chili&vanília

"Rizses hús"

Gasztro

Mennyivel izgalmasabb lenne, ha a több ezer éves gyökerekre viszszanyúló kantoni specialitásról, az agyagedényben ropogósra sütött rizsételről, a bo zai fanról írnék. Netán koreai testvéréről, a dolsot bibimbapról. Esetleg az iráni konyha különlegességéről, a tahdeegről, amelynek ékessége szintén az edény alján aranyszínűre sütött rizsréteg. A japán yaki onigiri is a ropogósra sütött rizsen alapul, ehhez az összeállt szusirizst formázzák, majd szójaszósszal kenegetve sütik ragacsos arany színűre.

Bármelyik szerepelhetne az alábbi karamellizált rizses hús ihletadójaként. A valóság azonban ennél sokkal hétköznapibb: családilag egyszer éppen másnapra készült egy kis rizses hús. Betelepedtünk a nappaliba, teljes mértékben megfeledkezve a lábasban piruló szárnyakról és rizsről, majd elkezdtünk csevegni. Csak a konyhából érkező - még éppen hogy nem égett - illat zökkentett ki bennünket, hogy kirohanjunk, és megszemléljük a fedő alatt enyhén odakapott, lepirult darabokat. Még pont megmentettük, a végeredmény pedig csodás lett: valahol a rizottó és a rizses hús között, az enyhén karamellizálódott szárny (lehet akár kacsa is) és rizs mély, húsos ízével. Ha lenne megfelelő kifejezésünk arra, amit az angol nyelv "comfort foodnak" hív a szakirodalomban (legyen hangulatjavító, lélekmelengető étel), ez számomra annak a mintapéldánya volna. Tetejére néha néhány darab csirkemájat is szoktam sütni.

Karamellizált rizses hús csirkeszárnnyal

Hozzávalók (4 adag)

5 dkg vaj

6 csirkeszárny

25 dkg hosszú szemű rizs

1 dl száraz fehérbor vagy vermut

só, bors

4 dkg reszelt parmezán

egy csokor petrezselyem, finomra

aprítva

3 dkg hideg vaj, felkockázva

A tetejére: csilipehely

A csirkeszárnyat sózzuk, borsozzuk. Egy nagy, vastag aljú lábasban felolvasztjuk a vajat. Amikor habzik, hozzáadjuk a csirkeszárnyakat, és mindkét oldalukon addig pirítjuk őket - kb. 5 percig -, amíg szép arany színűek lesznek, és a bőrük enyhén karamellizálódik. Kivesszük a serpenyőből, és egy tányérra tesszük őket. A vajhoz hozzáadjuk a rizst. Nem kevergetjük, néhány percig hagyjuk sülni, hogy a rizs is kissé megpiruljon a vajban, enyhén leragadjon. Hozzáöntjük a fehérbort (vagy vermutot, például Martinit vagy Noilly Prat-t), hagyjuk elpárologni. Visszatesszük a megpirított csirkeszárnyakat. Felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, kb. 1 literrel. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, alacsony lángon, kb. 15 percig főzzük, majd levesszük a fedőt, és további 15 percig főzzük erős lángon, amíg a leve teljesen elfő, és a rizs megpuhul, illetve az alja kissé odasül. Hozzáadjuk a reszelt parmezánt és a finomra aprított petrezselyemzöldet, végül a hideg, felkockázott vajat. Megszórjuk a csilipehellyel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.