chili&vanília

Egyéjszakás bableves

Gasztro

Elő a cocotte-okkal! A súlyos, fedővel is rendelkező öntöttvas lábas az őszi–téli időszakban kerül elő leggyakrabban: a lassan, akár egy éjszakán át párolódó, puhuló raguk, nagy húsok elengedhetetlen kelléke. Az edénynek az a nagy tudománya, hogy a zárt, lefedett térben az alapanyagok a saját gőzükben párolódnak, így íz és nedvesség nem távozik, hanem mind-mind visszaáramlik a fogásba.

Legújabb kísérleteim eredményeképpen tanúsítom, hogy nemcsak pörköltszerű, szaftos húsokat, hanem leveseket is nagyszerűen lehet sütőben, alacsony hőfokon készíteni. Például többé-kevésbé hagyományos bablevest. Gazdag, tartalmas levest babbal, füstölt csülökkel, zöldségekkel, fokhagymával. A legjobb műfaj: az ember este összeállítja, beteszi a sütőbe, és reggel voilà – már kész is a tökéletes bableves. Állaga némileg eltér a megszokottól, mivel sűrítő rántás nem kerül bele. A kíméletes hőkezelésnek köszönhetően olyan intenzívek az ízek, hogy sűrítőanyag hozzáadása felesleges – ha valakinek mégis hiányzik, a leves egyharmadát esetleg pürésítheti. Szintén a technológia eredménye, hogy a csülök hihetetlenül omlós, a bab viszont feszes, de krémes marad, nem repedezik meg, gesztenyés, édes íze lesz.

 

Egyéjszakás bableves

Hozzávalók (6-8 adag)

 

500 g nagy szemű, vegyes szárazbab

1 kisebb méretű, kb. 1,2 kg-os kicsontozott füstölt csülök

60 ml olaj

1 nagy hagyma héjastul, negyedekbe vágva

4 gerezd fokhagyma finomra aprítva

1 evőkanál őrölt pirospaprika

4 szál sárgarépa

1 paradicsom

1 zöldpaprika

só, bors

 

A babot előző este kétszeres mennyiségű hideg vízben áztatjuk. (Ha erre valami miatt nincs lehetőségünk, akkor a főzés napján annyi vízzel feltesszük forralni, amennyi ellepi, aztán erős tűzön, 15 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről, és 45 percig fedő alatt állni hagyjuk. Leszűrjük, és így indítjuk a receptet.) A füstölt csülköt szintén hideg vízben áztatjuk egy éjszakára, hogy elveszítse a sósságát.

A főzés estéjén egy nagy öntöttvas lábasban (cocotte-ban) felhevítjük az olajat, kissé üvegesre dinszteljük benne a fokhagymát, majd rászórjuk a pirospaprikát. Beletesszük a beáztatott, leszűrt babot és a nagyobb darabokra vágott füstölt csülköt. Felöntjük 3 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, végül beletesszük a nagyobb darabokra szeletelt sárgarépát, a hagymanegyedeket, a paprikát és a paradicsomot (utóbbi kettőt is csak úgy, egyben). A sütőt előmelegítjük 100 fokra. Az egész lábast (fedővel együtt) áttesszük a sütőbe, és reggelig – kb. 8 órán át – benne hagyjuk. Reggelre mind a bab, mind a csülök hihetetlen omlósra puhul, de nem fő szét. A paprikát, paradicsomot és a hagymákat eltávolítjuk. Ha szeretnénk, tálaláskor tehetünk bele tejfölt.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A Fidesz házhoz megy

Megfelelő helyre kilopott adatbázis, telefonálgató propagandisták, aktivisták otthonát látogató Németh Balázs. Amit a Fidesz most csinál, régen a Kurucinfó munkája volt.

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.