chili&vanília

Al latte

Gasztro

Olaszországban - elsősorban az északi részeken, például Bolognában is - nagy hagyománya van annak, hogy húst tejben sütnek, párolnak. Ez első hallásra kifejezetten furcsának tűnhet, de megéri félretenni a szkepticizmust, a végeredmény ugyanis lenyűgöző. Egyébként régi magyar receptgyűjteményekben is előfordulnak hasonló ételek, legutóbb "növendékhús tejben párolva" címen bukkantam rá egy, a hetvenes években, Romániában kiadott kötetben.

Borjúszeleteket hirtelen megsütnek, majd tejben párolnak puhára. A tejben található tejfehérjék a süléskor kissé karamellizálódnak, a mártás összeolvad a húsból kisülő szafttal és a fűszerekkel. Ezt az elkészítési módot nem mellesleg Jamie Oliver receptje tette világszerte népszerűvé, rengetegen próbálták ki, az angol sztárséf egész csirkét süt ilyen módon. Az olasz klasszikus változatban többnyire sertéshússal készül (Arrosto di Maiale al Latte). Az is nagyszerű benne, hogy a mártás ízesítését remekül lehet variálni, mivel a tej gyönyörűen átveszi a fűszerek ízét. Készülhet a klasszikus változathoz hasonlóan, zsályával, citromhéjjal vagy sok különböző zöldfűszerrel, de akár szárított vargányát is lehetne hozzáadni, sőt gyömbért és csilit is. Arra biztatom Önöket, hogy feltétlenül próbálják ki!

Tejben sült fokhagymás csirkecomb

Hozzávalók (4-6 adag)

8 csirke-felsőcomb

só, bors

3 evőkanál olívaolaj

8 dl tej (min. 2,8% zsírtartalom)

2 ág friss kakukkfű

10 levél friss zsálya

6 fokhagymagerezd

1 citrom reszelt héja

Burgonyapüré:

1 kg burgonya

15 dkg hideg vaj, felkockázva

1,5 dl langyos tej

só, szerecsendió

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, majd egy nagy, forró serpenyőben, az olívaolajon mindkét oldalukon megpirítjuk. Bőrös felükkel felfelé egy mélyebb tepsibe vagy jénaiba helyezzük. Az edénybe tesszük a zöldfűszereket (egészben) és a reszelt citromhéjat, majd ráöntjük a tejet. Kb. 50-55 percig sütjük, amíg a csirke megsül, a teteje megpirul, és a tejes mártás felületén is sötét, sült pöttyök keletkeznek. Sütés közben néha locsolgathatjuk a húst a fűszeres tejjel. Miközben sül a csirke, hagyományos módon burgonyapürét készítünk köretnek: a krumplit héjastul puhára főzzük, meghámozzuk, áttörjük, majd hozzáadjuk a vajat, a langyos tejet és a szerecsendiót. A húst a mártással együtt és a krumplipürével tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Népi hentelés

Idővel majd kiderül, hogy valóban létezett-e olyan piaci rés a magyar podcastszcénában, amelyet A bűnös gyülekezet tudott betölteni, vagy ez is olyasmi, ami csak elsőre tűnt jó ötletnek.

A hiány

László Károly, a háborút követően Svájcban letelepedett műgyűjtő, amikor arról kérdezték, miért nem látogat vissza Auschwitzba, azt válaszolta, hogy azért, mert nem szereti a nosztalgiautakat.

Fagin elsápad

Pong Dzsun Ho társadalmi szatírái, Guillermo del Toro árvái, vagy épp Taika Waititi szeretnivalón furcsa szerzetei – mindegy, merre járunk, a kortárs filmben lépten-nyomon Charles Dickens hatásába ütközünk.

Vörös posztó

Ismertem valakit, aki egy stroke-ból kigyógyulva különös mellékhatással élt tovább: azt mondta, amit gondolt. Jót, rosszat, mindenkinek bele a szemébe, rosszindulat, számítás és óvatoskodás nélkül. Nehéz volt vele találkozni, mindig ott volt a veszély, hogy mint egy kegyetlen tükörben, hirtelen meglátjuk valódi önmagunkat. De jó is volt vele találkozni, mert ha megdicsért valakit, az illető biztos lehetett benne, hogy úgy is gondolja.

Szeplőtelen fogantatás mai köntösben

Bullshit munkahelyen vesztegelsz, ahol ráadásul csip-csup kiszolgáló feladatokkal is téged ugráltatnak, csak azért, mert nő vagy? Kézenfekvő menekülési útvonalnak tűnik, hogy elmész „babázni”. Persze ha nincs férjed vagy barátod, a dolog kicsit bonyolultabb – de korántsem lehetetlen.

Realista karikatúrák

Tizenkilenc kortárs szerző írta meg, mit jelentett az elmúlt egy-két évtizedben Magyarországon felnőni. Változatos a névsor: van pályakezdő és többkötetes író, eddig elsősorban költőként vagy gyerek- és ifjúsági könyvek szerzőjeként ismert alkotó is.