étel, kihordó

Alma Mater  

  • ételhordó
  • 2021. május 12.

Gasztro

Terasz helyett ételkiszállítás

„Én optimista vagyok, mert tudom, hogy ha dobozban, félórával az étel elkészülte után kapunk meg egy ételt, az meg sem közelíti azt az élményt, amikor egy jó társaságban, egy kellemes helyen, szépen feltálalva kapjuk meg a frissen készített fogásokat” – nyilatkozta az igazolványos terasznyitás alkalmából a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke. Noha minden szavával egyetértünk, mi egyelőre kihagyjuk a kiülést, a kertész leseket, és továbbra is a futárra várunk.

Most a Parlament közeléből érkezik. Emlékeink szerint az Alkotmány utca 9–11. alatt található étterem korábban arról volt nevezetes, hogy vendéglátóipari tanulókat alkalmaztak – „tanétteremnek” nevezték, innen az Alma Mater név is –, most viszont azt olvassuk, hogy „különlegessége abban rejlik, hogy a hagyományos hazai ételek mellett számos újragondolt, modern fogás várja a magyaros ízek kedvelőit”. Akárhogy is van, az örömteli, hogy főzelékek közül is választhatunk, és van mákos tészta is.

A futár pontosan érkezik, a csomagolás átlagos: műanyag dobozok, hungarocell-fedeles teknők.

A Jókai-bableves (890 Ft) két embernek is elég, de nemcsak ezért szeretjük. Kellemesen sós-paprikás, a minikockákra vágott csülök puha, a babot rendesen megfőzték. Az Orly-bundában sült csirkemellet (1490 Ft) is csak dicsérni lehet, bár a bundája a szokásostól eltérő recept szerint készült, halványabbhoz és puhábbhoz szoktunk, de ezzel sincs baj. Feljegyezhetjük még azt, hogy sózni kell a párolt zöldségköretet (sárgarépa, brokkoli, zöldbab), annyira nincs íze. Biztosak vagyunk abban, hogy a zöldborsófőzeléket (1190 Ft) nem „gondolták újra”, ami egyáltalán nem baj. Az otthoni ízeket idézi, mivel hiányzik belőle a menzákon és kifőzdékben használatos hozzávaló, a csiriz. A fish and chips (2150 Ft) bármelyik divatos bisztróban sikert aratna, hiszen nemcsak az olajmentes borítás sós íze élvezhető, de maga a hal is. A sült krumplit is lehet dicsérni. A végén a diós tészta is (1250 Ft) – nem meglepő módon – a hazai konyhát idézi. A puhára főtt metélt, jelentős mennyiségű cukros dióval 2 személynek is elég.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?