chili&vanília

A brokkoli háromszor

Gasztro

Nem létezik diéta, amelyben a brokkoli ne szerepelne előkelő helyen az ajánlott zöldségek között. Igaz, többnyire párolva (és semmi esetre sem gorgonzolamártással párosítva), csirkemell, hal köreteként. Mivel maga a zöldség viszonylag semleges, kulináris élvezeti értékét növelendő általában érdemes valamilyen markáns fűszerrel, kiegészítővel készíteni, remekül passzolnak hozzá például az ázsiai ízek – szójaszósz, gyömbér, csili és társai. Ettől eltekintve egy olyan elkészítési módja akad, amivel egészen új hedonista távlatok nyílnak: ha megsütik. Mint szinte minden zöldségnek, a brokkolinak is jót tesz, az íze koncentráltabb, édesebb lesz, szélei karamellizálódnak. Az alább ajánlott módon, egészben sütve nem csak fergetegesen finom, de igen látványos is.

A brokkolit amúgy már a rómaiak is kultúrnövényként termesztették. Medici Katalin jóvoltából került a XVI. századi Franciaországba, majd Angliába, de Európában lényegében csak a XVIII. századtól vált egyre ismertebbé. Leginkább Franciaországban és Olaszországban kedvelt, utóbbiban gyakran és sokféle módon fogyasztják. Ne feledkezzünk el megemlékezni a brokkoli száráról, amely kiváló ízű, kissé a karalábéra hasonlít, és érdemes akár külön is foglalkozni vele! Íme, három alaprecept.

Egészben sült brokkoli mozzarellával: A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Egy fej brokkolit hosszában vágjunk félbe. Kenjük be olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd a vágott felületével lefelé tegyük egy sütőpapírral lefedett tepsire. Kb. 20-25 percig süssük – sütő- és brokkolifüggő a pontos sütési idő, érdemes 15 perc után ránézni. Akkor jó, amikor egy éles kést már bele lehet szúrni a szárába, és a szár vágott felülete a képen látható módon megpirult. Tálaláskor mozzarellát adunk mellé, és meglocsoljuk néhány csepp kiváló minőségű olívaolajjal.

 

Gorgonzolakrémes rakott brokkoli: 1 kg brokkolit rózsáira szedünk, és 8 perc alatt roppanósra párolunk. Amíg párolódik, elkészítjük a mártást: 5 dl tejszínt forráspontig melegítünk, beleteszünk 12 dkg feldarabolt gorgonzolát, és beleolvasztjuk. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele. Alacsony hőfokon mártássűrűségűre főzzük. Egy hőálló tálat kivajazunk, beletesszük a brokkolirózsákat, és rétegezzük két vékony karikákra vágott cukkinivel. Leöntjük a sajtmártással. Kb. 20 percig sütjük 200 fokon. A tetejét megszórjuk 10 dkg házi zsemlemorzsával, és meglocsoljuk dióolajjal. Visszatesszük, és további kb. 10-15 percig sütjük, amíg a teteje ropogósra pirul.

 

A tökéletes brokkolikrémleves: Vajon üvegesre dinsztelünk négy szál karikára vágott újhagymát és egy gerezd finomra aprított fokhagymát. Felöntjük 1,2 liter alaplével, beleteszünk egy fej, rózsáira szedett brokkolit, majd puhára főzzük. Turmixgéppel pürésítjük, közben még diónyi jéghideg vajat adunk hozzá. Krémes és élénkzöld, tejszínt nem is kell hozzáadni. Pirított mandulaforgáccsal vagy ropogósra sütött császárszalonnával tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk