chili&vanília

Al latte

Gasztro

Olaszországban - elsősorban az északi részeken, például Bolognában is - nagy hagyománya van annak, hogy húst tejben sütnek, párolnak. Ez első hallásra kifejezetten furcsának tűnhet, de megéri félretenni a szkepticizmust, a végeredmény ugyanis lenyűgöző. Egyébként régi magyar receptgyűjteményekben is előfordulnak hasonló ételek, legutóbb "növendékhús tejben párolva" címen bukkantam rá egy, a hetvenes években, Romániában kiadott kötetben.

Borjúszeleteket hirtelen megsütnek, majd tejben párolnak puhára. A tejben található tejfehérjék a süléskor kissé karamellizálódnak, a mártás összeolvad a húsból kisülő szafttal és a fűszerekkel. Ezt az elkészítési módot nem mellesleg Jamie Oliver receptje tette világszerte népszerűvé, rengetegen próbálták ki, az angol sztárséf egész csirkét süt ilyen módon. Az olasz klasszikus változatban többnyire sertéshússal készül (Arrosto di Maiale al Latte). Az is nagyszerű benne, hogy a mártás ízesítését remekül lehet variálni, mivel a tej gyönyörűen átveszi a fűszerek ízét. Készülhet a klasszikus változathoz hasonlóan, zsályával, citromhéjjal vagy sok különböző zöldfűszerrel, de akár szárított vargányát is lehetne hozzáadni, sőt gyömbért és csilit is. Arra biztatom Önöket, hogy feltétlenül próbálják ki!

Tejben sült fokhagymás csirkecomb

Hozzávalók (4-6 adag)

8 csirke-felsőcomb

só, bors

3 evőkanál olívaolaj

8 dl tej (min. 2,8% zsírtartalom)

2 ág friss kakukkfű

10 levél friss zsálya

6 fokhagymagerezd

1 citrom reszelt héja

Burgonyapüré:

1 kg burgonya

15 dkg hideg vaj, felkockázva

1,5 dl langyos tej

só, szerecsendió

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, majd egy nagy, forró serpenyőben, az olívaolajon mindkét oldalukon megpirítjuk. Bőrös felükkel felfelé egy mélyebb tepsibe vagy jénaiba helyezzük. Az edénybe tesszük a zöldfűszereket (egészben) és a reszelt citromhéjat, majd ráöntjük a tejet. Kb. 50-55 percig sütjük, amíg a csirke megsül, a teteje megpirul, és a tejes mártás felületén is sötét, sült pöttyök keletkeznek. Sütés közben néha locsolgathatjuk a húst a fűszeres tejjel. Miközben sül a csirke, hagyományos módon burgonyapürét készítünk köretnek: a krumplit héjastul puhára főzzük, meghámozzuk, áttörjük, majd hozzáadjuk a vajat, a langyos tejet és a szerecsendiót. A húst a mártással együtt és a krumplipürével tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk