chili&vanília

Amaretti, barack

Gasztro

Ismerik az amarettit? Olaszországól származó apró, ropogós habcsókféle, a keserűmandula határozza meg az ízét. Gyakran adják kávé mellé, de nagyszerűen lehet használni desszertekhez is. Mivel extra ropogós, remek minden krémes, lágy desszertre, pl. tiramisura, panna cottára vagy akár tejberizsre szórva is. Csomagolva kapható, érdemes otthon tartani, bár nagy hátránya, hogy ha van a háznál, akkor hamar „elpárolog”, mert mindenki rájár. Ha nem kapnak, házilag is könnyen készíthető. Amarettivel készül az alább ajánlott szuperegyszerű, mégis elegáns nyári desszert. Adhatunk mellé jéghideg, sűrű tejfölt, joghurtot, mascarponét, vaníliafagylaltot, borsodót. Hogy a sodót milyen borból készítjük, az attól függ, hogy a desszertnek melyik karakterét szeretnénk erősíteni. Herczeg Ágnes borszakértő olaszrizlinget ajánl, ha a keserűmandulás jegyeket kívánjuk hangsúlyozni, Irsai Olivért, ha nagyon jó, zamatos barackot kaptunk, esetleg cserszegi fűszerest, ha még illatosabb, bujább desszertet tervezünk. Így vagy úgy, nagy sikerre számíthat!

 

Ropogós mandulás keksszel töltött sült nektarin

Hozzávalók (4 adag)

 

5 dkg amaretti keksz

1 tojássárgája

3 dkg puha vaj

1 evőkanál nádcukor

4 szép nektarin

 

Borsodó:

4 tojássárgája

6 dkg cukor

2 dl száraz fehérbor

 

(Amaretti házilag: 12,5 dkg darált mandulát összekeverünk 12,5 dkg porcukorral és egy félig habosra felvert tojásfehérjével. Hozzáadunk pár csepp természetes keserűmandula-kivonatot. Habzsákkal 2 cm átmérőjű köröket nyomunk, majd 170 fokos sütőben, 15 perc alatt megsütjük.)

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Először elkészítjük a tölteléket (hogy közben ne barnuljon a barack). Az amaretti kekszet egy tasakba helyezzük, és húsklopfolóval vagy sodrófával egészen apró, de nem teljesen finom morzsára törjük. (Aprítógéppel is lehet, ha nagyobb mennyiséget készítünk.) Összekeverjük a tojássárgájával, a puha vajjal és a nádcukorral. A nektarinokat félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk. Kiskanállal még egy kicsit kivájunk a húsából, hogy több hely legyen a tölteléknek. Mind a nyolc üreget szorosan megtöltjük a morzsás masszával. Hőálló tálba vagy tepsibe állítjuk, és 20-25 percig sütjük, amíg a teteje megpirul. (A pontos sütési idő a barack érettségétől és fajtájától függ.) Amikor a töltött barack elkészült, frissen, az utolsó percben készítjük mellé a borsodót: Egy magas lábasban kétujjnyi vizet forralunk. Közben egy akkora üveg- vagy fémtálban, ami majd pont kényelmesen ráilleszkedik a lábasra, elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük a tojássárgákat és a cukrot. Hozzáadjuk a fehérbort, habosra keverjük. Amikor gyöngyözik a forrásban lévő víz, takarékra vesszük a hőt, és a tálat ráhelyezzük a lábas tetejére úgy, hogy az alja semmiképpen ne érje a vizet. A gőz fölött – továbbra is az elektromos keverővel – elkezdjük felverni. Akkor jó, amikor a térfogata kb. megháromszorozódik, állaga habos, légies.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Így néz ki most a Matolcsy-körhöz került, elhanyagolt, majd visszavett Marczibányi sportcentrum - FOTÓK

226 millió forintot követel a II. kerület attól a Matolcsy-körhöz került cégtől, ami egy vita következtében nem fejlesztette a kerület egykori ékességét, a Marczibányi téri sporttelepet. Itt régen pezsgő élet zajlott, mára leromlott, az önkormányzat most kezdi el a renoválást, miközben pert indított. Játszótér, kutyasétáltató, sétány, park és egy uszoda építése maradt el. 

A fejünkre nőttek

Két csodabogár elrabol egy cégvezért, mert meggyőződésük, hogy földönkívüli. Jórgosz Lánthimosz egy 2003-as koreai filmet remake-elt, az ő hősei azonban különc bolondok helyett tőrőlmetszett incelek, akiket azért megérteni is megpróbál.

Visszatér

  • - turcsányi -

Johnny Cashnek van egy ilyen című száma, az 1994-es American Recordings című albumán. Nem is az övé, egy Nick Lowe nevű zenészé, aki egy ideig Cash rokona volt – az ő eredeti változatát használta például a pilot vége főcíméhez a Maffiózók (The Sopranos).

Tökéletes egyenlőség

Egy viking törzsfőnökről szóló animált tanmesével indul a film, aki népe minden tagjának (beleértve önmagát is) levágatta a bal kezét (szolidaritásból, mivel a fia bal keze odalett az ellenségtől menekülve), így akarván megőrizni az egységet.

A rossz dolog

Kínálta magát a trauma jelenkori uralmáról szóló kritikai panaszáradat Eva Victor debütfilmje kapcsán. A film több elemzője kiemelte, hogy a Bocs, kicsim erőssége éppen abban rejlik, hogy ellenáll e narratív toposznak.

Perkusszív vérvonal

A cimbalom története valódi sikersztori: az 1870-es években a cseh származású, Budapesten letelepedett hangszergyáros, Schunda Vencel József megalkotta kora népszerű kocsmai hangszerének tökéletesített változatát, a pedálcimbalmot, 1906-ban pedig már a tízezredik (!) példányt szállították ki a Magyar utcai manufaktúrából.

Suttogó szó-képek

  • Dékei Krisztina

A 2016-tól Berlinben élő, de idén hazaköltöző művész viszonylag korán, 2012-ben megtalálta egyéni kézjegyének alapelemét, a pixelt (talán a legismertebb ilyen műve a 2014-es Akadémiai pénisz), majd az ezen alapuló színezést: interaktív alkotásai csak akkor váltak láthatóvá, ha a közönség kiszínezte a tényleges pixeleket.

Fejszék és haszonnövények

  • Molnár T. Eszter

A táncos székekből összetolt emelvényen lépked. A székek mozognak, csúsznak, dőlnek, billennek, a táncos óvatos, de hiába, végül így is legördül.