chili&vanília

Balkán, paprika

Gasztro

- Tudod, mielőtt jöttél, épp arról beszélgettünk a férjemmel, hogy amióta nincs Jugoszlávia, azóta az összes egykori tagország kisajátította magának a kulináris kincseket, és hogy mi lehetne az, ami szerintünk tényleg szerb. Arra jutottunk, hogy a kaymak az - jelenti be diadalmasan a szerb Natasa, aki évtizedek óta él Magyarországon. Olyat tényleg nem is lehet itt kapni. Lehet ugyan házilag készíteni ezt a sűrű tejszínt, de rengeteg tej kell hozzá. Szerbiában sem olcsó, de valami csodálatos! - lelkendezik. Frissen, jó kenyérrel bámulatosan finom, nekem nem is hiányzik rá semmi más. - Idén először főztünk házilag ajvárt - büszkélkedik. Végre megtaláltuk, hogy kápiából a legjobb, persze, aki spórol, az tesz hozzá paradicsomot meg egyebeket. Mi is csináltunk többfélét, de a natúr lett a legjobb - állítja.

A magam részéről a padlizsánost ajánlom, paprika- és padlizsánszezon közepén érdemes nekiállni. Némileg időigényes, és mindkét zöldség igencsak összeesik a sütés során, de a munka minden grammja és perce megéri, a házi változatban ugyanis minden ízt és állagot mi magunk tudunk szabályozni.

Házi ajvár

Hozzávalók (2 db 3 dl-es üveghez)

1 kg kápia paprika

50 dkg padlizsán

4 evőkanál olívaolaj

1 hagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 kávéskanál csípőspaprika-krém

fél citrom leve

Elsőként megsütjük a paprikákat: hosszában félbevágjuk őket, magjukat, csumájukat eltávolítjuk, majd vágott felükkel lefelé egy alufóliával borított sütőlapra tesszük őket, szorosan egymás mellé. A sütőt grill- vagy a legforróbb fokozatra kapcsoljuk, amikor kellően forró, betesszük a paprikát. Addig sütjük, amíg a héja teljesen feketére, szenesre ég. Ekkor kivesszük a sütőből, áttesszük egy tálba, és szorosan lefedjük frissen tartó fóliával. Néhány percig, vagy amíg annyira lehűl, hogy kézzel hozzá tudunk nyúlni, állni hagyjuk. A gőztől felpuhul a héja, és szépen le lehet húzni a paprikáról. Az összes paprika héját eltávolítjuk. A paprikahúst botmixerrel simára (vagy ízlés szerint egy kicsit darabosra) turmixoljuk, félretesszük. Előkészítjük a padlizsánt: félbevágjuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd 200 fokos sütőben 50 perc alatt puhára sütjük. A húst kikaparjuk a héjából. Szintén pürésítjük botmixerrel.

Egy lábasban négy evőkanál olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a sültpaprika-pürét, a padlizsánpürét, a csípőspaprika-krémet, a citromlevet, sózzuk, borsozzuk. Kb. 20 percig főzzük, amíg elkezd besűrűsödni. Sterilizált üvegbe töltjük, rátekerjük a tetejét, majd fejjel lefelé fordítjuk, így hagyjuk kihűlni.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)

Az igazságnak kín ez a kor

A családregény szó hallatán rendre vaskos kötetekre gondolunk, táblázatokra a nemzedékek fejben tartásához, eszünkbe juthat a Száz év magány utolsó utáni oldalán a kismillió Buendía szisztematikus elrendezése is.

Kultúrnemzet

„A nemzetgazdasági miniszter úr, Varga Mihály 900 millió forintot biztosított ennek az épületnek a felújítására – nyilván jó összeköttetésének köszönhetően. Lám, egy nemzeti kormányban még a pénzügyminiszter is úgy gondolja, hogy a kultúra nemcsak egy sor a magyar költségvetésben, hanem erőforrás, amelynek az ország sikereit köszönhetjük.”