Tartalom

(2015-10-08)

Snoblesse
Kis-Magyarország
Publicisztika

Eörsi Márton

Publicisztika

Sok kicsi nem megy semmire

Miért baj, hogy Magyarországon a pénzkölcsönzés engedélyköteles?

Nagy élvezettel olvasom a hülye törvényeket gyűjtő weboldalt, a dumblaws.com-ot. Kiderül belőle például, hogy Ausztráliában ok­leveles villanyszerelői szakképzettség kell ahhoz, hogy a hatóságok rosszallása nélkül cserélhessünk ki egy villanykörtét. Alabamában halálbüntetés fenyegeti azt, aki egy vasúti sínt meg merészel sózni. Ez az írás nem minősül jogi tanácsnak, ezért jelen sorok írója nem vállal felelősséget azért, ha valaki önmaga szórakoztatása végett Tombstone-ban fogatlanul rámosolyog valakire, hogy jól megbüntessék.

Egotrip

Takács Ferenc

Egotrip

Kapirgáló

Wurlitzerland

A wurlitzerrel először az idők homályában – értsd: valamikor kamaszkoromban – találkoztam először.

Várhegyi Éva

Egotrip

Ekotrip

Irányváltás?

Pár nap leforgása alatt a honi gazdasági vezetés három fontos személye is irányváltást szorgalmazott.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Göncz Árpád (1922–2015)

November 6-án temetik a harmadik Magyar Köztársaság első elnökét, Göncz Árpádot. Halála napján, október 6-án írta róla az alábbiakat a szerk. A szöveget eddig sehol nem publikált fotókkal illusztráltuk.

Külpol

A bevándorlók integrációs lehetőségei Európában

Külpol

Nem a civilizációk háborúja

Az „integrálódni nem hajlandó bevándorló” a félelemkeltéstől politikai támogatást remélő európai politikusok kedvenc figurája lett. Hányan lehetnek ilyenek, és kit fenyegetnek? És egyáltalán, mi az, hogy „integráció”?

Mit akarnak az oroszok Szíriában?

Külpol

Az ismerős légió

A nyugati értékelések szerint Putyin, a nagy stratéga ismét bemattolta Washingtont: Ukrajna után most a Közel-Keleten állította meg a nyugati nyomulást, s Moszkvát ismét egyenlő tárgyalópartnerré tette a világban. Pedig Putyin nem tett mást, csak megmentette az összeomlás szélén táncoló Aszad-rezsimet.

Belpol

Simicska Lajost az ág is húzza

Belpol

Oszlop volt

Simicska Lajos érdekeltségei a köztéri reklámpiacról is kiszorulnak: a Miniszterelnökség már a főváros szerződésbontása előtt lépett, és Siófokról is próbálják kirakni az egyik reklámvállalkozását.

Volt állami csúcsvezetők elítélése a Sukoró-perben

Belpol

Tudhatták volna

Első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság a Vagyonkezelő két vezető tisztségviselőjét Sukoró-ügyben. A hat éve húzódó eljárást végigkísérik a politikai nyilatkozatok, a friss döntés sem csitította az indulatokat.

Zene

Interjú

Zene

„Ha erre nem tudok lapot húzni…”

Horváth László, a 20 éves Fonó Budai Zeneház igazgatója

A Rova Saxophone Quartet koncertjével 1995 októberében nyitott meg a Fonó. A két évtized mérlegét az ügyvezető igazgatóval vontuk meg, aki korábban is vezette már, és az elmúlt öt évben újra igazgatja a házat.

Bán Zoltán András

Zene

A szarvassá változott Mandarin

Magyar költők Bartók-képe

Fodor Géza emlékének Az európai kultúra megszokott jelensége, hogy kultúrhéroszokat teremt. Talán ama hiányérzettől indíttatva, ami a totális szekularizáció idején elfogja az istentől elhagyott világ lakóit. Ha nem lennének kultúrhéroszok, fel kellene őket találni. Mindez nagyjából a romantika korszakára tehető. Németországban Goethe, nagyobb mértékben Beethoven (később Hölderlin) említhető, Angliában talán Byron, az oroszoknál Puskin (némileg Dosztojevszkij és Tolsztoj), a franciáknál Balzac, a sátános Baudelaire, később az elhallgató Rimbaud.

Interaktív
Film

Film

„Én vagyok a modern 3D atyja” - Robert Zemeckis filmrendező

Philippe Petit francia artista és kötéltáncos 1971-ben a Notre-Dame tornyai között sétált át, rá 3 évre pedig a World Trade Center ikertornyai között feszítette ki – az illegalitás fogalmait tökéletesen kimerítve – méretes acélkábelét: a tornyok közti séta 45 percig tartott, a róla szóló játékfilm jóval hosszabb. A Kötéltánc rendezőjét, a Vissza a jövőbe trilógia atyját a World Trade Center hűlt helyétől nem messze, egy manhattani hotelben faggattuk.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Nem értik, mit látnak”

Deák Erika galerista

A Deák Erika Galéria most két másik magángalériával együtt mutatja be a régió nőművészeit. A tulajdonost a múzeumok és az állam szerepéről, a műgyűjtői kör hiányáról és a menekültek javára tartott árverésről is kérdeztük.

Színház

Színház

Színház

Kutyakomédia

Ma este megbukunk

A kudarc színháza – a Centrálban mostanra markáns vonulattá állt össze a színpadi bukás, a rossz színház komikumát, sőt röhejességét felmutató darabok sora.

Könyv

Nekrológ

Könyv

Az ügynök halála

Carmen Balcells (1930–2015)

Ügynökök nem szoktak nyilvános halotti beszédet kiérdemelni. Ha valaki megnézi Ar­thur Miller legnevezetesebb színművét, Willy Loman megsiratásával örökre letudja az ügy­nöki gyászkvótát. Ráadásul most nem is egy salesmanről lesz itt szó, hanem irodalmi ügy­nökről, akivel – hogy fokozzam kicsit – annak idején konfliktusaim voltak. És most mégis tisztelegni szeretnék előtte.

Keresztury váltja Zentait az MKKE élén

Könyv

Lapozzunk!

Negyedszázad után banális ok miatt távozott a tervezettnél korábban a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója. De a problémák velünk maradnak.

Gasztro
Tudomány

Tudomány

„Engedékenyebbeknek kell lenni”

Prószéky Gábor az új helyesírási szabályzatról

A helyesírási szabályzat 12. kiadása szerint ímélezhetünk, hosszú ó-val írhatjuk az árbócot, és a vendéglátóipariba sem kell kötőjel. Mindez csoda szép. De miért kellenek egyáltalán a változtatások, és milyen szerepük van a nyelvhasználatban? A szabályzatot kidolgozó bizottság elnökét kérdeztük.

Lokál

Az ingatlanpiaci boom felemás hatásai

Lokál

Kiszorulóban

Idén az albérletek ára az ingatlanpiac bővülésénél is drasztikusabb mértékben nőtt, amit sokan az Airbnb elterjedésével magyaráznak. Az online szálláshely-szolgáltató nem kedvez a diákoknak és az alacsony jövedelműeknek, de a szállodai lobbi is gyanakodva figyeli terjedését.

Ételhordó
Tévétorrent