Az idei szilvasorozat következő, egyben utolsó darabja következik. Ezt az elkészítési módot ugyanis mindenkinek ismernie kell. Az idén szintet lépett a szilvához kapcsolódó viszonyom, amihez nagyban hozzájárult egy hatalmas adag felejthetetlen szilva. Aznap reggel szedték le a fáról, minden egyes szeme tökéletesen érett, édes, zamatos, illatos volt. Én még ilyen finom szilvát sosem ettem. Stanley fajtájú, ami az egyik leggyakoribb, a boltokban kapható szilvakészlet 30 százalékát ez teszi ki. Héja sötétkék, húsa sárgás-zöldes, lédús. Temérdek mennyiségű szilvás gombóc után következett az alább ajánlott fűszeres sült változat. Garantált kedvenc lesz mindenhol: nulla munka, lehengerlő végeredmény. Na meg a látvány! A végére mély, bíborszínű, sziruposra sül a gyümölcs, az ember megbabonázva nézegeti.
Például a következőkhöz zseniális: joghurt, zabkása, vanília- vagy pisztáciafagyi, tejberizs, tejbegríz, bármilyen piskótaszerű sütemény, palacsinta, smarni, saláta (kéksajttal, pármai sonkákkal), kacsa, vad, sonka, sajtok. Hűtőben néhány napig eláll, úgyhogy dupla adaggal érdemes készíteni, el fog fogyni.
Recept nem is kell hozzá, így készül:
1. A szilvákat megmossuk, félbevágjuk. Nem szükséges kimagozni, egyrészt mert ízesebb lesz a sült szilva, másrészt mert sütés után egy mozdulattal sokkal könnyebben eltávolíthatók a magok.
2. Egy nagy tepsire terítünk egy sütőpapírt, majd elrendezzük rajta a szilvákat, vágott felükkel felfelé, de néhány szem lehet közben fordítva.
3. A szilvát megszórjuk néhány evőkanál nádcukorral. Ennek mennyisége nyilván a szilva fajtájától is függ, ha megfelelően érett, akkor többnyire igen édes. A nádcukor helyett alternatívaként használhatunk mézet.
4. Megszórjuk fűszerekkel. Ez teljesen fantázia, ízlés és háztartás dolga, jöhet, ami éppen kéznél van. A fahéj, szegfűszeg klasszikusok, de nagyon jól áll neki néhány tekerésnyi frissen őrölt bors. Egy rúd vaníliától bódító lesz. Jóban van az ázsiai fűszerekkel is, gyömbérrel, kínai ötfűszerkeverékkel csodás. Csillagánizs, kardamom is jó barátja.
5. Meglocsoljuk kevés (kb. 1 dl) folyadékkal, ez lehet víz, vörösbor, de még inkább portói vagy rum.
6. 180 fokos (alul-felül) előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A pontos sütési idő itt megint fajtától függően eltérhet, 20 és 40 perc között bármi lehet, 20 perc után már érdemes nézegetni. Akkor jó, amikor szirupot engedett, sötétvörös és megpuhult, de nem esett szét, még tartja a formáját. A bíborszínű sziruppal sütés közben és után néha meglocsolgatjuk.
7. Szobahőmérsékletűre hűtjük. Langyosan a legfinomabb, de dobozban két-három napig eláll a hűtőben.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu