chili&vanília

Balkán, paprika

Gasztro

- Tudod, mielőtt jöttél, épp arról beszélgettünk a férjemmel, hogy amióta nincs Jugoszlávia, azóta az összes egykori tagország kisajátította magának a kulináris kincseket, és hogy mi lehetne az, ami szerintünk tényleg szerb. Arra jutottunk, hogy a kaymak az - jelenti be diadalmasan a szerb Natasa, aki évtizedek óta él Magyarországon. Olyat tényleg nem is lehet itt kapni. Lehet ugyan házilag készíteni ezt a sűrű tejszínt, de rengeteg tej kell hozzá. Szerbiában sem olcsó, de valami csodálatos! - lelkendezik. Frissen, jó kenyérrel bámulatosan finom, nekem nem is hiányzik rá semmi más. - Idén először főztünk házilag ajvárt - büszkélkedik. Végre megtaláltuk, hogy kápiából a legjobb, persze, aki spórol, az tesz hozzá paradicsomot meg egyebeket. Mi is csináltunk többfélét, de a natúr lett a legjobb - állítja.

A magam részéről a padlizsánost ajánlom, paprika- és padlizsánszezon közepén érdemes nekiállni. Némileg időigényes, és mindkét zöldség igencsak összeesik a sütés során, de a munka minden grammja és perce megéri, a házi változatban ugyanis minden ízt és állagot mi magunk tudunk szabályozni.

Házi ajvár

Hozzávalók (2 db 3 dl-es üveghez)

1 kg kápia paprika

50 dkg padlizsán

4 evőkanál olívaolaj

1 hagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 kávéskanál csípőspaprika-krém

fél citrom leve

Elsőként megsütjük a paprikákat: hosszában félbevágjuk őket, magjukat, csumájukat eltávolítjuk, majd vágott felükkel lefelé egy alufóliával borított sütőlapra tesszük őket, szorosan egymás mellé. A sütőt grill- vagy a legforróbb fokozatra kapcsoljuk, amikor kellően forró, betesszük a paprikát. Addig sütjük, amíg a héja teljesen feketére, szenesre ég. Ekkor kivesszük a sütőből, áttesszük egy tálba, és szorosan lefedjük frissen tartó fóliával. Néhány percig, vagy amíg annyira lehűl, hogy kézzel hozzá tudunk nyúlni, állni hagyjuk. A gőztől felpuhul a héja, és szépen le lehet húzni a paprikáról. Az összes paprika héját eltávolítjuk. A paprikahúst botmixerrel simára (vagy ízlés szerint egy kicsit darabosra) turmixoljuk, félretesszük. Előkészítjük a padlizsánt: félbevágjuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd 200 fokos sütőben 50 perc alatt puhára sütjük. A húst kikaparjuk a héjából. Szintén pürésítjük botmixerrel.

Egy lábasban négy evőkanál olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a sültpaprika-pürét, a padlizsánpürét, a csípőspaprika-krémet, a citromlevet, sózzuk, borsozzuk. Kb. 20 percig főzzük, amíg elkezd besűrűsödni. Sterilizált üvegbe töltjük, rátekerjük a tetejét, majd fejjel lefelé fordítjuk, így hagyjuk kihűlni.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.