Tartalom

(2012-03-29)

Kis-Magyarország

Modernizáció Homrogdon

Kis-Magyarország

Csatorna, víz nélkül

Kötelező a csatlakozás

Nagyon nehéz létminimum alatt élő családoknak megmagyarázni, miért jó nekik, ha rácsatlakoznak a most megépült csatornahálózatra, miközben nincs vezetékes víz az ingatlanjukon. Persze az igazság itt sem egyszerű, de a periféria legszélén élők szerint mindegy is, hogy igazuk van-e.

Egotrip

Ádám Zoltán: Kritikai iskola

Egotrip

Túl a liberális jogállamon

"Érdeklődéssel olvasom a jelenlegi politikai berendezkedéssel szemben elégedetlen, sőt ellenséges magyar szerzőket. A tanult szerzők a jobboldalt lenézik, vitára alkalmatlannak tartják, csak a saját érveikkel vannak elfoglalva. (...) Gyűlöletet akarnak kelteni, érveik gyakran érzelmek, amelyekkel nem lehet vitatkozni. A még tanultabb szerzők érvelése egyetlen tételen alapul: a jog a legfőbb jó.

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Egotrip

Szépbeszédünk alapjai (1)

Március 4-én Orbán Viktor miniszterelnök a Frankfurter Allgemeine hasábjain kételyét fejezte ki ama hiedelemmel kapcsolatban, hogy az európai történelem a vallásosságtól a világiasodás felé, a hagyományostól a "sokfajta" családmodell felé, a nemzetektől az internacionalizmus vagy az integráció irányába fejlődne, mert a haladás iránya ennek az ellenkezője. Mi magyarok nem visszafelé akarjuk forgatni tehát a történelem kerekét, csak bátran vállaljuk azt a keresztény gyökérzetet, amelyből Európa nagysága sarjadt.

Publicisztika

Boda Zsolt

Publicisztika

Hanyatlásunk évtizede

A hazugságoktól az autoriter kormányzásig

A 2008-as "szociális népszavazásról" írt elemzésében Bundula István (A jövő megrablása, Magyar Narancs, 2012. március 8.) azt állítja, hogy a magyar demokrácia két rákfenéje a megoldatlan pártfinanszírozás és a politikai osztály képtelensége a megegyezésre.

Olvasói levelek

Olvasói levél

Olvasói levelek

Költők társasága

Magyar Narancs, 2012. március 8.

Testközelben, szereplőként vettem részt a nyugat-európai minták szerinti közjogi gazdasági kamarák 1992-ben indult létrehozásában, működésük és törvényszerű hanyatlásuk első évtizedében. Ma is híve vagyok a kamaráknak.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Kézitusa

A Velencei Bizottság (VB) listája olyan, mint a mesebeli kása Anyóka lábaskájából - nem is az, hogy sose fogyott el, de a végén annyira bugyogott már kifelé, hogy elárasztott mindent, a konyhát, a házat, az utcát, a falut; az egész országban moccanni se lehetett a nagy kásahegytől.

A szerk.

A szerk.

A magyar történelem

Schmitt Pál lopott. Immár papírja is van róla. Schmitt Pál e sorok írásakor még hivatalában van, Magyarország köztársasági elnöke. Schmitt Pál feltehetően - ha szorult Orbán Viktorba még némi jóérzés - lemond hivataláról íziben.

Külpol

Obama kihívóját keresi a Republikánus Párt

Külpol

Vad vezet világtalant

Lassan beérnek Obama gazdaságélénkítő és népjóléti intézkedései - ám a republikánusok nem csak ezért vannak bajban. A Tea Party mozgalom az elnökjelöltségre pályázó négy politikust mind radikálisabb pozíciókba hajszolja - még ha ezt az átlagválasztó nem is díjazza. Belerokkan-e a Grand Old Party?

Katonai puccs Maliban

Külpol

Hosszú árnyék

Minthogy a lázadó tiszteknek nincs kedvük kapcsolatba lépni a nemzetközi sajtóval, nem világos, milyen lépéseket terveznek Maliban a múlt héten végrehajtott puccs résztvevői. Azt, hogy nem a legjobbkor tenyereltek bele a lecsóba, a nemzetközi reakciók világosan jelzik: elhatárolódás mindenütt, Washingtontól Európán át a szomszédos Algériáig.

Belpol

Krasznahorka és az Andrássyak

Belpol

Egy család és a vára

Átlagpolgárként és történészként egyaránt sokkolt a néhány héttel ezelőtti hír, miszerint lángokban áll a krasznahorkai vár. Sajnos gyakran csak ilyen szomorú esetek miatt vetődik fel mindenkiben a kérdés: mit veszíthettünk volna végképp, ha másként alakulnak az események?

Budapest megvenné a Fővárosi Vízműveket

Belpol

A vízzel játszanak

Nettó 15,1 milliárd forintért veheti vissza Budapest a Fővárosi Vízművek Zrt. részvényeinek 25 százalék + 1 szavazatnyi részvényét, a menedzsmentjogokat a francia és a német befektetőktől. Jó üzlet ez?

Ítélet a HírTv-t "lejárató" drogügyben

Belpol

Hazugság, steksz, sütőpor

A múlt héten hirdettek elsőfokú ítéletet egy olyan ügyben, amelynek előzményei 2008-ig nyúlnak vissza. A HírTv akkori állítása szerint Veres János pénzügyminiszter bizalmasa két riporterüket akarta lejáratni oly módon, hogy egy büntetett előéletű férfival tétetett drogot az újságírók kocsijába. A történetet a lapunk birtokába került hangfelvételek és dokumentumok alapján rekonstruáltuk.

Interjú

Belpol

"Az átállási folyamat zavarai"

Szőcs Géza kulturális államtitkár

A Károlyi-szobor tőszomszédságában beszélgettünk. Legközelebb Siófokig kell menni, ha ezt akarjuk tenni. A kultúra a kormányzatnak nem fontos; a kulturális államtitkár hatalma, befolyása csekély - igaz, vannak, akik ezt is sokallják.

Képzőművészet

Képzőművészet

Lazák, mint a beton

Cement, kavics és egy közösségi hely

Kétfajta ember van a világon: aki szereti a betont, és aki nem. Ráadásul aki szereti, az általában egyenesen imádja, aki pedig nem, az szinte gyűlöli. A Szövetség'39-ben tartott rendezvényen viszont még a legelvetemültebb antibetonisták is ellágyultak volna.

Kiállítás

Képzőművészet

Nemzetközivé lett

Marinko Sudac gyűjteménye a Kassák Múzeumban

A horvát üzletember még a délszláv háború idején ismerte fel, hogy ha nem lép idejében, megsemmisül, esetleg kézen-közön külföldre kerül a volt Jugoszlávia avantgárd művészete.

Könyv
Színház

Interjú

Színház

"Én vagyok a homok, ami lelassít"

Tim Carroll színházi rendező

A londoni Globe Színház korábbi főrendezője a Royal Shakespeare Companytól a Sydney-i Operaházon át New Yorkig mindenfelé dolgozott, Magyarországon már visszatérő vendég. IV. Henrik-rendezésének kaposvári bemutatója után sajátos módszereiről és a Globe Színházról beszélgettünk vele.

Színház

Színház

Önmaga felé, öntudatlanul

Peer Gynt az Örkényben

A Peer Gynt: elegy. Méghozzá nemcsak eltérő, hanem elütő elemek-vonulatok elegye, ezért aztán minden színházi nekiveselkedés a drámával való küzdelemmel kezdődik.

Opera

Színház

Félig isteni

Händel: Herkules

A hétéves háború, a nagy francia forradalom és folyományai, két sorszámmal ellátott világháború, a gőzgép, a szénszálas izzólámpa és az iPad feltalálása, s ugyan ki tudná előszámlálni, hogy még mi minden más esett meg ama 267 esztendő során, amíg Händel egyik kitüntetett remekműve, a Herkules a londoni premiertől a magyarországi bemutatóig eljutott.

Színház

Színház

Akárki hivatása

A bábos moralitás a középkori Akárki-történet modern, groteszk adaptációja. Számadás és utazás; egy hely, amit sosem láthatsz, valaki, aki sosem leszel. A halálközeli élményt megélt Akárki útjának lehetünk részesei, a változás macskakövein követhetjük, miközben napjaink erkölcsi tételei válnak az illusztráció tárgyává.

rés a présen

Színház

Imádnak a kulisszák mögé pillantani

Bálint András színigazgató

rés a présen: Mitől különleges program a március 31-i színházak éjszakája? Bálint András: El akarjuk csábítani a közönséget erre a különleges éjszakára. Egyszeri és megismételhetetlen estének hiszem. Az emberek imádnak a kulisszák mögé pillantani, és eddig nem látott helyzetben találkozni kedvenc színészeikkel. Hagyományteremtőnek remélem.

Film

Tévé

Film

A róka atkamentesítése

Zöld Tea

"Ma éjszaka csupa szarságról álmodtam; vederemo!" - írta föl az egyik jegyzetfüzetébe Musil. Hozzátette, hogy nem szeretne erre pszichoanalitikus megfejtetést adni, mely arra mutatna, elfogyott körülötte a levegő, kevesli a tiszteletet, személye és munkássága iránti támadásnak vesz bizonyos viszonyulásokat. Vagyunk néhányan így, akik nem óhajtanánk lelkiekre hivatkozni nem kielégítő vagy csak nyugtalanabb éjszakáinkat illetően, hisz munkánkat elvégeztük, lelkiismeretünk tiszta.

Film

Film

A fekete ruhás nő

Rájár a rúd Mr. Kippsre, az ügyvédbojtárra. Fiatalon özvegyült meg, egyetlen kincse kisfia, akitől sűrűn elszólítja a kötelesség: most is a múlt századelő Angliájának egy alig civilizált vidékére, holmi ingatlanügyeket rendezendő. Ám az örökké esős-ködös, tengerparti falucskától látványosan elkülönülő épületet rettegik a helybéliek;

Interjú

Film

"Kurvát játszani cool"

Bertrand Bonello filmrendező

A Bordélyház rendezőjével Párizsban beszélgettünk a tárgyhoz fűződő filmes és személyes élményeiről.

tévésmaci

Film

Elszaladt a kiscsikó

Amikor Sztupa és Troché a munkásokkal ebédeltek, az erős napsütés lecsalta róluk a tavaszi kabátot. Ültek kinn a többiekkel, kicsit félrehúzódva, de mégis közöttük. A munkások sem formáltak nagy közös asztalt, kettesével, hármasával üldögéltek a padokon. Persze hangosak voltak, már eleve nagy garral tódultak be a kertbe - tucatnyian, vagy annál is többen.

Dokumentumfilmek

Film

Életjel

Papp Gábor Zsigmond: A szovjet levelezőpajtás; MADE: Töredékek

A dokumentumfilmesek most együtt sírhatnak a játékfilmesekkel, bár akkor nem hívták őket, amikor nevetve túllépték a költségvetést, ami végül a mozgókép-alapítvány felszámolásához vezetett.

Zene

Koncert

Zene

The Subways

A múltkori dEUS-buli után a Subways is majdhogynem megtöltötte a hajót, noha tudvalévő, hogy mindkét zenekar jön majd a Szigetre is - de ezúttal nem csak ez volt az egyetlen meglepő fordulat: ritka olyan koncertre eljutni nálunk, ahol a közönség hibátlanul ordítja együtt a szövegeket a zenészekkel.

mi a kotta?

Zene

Ketten Bergenből

"Ki térképről lett tengerész, / Az kapitánynak semmi" - üzeni nekünk az élet megannyi területén, így a szárazföldön is jól kamatoztatható, praktikus igazságot A politikus csizmadia XVIII. századi szerzője, Ludwig Holberg báró, aki irodalmi munkásságával egyszerre két kultúra és két nemzet jogos büszkeségévé vált.

Tudomány
Sport

Amerikai foci Amerikában

Sport

Vérdíj a védőknek

A 2010-es Super Bowl bajnokcsapata prémiumot fizetett a védőinek, ha úgy ütötték ki az ellenfél játékosait, hogy komolyan megsérüljenek, és képtelenek legyenek játszani. A csapat példátlanul nagy büntetést kapott.

Amerikai foci Magyarországon

Sport

Áldozattal jár

A tengerentúli amerikaifutball-bajnokság február 5-i nagydöntője, a Super Bowl ebben az évben is növelte nézettségét, amivel minden idők legnézettebb tévéműsorává vált. Ugyanezen a napon nálunk is csattantak a sisakrácsok, igaz, csak teremmeccseken. Hatodik alkalommal indult az idén a magyar amerikaifoci-szezon.

Lokál

Kiállítás

Lokál

Füstbe megyünk

Skanzenclub - közösségi dohányzó- és kiállítóhely

A vendéglátóhelyeken a dohányzást betiltó, napokon belül a legteljesebb zord szigorával alkalmazásra kerülő új törvény érthető módon szálka mindazok szemében, akik továbbra sem óhajtanak megszabadulni káros szenvedélyüktől, ráadásul a kocsmai társas élet elengedhetetlen kellékének tekintik a tetszőleges mennyiségben előállítható, tüdőre szívható, majd kiengedve körülöttük keringő füstöt.

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

A Szűcs fogadója

Szada itt van a szomszédban, egy köpésre Gödöllőtől, ám nem vennénk rá mérget, hogy például a Dél-Budán élő fővárosiak is meg tudnák mutatni a térképen. Pedig érdemes felkeresni, közel van, akad néhány látnivaló (például a Schulek Frigyes tervezte református templom, vagy Székely Bertalan síremléke), és jó időben a vidék is lenyűgöző.

chili&vanília

Gasztro

"Rizses hús"

Mennyivel izgalmasabb lenne, ha a több ezer éves gyökerekre viszszanyúló kantoni specialitásról, az agyagedényben ropogósra sütött rizsételről, a bo zai fanról írnék. Netán koreai testvéréről, a dolsot bibimbapról. Esetleg az iráni konyha különlegességéről, a tahdeegről, amelynek ékessége szintén az edény alján aranyszínűre sütött rizsréteg. A japán yaki onigiri is a ropogósra sütött rizsen alapul, ehhez az összeállt szusirizst formázzák, majd szójaszósszal kenegetve sütik ragacsos arany színűre.