étel, hordó

Locavore

  • ételhordó
  • 2015.11.15 09:10

Gasztro

Magányosan áll a Tabán tetején a menő építészet jellegzetes példánya, de nem szálloda, nem is irodaház, a homlokzatán Oxygen feliratot viselő épület elsősorban kacsalábon forgó wellness-szalon. Ha egészen pontosak akarunk lenni, a Naphegy utca 67-es számot mondanánk, de a Hegyalja úti autópályáról nézve sokkal feltűnőbb.

Ne ijedjenek meg, nem kezdtünk el edzésprogramot lapozgatni az étlap helyett, mindössze beleszaladtunk egy csábító ajánlatba, ami nem kondigép, mégis itt található. Úgy hívják, hogy Locavore, teljesen független egységnek tűnik, és azzal hirdeti magát, hogy „gondolkozz globálisan, étkezz lokálisan!”. Honlapjukról idézzük: „Döntéseinknél az információk és az érzelmek nagy jelentőséggel bírnak. Ha lehetőség lenne rá, biztosan szeretnénk tudni, hogy éttermi választásainknál mi kerül a tányérunkra. A Locavore ebben segít Önöknek, hiszen maga a fogalom arra való törekvés, hogy minél több helyi gazda által előállított alapanyagot használjunk a konyhánkban...”

Nos, e kissé körülményes megfogalmazás csak akkor egyszerűsödik le, ha kezünkbe vesszük az étlapot. A legnagyobb betűkkel az alapanyagokat olvashatjuk, például azt, hogy „zöldbab és kolbász”. Alatta sokkal kisebbel: magyaros zöldbableves gerslivel és pirított kolbásszal (1400 Ft). Azt meg nem tudnánk mondani, hogy helyi gazda zöldbabja, kolbásza van-e benne, de biztos, hogy rosszat még csak gondolni sem tudunk róla. Mindkét alapanyag kiváló, és a magyaros sem azt jelenti, hogy zsíros meg szétpaprikázott. A hamburger alapanyagai: „burger és friss sajt”, ami elég merész állítás, de annyi baj legyen. A „marhaburger házi friss sajttal, zöldségekkel és sült hagymaszálakkal” (2600 Ft) ugyanis messze várakozáson felüli. A húsban semmiféle kiegészítőt nem érzünk, a zsemle, sajt, zöldségek első osztályúak, nem beszélve a hagymáról. De miután megérkezik a kacsamell spenótkrémmel, füstölt fürjtojással és vajban sült burgonyagombóccal – „kacsa és spenót” – (3800 Ft), tényleg csak annyit mondhatunk, érdemes volt eljönni ide.

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.