chili&vanília

Amaretti, barack

Gasztro

Ismerik az amarettit? Olaszországól származó apró, ropogós habcsókféle, a keserűmandula határozza meg az ízét. Gyakran adják kávé mellé, de nagyszerűen lehet használni desszertekhez is. Mivel extra ropogós, remek minden krémes, lágy desszertre, pl. tiramisura, panna cottára vagy akár tejberizsre szórva is. Csomagolva kapható, érdemes otthon tartani, bár nagy hátránya, hogy ha van a háznál, akkor hamar „elpárolog”, mert mindenki rájár. Ha nem kapnak, házilag is könnyen készíthető. Amarettivel készül az alább ajánlott szuperegyszerű, mégis elegáns nyári desszert. Adhatunk mellé jéghideg, sűrű tejfölt, joghurtot, mascarponét, vaníliafagylaltot, borsodót. Hogy a sodót milyen borból készítjük, az attól függ, hogy a desszertnek melyik karakterét szeretnénk erősíteni. Herczeg Ágnes borszakértő olaszrizlinget ajánl, ha a keserűmandulás jegyeket kívánjuk hangsúlyozni, Irsai Olivért, ha nagyon jó, zamatos barackot kaptunk, esetleg cserszegi fűszerest, ha még illatosabb, bujább desszertet tervezünk. Így vagy úgy, nagy sikerre számíthat!

 

Ropogós mandulás keksszel töltött sült nektarin

Hozzávalók (4 adag)

 

5 dkg amaretti keksz

1 tojássárgája

3 dkg puha vaj

1 evőkanál nádcukor

4 szép nektarin

 

Borsodó:

4 tojássárgája

6 dkg cukor

2 dl száraz fehérbor

 

(Amaretti házilag: 12,5 dkg darált mandulát összekeverünk 12,5 dkg porcukorral és egy félig habosra felvert tojásfehérjével. Hozzáadunk pár csepp természetes keserűmandula-kivonatot. Habzsákkal 2 cm átmérőjű köröket nyomunk, majd 170 fokos sütőben, 15 perc alatt megsütjük.)

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Először elkészítjük a tölteléket (hogy közben ne barnuljon a barack). Az amaretti kekszet egy tasakba helyezzük, és húsklopfolóval vagy sodrófával egészen apró, de nem teljesen finom morzsára törjük. (Aprítógéppel is lehet, ha nagyobb mennyiséget készítünk.) Összekeverjük a tojássárgájával, a puha vajjal és a nádcukorral. A nektarinokat félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk. Kiskanállal még egy kicsit kivájunk a húsából, hogy több hely legyen a tölteléknek. Mind a nyolc üreget szorosan megtöltjük a morzsás masszával. Hőálló tálba vagy tepsibe állítjuk, és 20-25 percig sütjük, amíg a teteje megpirul. (A pontos sütési idő a barack érettségétől és fajtájától függ.) Amikor a töltött barack elkészült, frissen, az utolsó percben készítjük mellé a borsodót: Egy magas lábasban kétujjnyi vizet forralunk. Közben egy akkora üveg- vagy fémtálban, ami majd pont kényelmesen ráilleszkedik a lábasra, elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük a tojássárgákat és a cukrot. Hozzáadjuk a fehérbort, habosra keverjük. Amikor gyöngyözik a forrásban lévő víz, takarékra vesszük a hőt, és a tálat ráhelyezzük a lábas tetejére úgy, hogy az alja semmiképpen ne érje a vizet. A gőz fölött – továbbra is az elektromos keverővel – elkezdjük felverni. Akkor jó, amikor a térfogata kb. megháromszorozódik, állaga habos, légies.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.