chili&vanília

Az ősz sztárja: fűszeres sült szilva

Gasztro

Az idei szilvasorozat következő, egyben utolsó darabja következik. Ezt az elkészítési módot ugyanis mindenkinek ismernie kell. Az idén szintet lépett a szilvához kapcsolódó viszonyom, amihez nagyban hozzájárult egy hatalmas adag felejthetetlen szilva. Aznap reggel szedték le a fáról, minden egyes szeme tökéletesen érett, édes, zamatos, illatos volt. Én még ilyen finom szilvát sosem ettem. Stanley fajtájú, ami az egyik leggyakoribb, a boltokban kapható szilvakészlet 30 százalékát ez teszi ki. Héja sötétkék, húsa sárgás-zöldes, lédús. Temérdek mennyiségű szilvás gombóc után következett az alább ajánlott fűszeres sült változat. Garantált kedvenc lesz mindenhol: nulla munka, lehengerlő végeredmény. Na meg a látvány! A végére mély, bíborszínű, sziruposra sül a gyümölcs, az ember megbabonázva nézegeti.

Például a következőkhöz zseniális: joghurt, zabkása, vanília- vagy pisztáciafagyi, tejberizs, tejbegríz, bármilyen piskótaszerű sütemény, palacsinta, smarni, saláta (kéksajttal, pármai sonkákkal), kacsa, vad, sonka, sajtok. Hűtőben néhány napig eláll, úgyhogy dupla adaggal érdemes készíteni, el fog fogyni.

Recept nem is kell hozzá, így készül:

1. A szilvákat megmossuk, félbevágjuk. Nem szükséges kimagozni, egyrészt mert ízesebb lesz a sült szilva, másrészt mert sütés után egy mozdulattal sokkal könnyebben eltávolíthatók a magok.

2. Egy nagy tepsire terítünk egy sütőpapírt, majd elrendezzük rajta a szilvákat, vágott felükkel felfelé, de néhány szem lehet közben fordítva.

3. A szilvát megszórjuk néhány evőkanál nádcukorral. Ennek mennyisége nyilván a szilva fajtájától is függ, ha megfelelően érett, akkor többnyire igen édes. A nádcukor helyett alternatívaként használhatunk mézet.

4. Megszórjuk fűszerekkel. Ez teljesen fantázia, ízlés és háztartás dolga, jöhet, ami éppen kéznél van. A fahéj, szegfűszeg klasszikusok, de nagyon jól áll neki néhány tekerésnyi frissen őrölt bors. Egy rúd vaníliától bódító lesz. Jóban van az ázsiai fűszerekkel is, gyömbérrel, kínai ötfűszerkeverékkel csodás. Csillagánizs, kardamom is jó barátja.

5. Meglocsoljuk kevés (kb. 1 dl) folyadékkal, ez lehet víz, vörösbor, de még inkább portói vagy rum.

6. 180 fokos (alul-felül) előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A pontos sütési idő itt megint fajtától függően eltérhet, 20 és 40 perc között bármi lehet, 20 perc után már érdemes nézegetni. Akkor jó, amikor szirupot engedett, sötétvörös és megpuhult, de nem esett szét, még tartja a formáját. A bíborszínű sziruppal sütés közben és után néha meglocsolgatjuk.

7. Szobahőmérsékletűre hűtjük. Langyosan a legfinomabb, de dobozban két-három napig eláll a hűtőben.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A bűn nyomora és a nyomor bűne Vadkeleten

Hogy milyen nyomor vezethet el a bűnhöz, amelyben csak némi élelmet vagy egy fél minimálbért sikerül zsákmányolni? Kik az áldozatok és miért hallgatnak? A leszakadó kistérségek sajnos kiváló terepet jelentenek, hogy egy pillantást vessünk a kétségbeejtő helyzetre.

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.