étel, hordó

Akácos Marika, Szigethalom

  • ételhordó
  • 2020. február 16.

Gasztro

A Csepel-szigeti vendéglő korábban Szigethalom központjában működött, és jövőre lesz 50 éves. „Éttermünket 1971. április 16-án nyitottuk meg eredetileg Akácos étteremként, családi vállalkozásként. 1978-ig a taksonyi ÁFÉSZ keretein belül üzemeltettük. 1978-tól a Csepel Vendéglátó Vállalatnál folytattuk tevékenységünket, majd 1989-től magánvállalkozássá váltunk” – olvassuk beharangozójukban és ennyi elég is, hogy megelevenedjék a magyar vendéglátás egyre távolabbi közelmúltja; azok az idők, amikor mindenki tudta, hogy ki az a gebines, de azt sokkal kevesebben, hogy mi az a gasztronómia.

A vállalkozás 2004-ben költözött a Tököli Parkerdő természetvédelmi területére, 100 méterre a Duna- parttól (a pontos cím: Dunasor út 72.), neve ezután egészült ki a tulaj édesanyjára emlékezve a Marikával, s vált minden bizonnyal közkedvelt nyári vendéglátóhellyé. De nemcsak azzá. Úgy látszik, hogy az üzlet 15 év alatt oly mértékben felpörgött, hogy télen is érdemes kinyitni a boltot. Azt látjuk, hogy a vasárnapi ebédidőn túli időszakban sem ürül ki teljesen a családiház-jellegű építmény.

A választék a várakozásunknak megfelelő: semmi művészkedés, önmegvalósítás, másként gondolás; az étlapon a masszív hazai felhozatal a gulyástól a palacsintáig mindenféle rántott dolgokon át. A hagymaleves cipóban (1350 Ft) fő­ételnek is beillene. A cipó akkora, mint egy do­dzsem, a belevaló olyan sűrű, hogy hagymafőzeléknek is mondhatnánk. A minőségre sem panaszkodhatunk, a barna bélű rozscipó különösen finom. Nem nyúlunk mellé a harcsapaprikással sem (3390 Ft), ami persze itt, a Duna-parton kellemetlen is volna. Külön öröm, hogy kapros túrós csuszát adnak mellé, bár a tejfölt és a pörcöt sem hanyagolják.
A hal húsa frissnek tűnik, és nincsenek benne kellemetlen mellékesek sem. A somlói galuska (850 Ft) inkább méreteiben jelentős, hiányzik belőle az az otthonosság, ami a másik kettőnél bizonyosság. De az is bizonyosság, hogy nyáron megint eljövünk.

 

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.