chili&vanília

Balkán, paprika

szerző
chili&vanília
publikálva
2014/31. (07. 31.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

- Tudod, mielőtt jöttél, épp arról beszélgettünk a férjemmel, hogy amióta nincs Jugoszlávia, azóta az összes egykori tagország kisajátította magának a kulináris kincseket, és hogy mi lehetne az, ami szerintünk tényleg szerb. Arra jutottunk, hogy a kaymak az - jelenti be diadalmasan a szerb Natasa, aki évtizedek óta él Magyarországon. Olyat tényleg nem is lehet itt kapni. Lehet ugyan házilag készíteni ezt a sűrű tejszínt, de rengeteg tej kell hozzá. Szerbiában sem olcsó, de valami csodálatos! - lelkendezik. Frissen, jó kenyérrel bámulatosan finom, nekem nem is hiányzik rá semmi más. - Idén először főztünk házilag ajvárt - büszkélkedik. Végre megtaláltuk, hogy kápiából a legjobb, persze, aki spórol, az tesz hozzá paradicsomot meg egyebeket. Mi is csináltunk többfélét, de a natúr lett a legjobb - állítja.

A magam részéről a padlizsánost ajánlom, paprika- és padlizsánszezon közepén érdemes nekiállni. Némileg időigényes, és mindkét zöldség igencsak összeesik a sütés során, de a munka minden grammja és perce megéri, a házi változatban ugyanis minden ízt és állagot mi magunk tudunk szabályozni.

Házi ajvár

Hozzávalók (2 db 3 dl-es üveghez)

1 kg kápia paprika

50 dkg padlizsán

4 evőkanál olívaolaj

1 hagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 kávéskanál csípőspaprika-krém

fél citrom leve

Elsőként megsütjük a paprikákat: hosszában félbevágjuk őket, magjukat, csumájukat eltávolítjuk, majd vágott felükkel lefelé egy alufóliával borított sütőlapra tesszük őket, szorosan egymás mellé. A sütőt grill- vagy a legforróbb fokozatra kapcsoljuk, amikor kellően forró, betesszük a paprikát. Addig sütjük, amíg a héja teljesen feketére, szenesre ég. Ekkor kivesszük a sütőből, áttesszük egy tálba, és szorosan lefedjük frissen tartó fóliával. Néhány percig, vagy amíg annyira lehűl, hogy kézzel hozzá tudunk nyúlni, állni hagyjuk. A gőztől felpuhul a héja, és szépen le lehet húzni a paprikáról. Az összes paprika héját eltávolítjuk. A paprikahúst botmixerrel simára (vagy ízlés szerint egy kicsit darabosra) turmixoljuk, félretesszük. Előkészítjük a padlizsánt: félbevágjuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd 200 fokos sütőben 50 perc alatt puhára sütjük. A húst kikaparjuk a héjából. Szintén pürésítjük botmixerrel.

Egy lábasban négy evőkanál olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a sültpaprika-pürét, a padlizsánpürét, a csípőspaprika-krémet, a citromlevet, sózzuk, borsozzuk. Kb. 20 percig főzzük, amíg elkezd besűrűsödni. Sterilizált üvegbe töltjük, rátekerjük a tetejét, majd fejjel lefelé fordítjuk, így hagyjuk kihűlni.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

szerző
chili&vanília
publikálva
2014/31. (07. 31.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs