chili&vanília

A brokkoli háromszor

Gasztro

Nem létezik diéta, amelyben a brokkoli ne szerepelne előkelő helyen az ajánlott zöldségek között. Igaz, többnyire párolva (és semmi esetre sem gorgonzolamártással párosítva), csirkemell, hal köreteként. Mivel maga a zöldség viszonylag semleges, kulináris élvezeti értékét növelendő általában érdemes valamilyen markáns fűszerrel, kiegészítővel készíteni, remekül passzolnak hozzá például az ázsiai ízek – szójaszósz, gyömbér, csili és társai. Ettől eltekintve egy olyan elkészítési módja akad, amivel egészen új hedonista távlatok nyílnak: ha megsütik. Mint szinte minden zöldségnek, a brokkolinak is jót tesz, az íze koncentráltabb, édesebb lesz, szélei karamellizálódnak. Az alább ajánlott módon, egészben sütve nem csak fergetegesen finom, de igen látványos is.

A brokkolit amúgy már a rómaiak is kultúrnövényként termesztették. Medici Katalin jóvoltából került a XVI. századi Franciaországba, majd Angliába, de Európában lényegében csak a XVIII. századtól vált egyre ismertebbé. Leginkább Franciaországban és Olaszországban kedvelt, utóbbiban gyakran és sokféle módon fogyasztják. Ne feledkezzünk el megemlékezni a brokkoli száráról, amely kiváló ízű, kissé a karalábéra hasonlít, és érdemes akár külön is foglalkozni vele! Íme, három alaprecept.

Egészben sült brokkoli mozzarellával: A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Egy fej brokkolit hosszában vágjunk félbe. Kenjük be olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd a vágott felületével lefelé tegyük egy sütőpapírral lefedett tepsire. Kb. 20-25 percig süssük – sütő- és brokkolifüggő a pontos sütési idő, érdemes 15 perc után ránézni. Akkor jó, amikor egy éles kést már bele lehet szúrni a szárába, és a szár vágott felülete a képen látható módon megpirult. Tálaláskor mozzarellát adunk mellé, és meglocsoljuk néhány csepp kiváló minőségű olívaolajjal.

 

Gorgonzolakrémes rakott brokkoli: 1 kg brokkolit rózsáira szedünk, és 8 perc alatt roppanósra párolunk. Amíg párolódik, elkészítjük a mártást: 5 dl tejszínt forráspontig melegítünk, beleteszünk 12 dkg feldarabolt gorgonzolát, és beleolvasztjuk. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele. Alacsony hőfokon mártássűrűségűre főzzük. Egy hőálló tálat kivajazunk, beletesszük a brokkolirózsákat, és rétegezzük két vékony karikákra vágott cukkinivel. Leöntjük a sajtmártással. Kb. 20 percig sütjük 200 fokon. A tetejét megszórjuk 10 dkg házi zsemlemorzsával, és meglocsoljuk dióolajjal. Visszatesszük, és további kb. 10-15 percig sütjük, amíg a teteje ropogósra pirul.

 

A tökéletes brokkolikrémleves: Vajon üvegesre dinsztelünk négy szál karikára vágott újhagymát és egy gerezd finomra aprított fokhagymát. Felöntjük 1,2 liter alaplével, beleteszünk egy fej, rózsáira szedett brokkolit, majd puhára főzzük. Turmixgéppel pürésítjük, közben még diónyi jéghideg vajat adunk hozzá. Krémes és élénkzöld, tejszínt nem is kell hozzáadni. Pirított mandulaforgáccsal vagy ropogósra sütött császárszalonnával tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Már több mint 240 iskolában van bombariadó országszerte

  • narancs.hu

Budapesten és vidéken is több iskola kapott fenyegető emailt csütörtök reggel. A rendőrség átvizsgálja az érintett iskolákat, az oktatás folytatásáról, illetve a tanulók hazaküldéséről az intézmények saját hatáskörben döntenek.

Mint a moziban

Fene se gondolta volna néhány hete, hogy az egyik központi kérdésünk idén januárban az lesz, hogy melyik magyar filmet hány százezren látták a mozikban. Dúl a számháború, ki ide, ki oda sorol ilyen-olyan mozgóképeket, de hogy a magyar film nyer-e a végén, az erősen kérdéses továbbra is.

Talaj

Thomas érzékeny kisfiú, nem kamaszodik még, mint az első szőrszálak megjelenésére türelmetlenül várakozó bátyjai. Velük nem akar játszani, inkább az udvaron egy ki tudja, eredetileg milyen célt szolgáló ládában keres menedéket, s annak résein át figyeli a felnőtteket, szülei élénk társasági életét, vagy kedvenc képregényét lapozgatván a szintén még gyerek (bár történetesen lány) főszereplő helyébe képzeli magát, és sötét ügyekben mesterkedő bűnözőkkel küzd meg.

Felszentelt anyagpazarlás

Ha a művészet halhatatlan, halandó-e a művész? Tóth László (fiktív) magyar építész szerint láthatóan nem. Elüldözhetik itthonról a zsidósága miatt, és megmaradt szabadságát is elvehetik az új hazában, elszakíthatják a feleségétől, eltörhetik az orrát, ő akkor sem inog meg. Hiszen tudja, hogyha őt talán igen, az épületeit nincs olyan vihar, mely megtépázhatná.

Zöld és fekete

A többszörös hozzáférhetetlenség határozza meg Nanna Frank Møller és Zlatko Pranjić frusztráló dokumentumfilmjét. Első ránézésre a téma filmes-antropológiai eszközökkel könnyedén megragadhatónak tetszik. Zenica egy Szarajevótól nem messze lévő kisebbecske város, amelynek határában a világ egyik legnagyobb acélgyárának, az ArcelorMittalnak a kokszolóüzeme terpeszkedik.