chili&vanília

Al latte

Gasztro

Olaszországban - elsősorban az északi részeken, például Bolognában is - nagy hagyománya van annak, hogy húst tejben sütnek, párolnak. Ez első hallásra kifejezetten furcsának tűnhet, de megéri félretenni a szkepticizmust, a végeredmény ugyanis lenyűgöző. Egyébként régi magyar receptgyűjteményekben is előfordulnak hasonló ételek, legutóbb "növendékhús tejben párolva" címen bukkantam rá egy, a hetvenes években, Romániában kiadott kötetben.

Borjúszeleteket hirtelen megsütnek, majd tejben párolnak puhára. A tejben található tejfehérjék a süléskor kissé karamellizálódnak, a mártás összeolvad a húsból kisülő szafttal és a fűszerekkel. Ezt az elkészítési módot nem mellesleg Jamie Oliver receptje tette világszerte népszerűvé, rengetegen próbálták ki, az angol sztárséf egész csirkét süt ilyen módon. Az olasz klasszikus változatban többnyire sertéshússal készül (Arrosto di Maiale al Latte). Az is nagyszerű benne, hogy a mártás ízesítését remekül lehet variálni, mivel a tej gyönyörűen átveszi a fűszerek ízét. Készülhet a klasszikus változathoz hasonlóan, zsályával, citromhéjjal vagy sok különböző zöldfűszerrel, de akár szárított vargányát is lehetne hozzáadni, sőt gyömbért és csilit is. Arra biztatom Önöket, hogy feltétlenül próbálják ki!

Tejben sült fokhagymás csirkecomb

Hozzávalók (4-6 adag)

8 csirke-felsőcomb

só, bors

3 evőkanál olívaolaj

8 dl tej (min. 2,8% zsírtartalom)

2 ág friss kakukkfű

10 levél friss zsálya

6 fokhagymagerezd

1 citrom reszelt héja

Burgonyapüré:

1 kg burgonya

15 dkg hideg vaj, felkockázva

1,5 dl langyos tej

só, szerecsendió

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, majd egy nagy, forró serpenyőben, az olívaolajon mindkét oldalukon megpirítjuk. Bőrös felükkel felfelé egy mélyebb tepsibe vagy jénaiba helyezzük. Az edénybe tesszük a zöldfűszereket (egészben) és a reszelt citromhéjat, majd ráöntjük a tejet. Kb. 50-55 percig sütjük, amíg a csirke megsül, a teteje megpirul, és a tejes mártás felületén is sötét, sült pöttyök keletkeznek. Sütés közben néha locsolgathatjuk a húst a fűszeres tejjel. Miközben sül a csirke, hagyományos módon burgonyapürét készítünk köretnek: a krumplit héjastul puhára főzzük, meghámozzuk, áttörjük, majd hozzáadjuk a vajat, a langyos tejet és a szerecsendiót. A húst a mártással együtt és a krumplipürével tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Tej

Némi hajnali bevezetés után egy erősen szimbolikus képpel indul a film. Tejet mér egy asszonykéz egyre idősebb gyerekei csupraiba. A kezek egyre nagyobbak, és egyre feljebb tartják a változatlan méretű csuprokat. Aztán szótlanul reggelizik a család. Nyolc gyerek, húsztól egyévesig.

Dal a korbácsolásról

„Elégedetlen vagy a családoddal? (…) Rendelj NUKLEÁRIS CSALÁDOT az EMU-ról! Hagyományos értékek! Az apa férfi, az anya nő! Háromtól húsz gyerme­kig bővíthető, szja-mentesség, vidéki csok! Bővített csomagunkban: nagymama a vármegyében! Emelt díjas ajánlatunk: főállású anya és informatikus apa – hűséges társ, szenvedélye a család!”

Sötét és szenvedélyes séta

Volt már korábban egy emlékezetes sétálószínházi előadása az Anyaszínháznak az RS9-ben: a Budapest fölött az ég. Ott az indokolta a mozgást, hogy a történet a város különböző pontjain játszódik. Itt a vár hét titkot rejtő terme kínálja magát a vándorláshoz. Az RS9 helyszínei, a boltozatos pincehelyiségek, az odavezető meredek lépcső, ez a föld alatti világ hangulatában nagyon is illik a darabhoz.

Egymásra rajzolt képek

A kiállított „anyag első pillantásra annyira egységes, hogy akár egy művész alkotásának is tűnhet” – állítja Erhardt Miklós a kiállítást megnyitó szövegében. Ezt csak megerősíti a képcímkék hiánya; Széll Ádám (1995) és Ciprian Mureșan (1977) művei valóban rezonálnak egymásra.

Komfortos magány

  • Pálos György

A szerző az első regényével szinte az ismeretlenségből robbant be 2000-ben az irodalmi közéletbe, majd 2016-ban újra kiadták a művét. Számos kritika ekkor már sikerregényként emlegette, egyes kritikusok az évszázad regényének kiáltották ki, noha sem a szüzséje, sem az írásmódja nem predesztinálták a művet a sikerre.