chili&vanília

Egyéjszakás bableves

  • chili&vanília
  • 2015.11.01 11:10

Gasztro

Elő a cocotte-okkal! A súlyos, fedővel is rendelkező öntöttvas lábas az őszi–téli időszakban kerül elő leggyakrabban: a lassan, akár egy éjszakán át párolódó, puhuló raguk, nagy húsok elengedhetetlen kelléke. Az edénynek az a nagy tudománya, hogy a zárt, lefedett térben az alapanyagok a saját gőzükben párolódnak, így íz és nedvesség nem távozik, hanem mind-mind visszaáramlik a fogásba.

Legújabb kísérleteim eredményeképpen tanúsítom, hogy nemcsak pörköltszerű, szaftos húsokat, hanem leveseket is nagyszerűen lehet sütőben, alacsony hőfokon készíteni. Például többé-kevésbé hagyományos bablevest. Gazdag, tartalmas levest babbal, füstölt csülökkel, zöldségekkel, fokhagymával. A legjobb műfaj: az ember este összeállítja, beteszi a sütőbe, és reggel voilà – már kész is a tökéletes bableves. Állaga némileg eltér a megszokottól, mivel sűrítő rántás nem kerül bele. A kíméletes hőkezelésnek köszönhetően olyan intenzívek az ízek, hogy sűrítőanyag hozzáadása felesleges – ha valakinek mégis hiányzik, a leves egyharmadát esetleg pürésítheti. Szintén a technológia eredménye, hogy a csülök hihetetlenül omlós, a bab viszont feszes, de krémes marad, nem repedezik meg, gesztenyés, édes íze lesz.

 

Egyéjszakás bableves

Hozzávalók (6-8 adag)

 

500 g nagy szemű, vegyes szárazbab

1 kisebb méretű, kb. 1,2 kg-os kicsontozott füstölt csülök

60 ml olaj

1 nagy hagyma héjastul, negyedekbe vágva

4 gerezd fokhagyma finomra aprítva

1 evőkanál őrölt pirospaprika

4 szál sárgarépa

1 paradicsom

1 zöldpaprika

só, bors

 

A babot előző este kétszeres mennyiségű hideg vízben áztatjuk. (Ha erre valami miatt nincs lehetőségünk, akkor a főzés napján annyi vízzel feltesszük forralni, amennyi ellepi, aztán erős tűzön, 15 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről, és 45 percig fedő alatt állni hagyjuk. Leszűrjük, és így indítjuk a receptet.) A füstölt csülköt szintén hideg vízben áztatjuk egy éjszakára, hogy elveszítse a sósságát.

A főzés estéjén egy nagy öntöttvas lábasban (cocotte-ban) felhevítjük az olajat, kissé üvegesre dinszteljük benne a fokhagymát, majd rászórjuk a pirospaprikát. Beletesszük a beáztatott, leszűrt babot és a nagyobb darabokra vágott füstölt csülköt. Felöntjük 3 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, végül beletesszük a nagyobb darabokra szeletelt sárgarépát, a hagymanegyedeket, a paprikát és a paradicsomot (utóbbi kettőt is csak úgy, egyben). A sütőt előmelegítjük 100 fokra. Az egész lábast (fedővel együtt) áttesszük a sütőbe, és reggelig – kb. 8 órán át – benne hagyjuk. Reggelre mind a bab, mind a csülök hihetetlen omlósra puhul, de nem fő szét. A paprikát, paradicsomot és a hagymákat eltávolítjuk. Ha szeretnénk, tálaláskor tehetünk bele tejfölt.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.

Itt mindenki figyel

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.

Nem szentírás

  • Balogh Magdolna

A szerző eddig kilenc történelmi tárgyú könyvet jelentetett meg, amelyek közül a legsikeresebb a 2017-ben Goncourt-díjjal kitüntetett, a nemzetközi kritika által is egekbe dicsért Napirend, amelyben Hitlernek a második világháborút előkészítő tárgyalássorozatát írja meg egy afféle fekete komédiában. 

A hetedik napon

A neves olasz részecskefizikus jókor volt jó helyen: ott lehetett a genfi részecskefizikai központ, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) Kompakt Müon Szolenoid (CMS) kísérleti programjában, ahol például a sötét anyagot alkotó egzotikus részecskék, extra dimenziók és a nevezetes Higgs-bozon után kutattak a fizikusok.

A nemlét sűrűsége

  • Radics Viktória

Fantasztikusan érdekes Lanczkor Gábor új könyve. Műfaját tekintve talán a „prózaversek” megjelölés áll legközelebb e több mint kétszáz szövegdarabhoz; én temetőjáró könyvnek nevezem a Sarjerdőt, poétikailag pedig a norvég Edvard Grieg Lyriske stykker (Lyric Pieces) című, tíz könyvbe sorolt, naplófolyamot képező zongoradarabjaihoz közelítem; ezek negyven év termését tartalmazzák szépen összekomponálva a 19. század második feléből. Ahogy a szóló zongorafutamok, úgy a Sarjerdő is egészében érvényes.

Emígy

Önéletrajzi ember – Szerb Antal találóan és evidens módon így jellemezte Goethét (egyszersmind Saint-Simon herceget és Proustot), s ez a megfogalmazás okvetlenül ráillik Granasztói Pálra (1908–1985) is.