chili&vanília

Balkán, paprika

Gasztro

- Tudod, mielőtt jöttél, épp arról beszélgettünk a férjemmel, hogy amióta nincs Jugoszlávia, azóta az összes egykori tagország kisajátította magának a kulináris kincseket, és hogy mi lehetne az, ami szerintünk tényleg szerb. Arra jutottunk, hogy a kaymak az - jelenti be diadalmasan a szerb Natasa, aki évtizedek óta él Magyarországon. Olyat tényleg nem is lehet itt kapni. Lehet ugyan házilag készíteni ezt a sűrű tejszínt, de rengeteg tej kell hozzá. Szerbiában sem olcsó, de valami csodálatos! - lelkendezik. Frissen, jó kenyérrel bámulatosan finom, nekem nem is hiányzik rá semmi más. - Idén először főztünk házilag ajvárt - büszkélkedik. Végre megtaláltuk, hogy kápiából a legjobb, persze, aki spórol, az tesz hozzá paradicsomot meg egyebeket. Mi is csináltunk többfélét, de a natúr lett a legjobb - állítja.

A magam részéről a padlizsánost ajánlom, paprika- és padlizsánszezon közepén érdemes nekiállni. Némileg időigényes, és mindkét zöldség igencsak összeesik a sütés során, de a munka minden grammja és perce megéri, a házi változatban ugyanis minden ízt és állagot mi magunk tudunk szabályozni.

Házi ajvár

Hozzávalók (2 db 3 dl-es üveghez)

1 kg kápia paprika

50 dkg padlizsán

4 evőkanál olívaolaj

1 hagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 kávéskanál csípőspaprika-krém

fél citrom leve

Elsőként megsütjük a paprikákat: hosszában félbevágjuk őket, magjukat, csumájukat eltávolítjuk, majd vágott felükkel lefelé egy alufóliával borított sütőlapra tesszük őket, szorosan egymás mellé. A sütőt grill- vagy a legforróbb fokozatra kapcsoljuk, amikor kellően forró, betesszük a paprikát. Addig sütjük, amíg a héja teljesen feketére, szenesre ég. Ekkor kivesszük a sütőből, áttesszük egy tálba, és szorosan lefedjük frissen tartó fóliával. Néhány percig, vagy amíg annyira lehűl, hogy kézzel hozzá tudunk nyúlni, állni hagyjuk. A gőztől felpuhul a héja, és szépen le lehet húzni a paprikáról. Az összes paprika héját eltávolítjuk. A paprikahúst botmixerrel simára (vagy ízlés szerint egy kicsit darabosra) turmixoljuk, félretesszük. Előkészítjük a padlizsánt: félbevágjuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd 200 fokos sütőben 50 perc alatt puhára sütjük. A húst kikaparjuk a héjából. Szintén pürésítjük botmixerrel.

Egy lábasban négy evőkanál olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a sültpaprika-pürét, a padlizsánpürét, a csípőspaprika-krémet, a citromlevet, sózzuk, borsozzuk. Kb. 20 percig főzzük, amíg elkezd besűrűsödni. Sterilizált üvegbe töltjük, rátekerjük a tetejét, majd fejjel lefelé fordítjuk, így hagyjuk kihűlni.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Népi hentelés

Idővel majd kiderül, hogy valóban létezett-e olyan piaci rés a magyar podcastszcénában, amelyet A bűnös gyülekezet tudott betölteni, vagy ez is olyasmi, ami csak elsőre tűnt jó ötletnek.

A hiány

László Károly, a háborút követően Svájcban letelepedett műgyűjtő, amikor arról kérdezték, miért nem látogat vissza Auschwitzba, azt válaszolta, hogy azért, mert nem szereti a nosztalgiautakat.

Fagin elsápad

Pong Dzsun Ho társadalmi szatírái, Guillermo del Toro árvái, vagy épp Taika Waititi szeretnivalón furcsa szerzetei – mindegy, merre járunk, a kortárs filmben lépten-nyomon Charles Dickens hatásába ütközünk.

Vörös posztó

Ismertem valakit, aki egy stroke-ból kigyógyulva különös mellékhatással élt tovább: azt mondta, amit gondolt. Jót, rosszat, mindenkinek bele a szemébe, rosszindulat, számítás és óvatoskodás nélkül. Nehéz volt vele találkozni, mindig ott volt a veszély, hogy mint egy kegyetlen tükörben, hirtelen meglátjuk valódi önmagunkat. De jó is volt vele találkozni, mert ha megdicsért valakit, az illető biztos lehetett benne, hogy úgy is gondolja.

Szeplőtelen fogantatás mai köntösben

Bullshit munkahelyen vesztegelsz, ahol ráadásul csip-csup kiszolgáló feladatokkal is téged ugráltatnak, csak azért, mert nő vagy? Kézenfekvő menekülési útvonalnak tűnik, hogy elmész „babázni”. Persze ha nincs férjed vagy barátod, a dolog kicsit bonyolultabb – de korántsem lehetetlen.

Realista karikatúrák

Tizenkilenc kortárs szerző írta meg, mit jelentett az elmúlt egy-két évtizedben Magyarországon felnőni. Változatos a névsor: van pályakezdő és többkötetes író, eddig elsősorban költőként vagy gyerek- és ifjúsági könyvek szerzőjeként ismert alkotó is.