chili&vanília

Csicseri helyett csicsóka

Gasztro

Kevés tejszínnel, krémlevesként (pirított török mogyoróval és gombával a tetején). Magyarosan, rakottan, mint a burgonya (tojással, kolbásszal, tejföllel). Nyersen, lereszelve, mézes-mustáros vinaigrette-tel, almával és pirított dióval. Tócsniként, chipsként, rizottónak. A csicsóka külföldön az egyik legelegánsabb, legmenőbb téli szezonális zöldségnek számít.

Párosítják nemes halakkal, kagylókkal, homárral, gyakran libamájjal és szarvasgombával. A csicsóka (en: Jerusalem artichoke, fr: topinambour, de: Topinambur) eredetileg észak-amerikai származású, az indián törzsek által termesztett zöldség, amely csak a 17. század elején került Európába Samuel de Champlain francia felfedező közvetítésével. Európai népszerűsége hullámzott, a kezdeti lelkesedés pl. egy időben azért csökkent, mert a sorvadó ujjakkal való hasonlóság miatt lepra okozójának is gondolják. Külsőre ugyanis göcsörtös gumó, hasonlóan néz ki, mint egy gyömbér, de annál vaskosabb, és keresztben hajszálvékony csíkok szelik át. Az íze rendkívül markáns, a karalábéhoz és a spárgához is közel áll, sokszor az articsókáéhoz hasonlítják. Leggyakrabban pürét, krémlevest készítenek belőle, de nagyon finom tejszínesen, csőben sütve is. Az íze erős, sokan krumplival együtt készítik, hogy az némileg lágyítsa az ízét. Alább az egyik kedvenc elkészítési módomat ajánlom: humuszként. A klasszikus közel-keleti csicseriborsó-pürében helyettesítjük a csicserit csicsókával, az eredmény lenyűgöző. Hogy az élvezeteket még tovább fokozzuk, a csicsókát először sütőben megsütjük, íze így még intenzívebb és édesebb.

Sült csicsókahumusz nyúlmájjal és hecsedlivel

false

Hozzávalók (4 kis adag)

30 dkg csicsóka (pucolt súly, előtte kb. 50 dkg)

csipetnyi só

4 evőkanál olívaolaj

fél citrom

1 gerezd fokhagyma, reszelve

2 evőkanál citromlé

2 púpozott teáskanál tahini (szezámpaszta, kapható delikateszüzletekben)

2 dl leszűrt alaplé (vagy tej)

50 dkg nyúlmáj (vagy csirkemáj)

2 evőkanál liszt

só, bors

1 ág friss kakukkfű

sütéshez vaj

10 dkg hecsedli- (csipkebogyó-) lekvár

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A meghámozott csicsókát vékonyra karikázzuk, össszeforgatjuk az olívaolajjal, és egy tepsire szórjuk. Sózzuk, borsozzuk, megcsepegtetjük a fél citrom levével, és kb. 40 perc alatt teljesen puhára sütjük. Hozzáadjuk az olívaolajat, a reszelt fokhagymát, a citromlevet, a tahinit és az alaplevet (vagy tejet), majd botmixerrel vagy robotgépben teljesen simára pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk. A nyúlmájat konyhai papírtörlővel leitatjuk, meghintjük kevés liszttel, majd habzó vajban pirosra sütjük a kakukkfűvel. A csicsókahumusszal és hecsedlilekvárral tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Ungvári Tamás: A dandyt elfogadom

  • Urfi Péter

Teljesen legális, belügyi bárcával vártak a legszebb lányok – dicsekedett az író, fordító majd' tíz évvel ezelőtt, amikor egy fotó történetét is alaposan körbejárta Urfi Péter kérdésére. Idézzük fel az Ungvári Tamással készült interjút egy 2016-os lapszámból!

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.