chili&vanília

Amaretti, barack

Gasztro

Ismerik az amarettit? Olaszországól származó apró, ropogós habcsókféle, a keserűmandula határozza meg az ízét. Gyakran adják kávé mellé, de nagyszerűen lehet használni desszertekhez is. Mivel extra ropogós, remek minden krémes, lágy desszertre, pl. tiramisura, panna cottára vagy akár tejberizsre szórva is. Csomagolva kapható, érdemes otthon tartani, bár nagy hátránya, hogy ha van a háznál, akkor hamar „elpárolog”, mert mindenki rájár. Ha nem kapnak, házilag is könnyen készíthető. Amarettivel készül az alább ajánlott szuperegyszerű, mégis elegáns nyári desszert. Adhatunk mellé jéghideg, sűrű tejfölt, joghurtot, mascarponét, vaníliafagylaltot, borsodót. Hogy a sodót milyen borból készítjük, az attól függ, hogy a desszertnek melyik karakterét szeretnénk erősíteni. Herczeg Ágnes borszakértő olaszrizlinget ajánl, ha a keserűmandulás jegyeket kívánjuk hangsúlyozni, Irsai Olivért, ha nagyon jó, zamatos barackot kaptunk, esetleg cserszegi fűszerest, ha még illatosabb, bujább desszertet tervezünk. Így vagy úgy, nagy sikerre számíthat!

 

Ropogós mandulás keksszel töltött sült nektarin

Hozzávalók (4 adag)

 

5 dkg amaretti keksz

1 tojássárgája

3 dkg puha vaj

1 evőkanál nádcukor

4 szép nektarin

 

Borsodó:

4 tojássárgája

6 dkg cukor

2 dl száraz fehérbor

 

(Amaretti házilag: 12,5 dkg darált mandulát összekeverünk 12,5 dkg porcukorral és egy félig habosra felvert tojásfehérjével. Hozzáadunk pár csepp természetes keserűmandula-kivonatot. Habzsákkal 2 cm átmérőjű köröket nyomunk, majd 170 fokos sütőben, 15 perc alatt megsütjük.)

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Először elkészítjük a tölteléket (hogy közben ne barnuljon a barack). Az amaretti kekszet egy tasakba helyezzük, és húsklopfolóval vagy sodrófával egészen apró, de nem teljesen finom morzsára törjük. (Aprítógéppel is lehet, ha nagyobb mennyiséget készítünk.) Összekeverjük a tojássárgájával, a puha vajjal és a nádcukorral. A nektarinokat félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk. Kiskanállal még egy kicsit kivájunk a húsából, hogy több hely legyen a tölteléknek. Mind a nyolc üreget szorosan megtöltjük a morzsás masszával. Hőálló tálba vagy tepsibe állítjuk, és 20-25 percig sütjük, amíg a teteje megpirul. (A pontos sütési idő a barack érettségétől és fajtájától függ.) Amikor a töltött barack elkészült, frissen, az utolsó percben készítjük mellé a borsodót: Egy magas lábasban kétujjnyi vizet forralunk. Közben egy akkora üveg- vagy fémtálban, ami majd pont kényelmesen ráilleszkedik a lábasra, elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük a tojássárgákat és a cukrot. Hozzáadjuk a fehérbort, habosra keverjük. Amikor gyöngyözik a forrásban lévő víz, takarékra vesszük a hőt, és a tálat ráhelyezzük a lábas tetejére úgy, hogy az alja semmiképpen ne érje a vizet. A gőz fölött – továbbra is az elektromos keverővel – elkezdjük felverni. Akkor jó, amikor a térfogata kb. megháromszorozódik, állaga habos, légies.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.