol irodalmi elismerést, amelyet az író Cervantes születésnapján, április 23-án vehet majd át Madridban János Károly spanyol királytól.

Anatolij Aszolszkij nyerte a 12 500 angol fonttal járó orosz Booker-díjat a Novij Mir című folyóiratban publikált A cella című elbeszélésével.

Indie-lista: még mindig Oasis Változatlanul az Oasis három albuma uralja a független kiadású albumok New Musical Expressben olvasható brit listáját, íme:

1. Backstreet Boys: Backstreet´s Back

2. Oasis: Be Here Now

3. Oasis: (What´s The Story) Morning Glory?

4. 2Pac: R U Still Down? (Remember Me)

5. Björk: Homogenic

6. Billy Ocean: Love Is For Ever

7. Charlatans: Tellin´ Stories

8. Oasis: Definitely Maybe

9. Peter Andre: Time

10. Stereophonics: Word Gets Around

Nonprofit-díjak Kiosztották a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány és a Soros Alapítvány 1997-es díjait: az év adakozásban élenjáró magánszemélye a karitatív rendezvényeket szervező Koczka Ferenc szegedi karmester lett, az év nonprofit szervezete címet az Európa Jövője Egyesület nyerte, amely találkozókat szervez gyermekeknek a különböző országok megismertetése céljából. Az év adakozásban élenjáró gazdasági szervezete a Shell Hungary Rt. lett, amely többek között a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Magyar Nemzeti Galériával és a Peter Cerny Alapítvánnyal alakított ki tartós együttműködést.

Cyberia

Nietzsche az Interneten A Nietzsche hagyatékát gondozó weimari Anna Amalia Könyvtár 1998-tól megkezdi a filozófus bibliográfiájának közzétételét az Interneten. Az 1867-1998 közötti időszakban világszerte megjelent Nietzsche-irodalom jelenleg több mint 8000 tételt tartalmaz. 2000-ben, Nietzsche halálának századik évfordulójára körülbelül húszezer do-kumentumból áll majd a hálózaton elérhető adatbank.

Megy a Playboynak Az 1997-es pénzügyi évben 8,4 millió dollár profitot regisztrált hálózati bevételeiből a Playboy Enterprises. Számítások szerint öt éven belül annyi pénz folyik majd be a cég számlájára az internetes forgalomból, mint a hagyományos papírkiadványokból. Az Interneten három bevételi forrásuk van: hirdetések a Playboy www-site-ján, előfizetési díj a Cyber Clubba és a lap 40 évfolyamából történő vásárlások. Havi 1,1 millió látogatójával (és 40 millió megnézett oldalával) állítólag a Playboy büszkélkedhet a világ második legforgalmasabb honlapjával.

Ítélet a Microsoft ellen Thomas Penfield Jackson szövetségi bíró döntése értelmében a Microsoftnak ezután olyan licencszerződést kell kötnie a Windows 95-öt felhasználó számítógépgyártókkal, amelyben nem írja elő számukra, hogy kötelezően installálják a cég internetes böngészőprogramját, az Explorert is.

Virtuális síremlékek Az Aftercare nevű torontói temetkezési vállalat virtuális temetőt nyitott az Interneten: az életben maradottak 165 kanadai dollár ellenében itt felkereshetik azon szeretteik grafikus által megtervezett síremlékét, akiknek a földi maradványai megközelíthetetlen helyeken (például tengerbe szórt hamu formájában) vagy távoli vidékeken nyugszanak.

Rolling Stones: kívánsághangverseny A Rolling Stones a pillanatnyilag épp karácsonyi szünetet tartó Bridges To Babylon-turné minden koncertjén eljátszik egy olyan számot is, amely aznap a legtöbb szavazatot kapta a rajongóktól a zenekar hivatalos website-ján (www.the-rolling-stones.com). Mick Jagger egyébként a turné idején rendszeresen olvassa a hálózati Stones-beszélgetőlistákon a hallgatók üzeneteit, visszajelzéseit.

Elítélt domain-név-csalók A londoni városi bíróság 65 ezer font perköltség fizetésére ítélte és kizárta a domain-nevek kereskedéséből Richard Conwayt és Julian Nicholsont, akik több olyan céget alapítottak, melyeknek a neve nagyon hasonlított ismert, bejegyzett védjegyekhez, majd az e fiktív cégek nevében regisztrált domain-neveket felajánlották bérlésre vagy megvételre a védjegytulajdonosoknak. Ajánlataik között szerepelt például a burgerking.co.uk 25 ezer fontért, de kínáltak British Telecomot, Virgint, Marks & Spencert is.

Figyelmébe ajánljuk