chili&vanília

A szoljanka sztori

Gasztro

Január a levesek hónapja. A nagy lakomákon túli, de még tavasz előtti kulináris holtidőszakban ebben a műfajban tudunk leginkább kibontakozni, mert jó leveseket a semmiből is lehet főzni. Ilyenkor gyakran előkerülnek a különböző kultúrák ételei is, a népszerű, csípős – csilis, gyömbéres – ázsiai levek jól felfűtik az ember szervezetét, de érdemes ihlet után nézni az orosz konyha felé is, amely nem kispályás a levesek terén, abban pedig igencsak van tapasztalatuk, hogy miket érdemes fogyasztani télen. A három leghíresebb orosz leves valószínűleg a borscs (a céklás), a scsi (a káposztás) és a szoljanka (a mindenes), közülük talán az utóbbi kerül elő legritkábban, pedig igen finom. A leves nevét a „szelo” – falu – szóból származtatják, más források szerint pedig a „szol” – azaz só – szóból ered. Manapság továbbá egyfajta káosz kifejezésére is használják, olyan esetekre, amikor több nagyon eltérő elem kerül össze, úgy, mint ebben a levesben. A szoljanka valószínűleg a 17. században, a mai Ukrajna területéről indult hódító útjára, és ma is igen népszerű. Három fő fajtája létezik: a húsos, a halas és a gombás, persze a húsos a leggyakoribb. Erős húsalapléből indul, amelybe aztán még további, minél többféle húst: füstölt sonkát, kolbászt, virslit főznek, kovászos vagy sós uborkával savanyítják, majd a végén kerülnek bele a szokatlannak tűnő, a jellegzetes, pikáns karakterét adó alapanyagok: az olajbogyó, néha kapribogyó, és sok citrom – ezektől sós és savanyú egyszerre, így másnapos levesnek sem utolsó. Készülhet ugyanez halból is vagy gombával, mint az alább ajánlott recept­ben. A szoljanka igen kedvelt volt az egykori NDK-ban, állítólag nagy rajongója Angela Merkel is.

 

Zöldséges, pikáns szoljanka

Hozzávalók (4 adag)

 

2 dkg (2 nagy evőkanál) szárított vargánya

8 dl forró víz

2 evőkanál olaj

1 csokor újhagyma vagy 1 póréhagyma, felkarikázva

5 dkg sűrített paradicsompüré

2 sárgarépa, felkarikázva

2 nagyobb burgonya, felkockázva

só, bors

4 nagy csemege- vagy kovászos uborka felkockázva,

a levével együtt

50 dkg barna csiperkegomba, felszeletelve

10 dkg olajbogyó, felkarikázva

1 kezeletlen citrom

1 csokor kapor, finomra aprítva

2 dl tejföl

 

A szárított vargányát leöntjük 8 deci felforralt vízzel, és 30 percig állni hagyjuk. Leszűrjük (a levet megtartjuk), konyhai papírtörlővel kissé leitatjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Felhevítjük az olajat, és üvegesre dinszteljük benne a felkarikázott póréhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és néhány másodpercig pirítjuk, karamellizáljuk. Beletesszük a felkarikázott sárgarépát és a felkockázott burgonyát, átkeverjük, majd felöntjük a vargánya áztatóvizével és még 4 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felkockázott savanyú uborkát és annak levét, majd kb. 15 percig főzzük, amíg a répa és a krumpli megpuhul. Ekkor tesszük bele a felszeletelt gombát, ezzel már csak további 5 percig főzzük. A legvégén, tálalás előtt tesszük bele a felkarikázott olajbogyót, a vékony karikákra, majd darabokra szeletelt citromot, a finomra aprított kaprot. Tejfölt külön adunk mellé.

 

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.