chili&vanília

Egyéjszakás bableves

Gasztro

Elő a cocotte-okkal! A súlyos, fedővel is rendelkező öntöttvas lábas az őszi–téli időszakban kerül elő leggyakrabban: a lassan, akár egy éjszakán át párolódó, puhuló raguk, nagy húsok elengedhetetlen kelléke. Az edénynek az a nagy tudománya, hogy a zárt, lefedett térben az alapanyagok a saját gőzükben párolódnak, így íz és nedvesség nem távozik, hanem mind-mind visszaáramlik a fogásba.

Legújabb kísérleteim eredményeképpen tanúsítom, hogy nemcsak pörköltszerű, szaftos húsokat, hanem leveseket is nagyszerűen lehet sütőben, alacsony hőfokon készíteni. Például többé-kevésbé hagyományos bablevest. Gazdag, tartalmas levest babbal, füstölt csülökkel, zöldségekkel, fokhagymával. A legjobb műfaj: az ember este összeállítja, beteszi a sütőbe, és reggel voilà – már kész is a tökéletes bableves. Állaga némileg eltér a megszokottól, mivel sűrítő rántás nem kerül bele. A kíméletes hőkezelésnek köszönhetően olyan intenzívek az ízek, hogy sűrítőanyag hozzáadása felesleges – ha valakinek mégis hiányzik, a leves egyharmadát esetleg pürésítheti. Szintén a technológia eredménye, hogy a csülök hihetetlenül omlós, a bab viszont feszes, de krémes marad, nem repedezik meg, gesztenyés, édes íze lesz.

 

Egyéjszakás bableves

Hozzávalók (6-8 adag)

 

500 g nagy szemű, vegyes szárazbab

1 kisebb méretű, kb. 1,2 kg-os kicsontozott füstölt csülök

60 ml olaj

1 nagy hagyma héjastul, negyedekbe vágva

4 gerezd fokhagyma finomra aprítva

1 evőkanál őrölt pirospaprika

4 szál sárgarépa

1 paradicsom

1 zöldpaprika

só, bors

 

A babot előző este kétszeres mennyiségű hideg vízben áztatjuk. (Ha erre valami miatt nincs lehetőségünk, akkor a főzés napján annyi vízzel feltesszük forralni, amennyi ellepi, aztán erős tűzön, 15 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről, és 45 percig fedő alatt állni hagyjuk. Leszűrjük, és így indítjuk a receptet.) A füstölt csülköt szintén hideg vízben áztatjuk egy éjszakára, hogy elveszítse a sósságát.

A főzés estéjén egy nagy öntöttvas lábasban (cocotte-ban) felhevítjük az olajat, kissé üvegesre dinszteljük benne a fokhagymát, majd rászórjuk a pirospaprikát. Beletesszük a beáztatott, leszűrt babot és a nagyobb darabokra vágott füstölt csülköt. Felöntjük 3 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, végül beletesszük a nagyobb darabokra szeletelt sárgarépát, a hagymanegyedeket, a paprikát és a paradicsomot (utóbbi kettőt is csak úgy, egyben). A sütőt előmelegítjük 100 fokra. Az egész lábast (fedővel együtt) áttesszük a sütőbe, és reggelig – kb. 8 órán át – benne hagyjuk. Reggelre mind a bab, mind a csülök hihetetlen omlósra puhul, de nem fő szét. A paprikát, paradicsomot és a hagymákat eltávolítjuk. Ha szeretnénk, tálaláskor tehetünk bele tejfölt.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hieronymus Bosch világa

  • - turcsányi -

Michael Connelly nem egy író, inkább egy regénygyár, rosszabb esetben áruvédjegy – az efféle státus persze nem oly ritka zsiráf manapság.

„Rodrigo”

A világ legnagyobb és legrangosabb színházi fesztiválja az avignoni. Jelentős társulatok seregszemléje, illetve már maga a fesztiválmeghívás jelentőssé tesz társulatokat. Aki a hivatalos programban van, az számít valakinek.

Félúton

Egykori nagymenő, aki a csúcsról lepottyanva már csak árnyéka önmagának; féktelen csodagyerek, akinek csak kemény munkára és iránymutatásra van szüksége, hogy azzá a sztárrá váljon, akit a végzete elrendelt neki – a sportfilmek talán legnagyobb kliséi ezek, a Stick pedig épp erre a kettőre épül.

Dinók a budoárban

Ötévesen, egy tollseprűtánccal indult Karácsonyi László (1976) művészi karrierje, diplomáját 2003-ban pedig egy lovagi páncélzatban védte meg. (A páncél maga volt a diplomamunkája.)

Léda a Titanicon

  • Molnár T. Eszter

Ki ne szeretné a Balatont? Főleg, ha csak a szépre emlékszik? Arra, hogy a vonat vidáman, sőt pontosan fut be a hűs állomásra, a papucs nem töri a lábat, a naptej megvéd a leégéstől, és van hely az árnyékban a kempingszéknek és a gumimatracnak.

Angyalszárnycsikorgás

Nagy luxus olyan kis kultúrának, mint a magyar, nem megbecsülni a legjobbjait. Márpedig Halasi Zoltán a kortárs magyar költészet szűk élmezőnyébe tartozik, ám a szakma mintha nem tartaná számon érdemeinek megfelelően, a nagyközönség számára pedig minden bizonnyal ismeretlen.

Miért hallgat Erdő Péter?

2025 júliusának egyik forró szerda éjjelén Konrád-Lampedúza Bence betanított kémia­tanár hazafelé ballagott Ráczboldogkőn, a Kistücsök névre hallgató alma materéből. Nem volt ittas egy cseppet sem, de megviselte a nehéz levegő, amikor szembejött vele egy kormányzati óriásplakát.