chili&vanília

"Rizses hús"

Gasztro

Mennyivel izgalmasabb lenne, ha a több ezer éves gyökerekre viszszanyúló kantoni specialitásról, az agyagedényben ropogósra sütött rizsételről, a bo zai fanról írnék. Netán koreai testvéréről, a dolsot bibimbapról. Esetleg az iráni konyha különlegességéről, a tahdeegről, amelynek ékessége szintén az edény alján aranyszínűre sütött rizsréteg. A japán yaki onigiri is a ropogósra sütött rizsen alapul, ehhez az összeállt szusirizst formázzák, majd szójaszósszal kenegetve sütik ragacsos arany színűre.

Bármelyik szerepelhetne az alábbi karamellizált rizses hús ihletadójaként. A valóság azonban ennél sokkal hétköznapibb: családilag egyszer éppen másnapra készült egy kis rizses hús. Betelepedtünk a nappaliba, teljes mértékben megfeledkezve a lábasban piruló szárnyakról és rizsről, majd elkezdtünk csevegni. Csak a konyhából érkező - még éppen hogy nem égett - illat zökkentett ki bennünket, hogy kirohanjunk, és megszemléljük a fedő alatt enyhén odakapott, lepirult darabokat. Még pont megmentettük, a végeredmény pedig csodás lett: valahol a rizottó és a rizses hús között, az enyhén karamellizálódott szárny (lehet akár kacsa is) és rizs mély, húsos ízével. Ha lenne megfelelő kifejezésünk arra, amit az angol nyelv "comfort foodnak" hív a szakirodalomban (legyen hangulatjavító, lélekmelengető étel), ez számomra annak a mintapéldánya volna. Tetejére néha néhány darab csirkemájat is szoktam sütni.

Karamellizált rizses hús csirkeszárnnyal

Hozzávalók (4 adag)

5 dkg vaj

6 csirkeszárny

25 dkg hosszú szemű rizs

1 dl száraz fehérbor vagy vermut

só, bors

4 dkg reszelt parmezán

egy csokor petrezselyem, finomra

aprítva

3 dkg hideg vaj, felkockázva

A tetejére: csilipehely

A csirkeszárnyat sózzuk, borsozzuk. Egy nagy, vastag aljú lábasban felolvasztjuk a vajat. Amikor habzik, hozzáadjuk a csirkeszárnyakat, és mindkét oldalukon addig pirítjuk őket - kb. 5 percig -, amíg szép arany színűek lesznek, és a bőrük enyhén karamellizálódik. Kivesszük a serpenyőből, és egy tányérra tesszük őket. A vajhoz hozzáadjuk a rizst. Nem kevergetjük, néhány percig hagyjuk sülni, hogy a rizs is kissé megpiruljon a vajban, enyhén leragadjon. Hozzáöntjük a fehérbort (vagy vermutot, például Martinit vagy Noilly Prat-t), hagyjuk elpárologni. Visszatesszük a megpirított csirkeszárnyakat. Felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, kb. 1 literrel. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, alacsony lángon, kb. 15 percig főzzük, majd levesszük a fedőt, és további 15 percig főzzük erős lángon, amíg a leve teljesen elfő, és a rizs megpuhul, illetve az alja kissé odasül. Hozzáadjuk a reszelt parmezánt és a finomra aprított petrezselyemzöldet, végül a hideg, felkockázott vajat. Megszórjuk a csilipehellyel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk