chili&vanília

Amaretti, barack

Gasztro

Ismerik az amarettit? Olaszországól származó apró, ropogós habcsókféle, a keserűmandula határozza meg az ízét. Gyakran adják kávé mellé, de nagyszerűen lehet használni desszertekhez is. Mivel extra ropogós, remek minden krémes, lágy desszertre, pl. tiramisura, panna cottára vagy akár tejberizsre szórva is. Csomagolva kapható, érdemes otthon tartani, bár nagy hátránya, hogy ha van a háznál, akkor hamar „elpárolog”, mert mindenki rájár. Ha nem kapnak, házilag is könnyen készíthető. Amarettivel készül az alább ajánlott szuperegyszerű, mégis elegáns nyári desszert. Adhatunk mellé jéghideg, sűrű tejfölt, joghurtot, mascarponét, vaníliafagylaltot, borsodót. Hogy a sodót milyen borból készítjük, az attól függ, hogy a desszertnek melyik karakterét szeretnénk erősíteni. Herczeg Ágnes borszakértő olaszrizlinget ajánl, ha a keserűmandulás jegyeket kívánjuk hangsúlyozni, Irsai Olivért, ha nagyon jó, zamatos barackot kaptunk, esetleg cserszegi fűszerest, ha még illatosabb, bujább desszertet tervezünk. Így vagy úgy, nagy sikerre számíthat!

 

Ropogós mandulás keksszel töltött sült nektarin

Hozzávalók (4 adag)

 

5 dkg amaretti keksz

1 tojássárgája

3 dkg puha vaj

1 evőkanál nádcukor

4 szép nektarin

 

Borsodó:

4 tojássárgája

6 dkg cukor

2 dl száraz fehérbor

 

(Amaretti házilag: 12,5 dkg darált mandulát összekeverünk 12,5 dkg porcukorral és egy félig habosra felvert tojásfehérjével. Hozzáadunk pár csepp természetes keserűmandula-kivonatot. Habzsákkal 2 cm átmérőjű köröket nyomunk, majd 170 fokos sütőben, 15 perc alatt megsütjük.)

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Először elkészítjük a tölteléket (hogy közben ne barnuljon a barack). Az amaretti kekszet egy tasakba helyezzük, és húsklopfolóval vagy sodrófával egészen apró, de nem teljesen finom morzsára törjük. (Aprítógéppel is lehet, ha nagyobb mennyiséget készítünk.) Összekeverjük a tojássárgájával, a puha vajjal és a nádcukorral. A nektarinokat félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk. Kiskanállal még egy kicsit kivájunk a húsából, hogy több hely legyen a tölteléknek. Mind a nyolc üreget szorosan megtöltjük a morzsás masszával. Hőálló tálba vagy tepsibe állítjuk, és 20-25 percig sütjük, amíg a teteje megpirul. (A pontos sütési idő a barack érettségétől és fajtájától függ.) Amikor a töltött barack elkészült, frissen, az utolsó percben készítjük mellé a borsodót: Egy magas lábasban kétujjnyi vizet forralunk. Közben egy akkora üveg- vagy fémtálban, ami majd pont kényelmesen ráilleszkedik a lábasra, elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük a tojássárgákat és a cukrot. Hozzáadjuk a fehérbort, habosra keverjük. Amikor gyöngyözik a forrásban lévő víz, takarékra vesszük a hőt, és a tálat ráhelyezzük a lábas tetejére úgy, hogy az alja semmiképpen ne érje a vizet. A gőz fölött – továbbra is az elektromos keverővel – elkezdjük felverni. Akkor jó, amikor a térfogata kb. megháromszorozódik, állaga habos, légies.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.