chili&vanília

Amaretti, barack

Gasztro

Ismerik az amarettit? Olaszországól származó apró, ropogós habcsókféle, a keserűmandula határozza meg az ízét. Gyakran adják kávé mellé, de nagyszerűen lehet használni desszertekhez is. Mivel extra ropogós, remek minden krémes, lágy desszertre, pl. tiramisura, panna cottára vagy akár tejberizsre szórva is. Csomagolva kapható, érdemes otthon tartani, bár nagy hátránya, hogy ha van a háznál, akkor hamar „elpárolog”, mert mindenki rájár. Ha nem kapnak, házilag is könnyen készíthető. Amarettivel készül az alább ajánlott szuperegyszerű, mégis elegáns nyári desszert. Adhatunk mellé jéghideg, sűrű tejfölt, joghurtot, mascarponét, vaníliafagylaltot, borsodót. Hogy a sodót milyen borból készítjük, az attól függ, hogy a desszertnek melyik karakterét szeretnénk erősíteni. Herczeg Ágnes borszakértő olaszrizlinget ajánl, ha a keserűmandulás jegyeket kívánjuk hangsúlyozni, Irsai Olivért, ha nagyon jó, zamatos barackot kaptunk, esetleg cserszegi fűszerest, ha még illatosabb, bujább desszertet tervezünk. Így vagy úgy, nagy sikerre számíthat!

 

Ropogós mandulás keksszel töltött sült nektarin

Hozzávalók (4 adag)

 

5 dkg amaretti keksz

1 tojássárgája

3 dkg puha vaj

1 evőkanál nádcukor

4 szép nektarin

 

Borsodó:

4 tojássárgája

6 dkg cukor

2 dl száraz fehérbor

 

(Amaretti házilag: 12,5 dkg darált mandulát összekeverünk 12,5 dkg porcukorral és egy félig habosra felvert tojásfehérjével. Hozzáadunk pár csepp természetes keserűmandula-kivonatot. Habzsákkal 2 cm átmérőjű köröket nyomunk, majd 170 fokos sütőben, 15 perc alatt megsütjük.)

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Először elkészítjük a tölteléket (hogy közben ne barnuljon a barack). Az amaretti kekszet egy tasakba helyezzük, és húsklopfolóval vagy sodrófával egészen apró, de nem teljesen finom morzsára törjük. (Aprítógéppel is lehet, ha nagyobb mennyiséget készítünk.) Összekeverjük a tojássárgájával, a puha vajjal és a nádcukorral. A nektarinokat félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk. Kiskanállal még egy kicsit kivájunk a húsából, hogy több hely legyen a tölteléknek. Mind a nyolc üreget szorosan megtöltjük a morzsás masszával. Hőálló tálba vagy tepsibe állítjuk, és 20-25 percig sütjük, amíg a teteje megpirul. (A pontos sütési idő a barack érettségétől és fajtájától függ.) Amikor a töltött barack elkészült, frissen, az utolsó percben készítjük mellé a borsodót: Egy magas lábasban kétujjnyi vizet forralunk. Közben egy akkora üveg- vagy fémtálban, ami majd pont kényelmesen ráilleszkedik a lábasra, elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük a tojássárgákat és a cukrot. Hozzáadjuk a fehérbort, habosra keverjük. Amikor gyöngyözik a forrásban lévő víz, takarékra vesszük a hőt, és a tálat ráhelyezzük a lábas tetejére úgy, hogy az alja semmiképpen ne érje a vizet. A gőz fölött – továbbra is az elektromos keverővel – elkezdjük felverni. Akkor jó, amikor a térfogata kb. megháromszorozódik, állaga habos, légies.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)

Az igazságnak kín ez a kor

A családregény szó hallatán rendre vaskos kötetekre gondolunk, táblázatokra a nemzedékek fejben tartásához, eszünkbe juthat a Száz év magány utolsó utáni oldalán a kismillió Buendía szisztematikus elrendezése is.

Kultúrnemzet

„A nemzetgazdasági miniszter úr, Varga Mihály 900 millió forintot biztosított ennek az épületnek a felújítására – nyilván jó összeköttetésének köszönhetően. Lám, egy nemzeti kormányban még a pénzügyminiszter is úgy gondolja, hogy a kultúra nemcsak egy sor a magyar költségvetésben, hanem erőforrás, amelynek az ország sikereit köszönhetjük.”