chili&vanília

A szoljanka sztori

Gasztro

Január a levesek hónapja. A nagy lakomákon túli, de még tavasz előtti kulináris holtidőszakban ebben a műfajban tudunk leginkább kibontakozni, mert jó leveseket a semmiből is lehet főzni. Ilyenkor gyakran előkerülnek a különböző kultúrák ételei is, a népszerű, csípős – csilis, gyömbéres – ázsiai levek jól felfűtik az ember szervezetét, de érdemes ihlet után nézni az orosz konyha felé is, amely nem kispályás a levesek terén, abban pedig igencsak van tapasztalatuk, hogy miket érdemes fogyasztani télen. A három leghíresebb orosz leves valószínűleg a borscs (a céklás), a scsi (a káposztás) és a szoljanka (a mindenes), közülük talán az utóbbi kerül elő legritkábban, pedig igen finom. A leves nevét a „szelo” – falu – szóból származtatják, más források szerint pedig a „szol” – azaz só – szóból ered. Manapság továbbá egyfajta káosz kifejezésére is használják, olyan esetekre, amikor több nagyon eltérő elem kerül össze, úgy, mint ebben a levesben. A szoljanka valószínűleg a 17. században, a mai Ukrajna területéről indult hódító útjára, és ma is igen népszerű. Három fő fajtája létezik: a húsos, a halas és a gombás, persze a húsos a leggyakoribb. Erős húsalapléből indul, amelybe aztán még további, minél többféle húst: füstölt sonkát, kolbászt, virslit főznek, kovászos vagy sós uborkával savanyítják, majd a végén kerülnek bele a szokatlannak tűnő, a jellegzetes, pikáns karakterét adó alapanyagok: az olajbogyó, néha kapribogyó, és sok citrom – ezektől sós és savanyú egyszerre, így másnapos levesnek sem utolsó. Készülhet ugyanez halból is vagy gombával, mint az alább ajánlott recept­ben. A szoljanka igen kedvelt volt az egykori NDK-ban, állítólag nagy rajongója Angela Merkel is.

 

Zöldséges, pikáns szoljanka

Hozzávalók (4 adag)

 

2 dkg (2 nagy evőkanál) szárított vargánya

8 dl forró víz

2 evőkanál olaj

1 csokor újhagyma vagy 1 póréhagyma, felkarikázva

5 dkg sűrített paradicsompüré

2 sárgarépa, felkarikázva

2 nagyobb burgonya, felkockázva

só, bors

4 nagy csemege- vagy kovászos uborka felkockázva,

a levével együtt

50 dkg barna csiperkegomba, felszeletelve

10 dkg olajbogyó, felkarikázva

1 kezeletlen citrom

1 csokor kapor, finomra aprítva

2 dl tejföl

 

A szárított vargányát leöntjük 8 deci felforralt vízzel, és 30 percig állni hagyjuk. Leszűrjük (a levet megtartjuk), konyhai papírtörlővel kissé leitatjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Felhevítjük az olajat, és üvegesre dinszteljük benne a felkarikázott póréhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és néhány másodpercig pirítjuk, karamellizáljuk. Beletesszük a felkarikázott sárgarépát és a felkockázott burgonyát, átkeverjük, majd felöntjük a vargánya áztatóvizével és még 4 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felkockázott savanyú uborkát és annak levét, majd kb. 15 percig főzzük, amíg a répa és a krumpli megpuhul. Ekkor tesszük bele a felszeletelt gombát, ezzel már csak további 5 percig főzzük. A legvégén, tálalás előtt tesszük bele a felkarikázott olajbogyót, a vékony karikákra, majd darabokra szeletelt citromot, a finomra aprított kaprot. Tejfölt külön adunk mellé.

 

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.

A Mi Hazánk és a birodalom

A Fidesz főleg az orosz kapcsolat gazdasági előnyeit hangsúlyozza, Toroczkai László szélsőjobboldali pártja viszont az ideo­lógia terjesztésében vállal nagy szerepet. A párt­elnök nemrég Szocsiban találkozott Dmitrij Medvegyevvel, de egyébként is régóta jól érzi magát oroszok közt.