étel, hordó

A Szűcs fogadója

  • ételhordó
  • 2012. április 29.

Gasztro

Szada itt van a szomszédban, egy köpésre Gödöllőtől, ám nem vennénk rá mérget, hogy például a Dél-Budán élő fővárosiak is meg tudnák mutatni a térképen. Pedig érdemes felkeresni, közel van, akad néhány látnivaló (például a Schulek Frigyes tervezte református templom, vagy Székely Bertalan síremléke), és jó időben a vidék is lenyűgöző.

A legmeszszebbmenőkig egyetértünk Vécsey László polgármesterrel, aki szerint Szada vonzereje "egyebek mellett talán a városias szolgáltatások karnyújtásnyi közelségében erőteljesen őrzött hagyomány és a begyűrűző 21. századi elemek ötvözeteinek egyediségéből fakad", bár a falu jellegzetes látványelemét, a főtéren álló "Turul és életfa" (máshol: Turul és világtojás) című kerámiaszobrot kissé feltűnő "ötvözetnek" véljük.

A vendéglátás már a falu határában elkezdődik. Gödöllő felől jövet épp hogy elhagyjuk a Szada táblát, máris egy étterem kelt feltűnést, A Szűcs fogadója, névelővel, nagy sz-szel, lévén - mint ez honlapjukról később kiderül - a névadó maga a tulaj.

Barátságos és kellemesen berendezett hellyel van dolgunk, nincsen rossz érzésünk sem a bútorokat, sem a dekorációt illetően - a szokásos falusi hangulatot árasztó rutinelemek válogatása. A felszolgálók udvariasak, de bizalmaskodásnak, túljátszásnak nyomát se látni. Az étlapon sem bíznak semmit a véletlenre: főleg rutinos fogások, olykor a fantázia is szárnyal. De nincs ebben semmi rossz, egy ilyen helynek nem az osztriga, maximum a szarvas lehet a címerállata.

A gombaleves (450 Ft) várakozásunknak megfelelő. Jóféle alapanyagokból készült, kellőképpen sűrű bevezető, ízesítésében természetesen a pirospaprika dominál, de - nagyon helyesen - inkább megédesíti, mint szíven szúrja a lényeget. A grillezett füstölt gomolyasajt magos salátával (1750 Ft) inkább az olyan belvárosi ebédlőhelyeket juttatja eszünkbe, amiket főleg bankfiúk és az idő múlását tudomásul venni képtelen szépasszonyok látogatnak a fit- és/vagy a wellness jegyében. Persze egyáltalán nem baj, hogy Szűcsék ezt is tudják, különösen úgy nem, hogy a hely szelleméhez már tökéletesen passzoló roston sült libamájat karamellizált körtével (2890 Ft), csakúgy, mint a nagyszerű Gundel-palacsintát (650 Ft) sokáig megőrizzük az emlékezetünkben.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?