Szegény turisták, szegény magyar konyha, egyikkel sem tesznek jót. Az ember ábrándozva gondol ilyenkor a poroszlói rétesbódéra és Tímeára, akinek keze alól az ország talán legjobb rétese kerül ki (a házi rétestésztát zsírral gyúrja). Legszívesebben azonnal odarepíteném a pórul járt külföldieket - nézzétek, ilyen az igazi rétes, ez itt csak valami vicc lehet! Amíg pedig magam is eljutok Poroszlóra, inkább sütök rétest a saját konyhámban, így legalább olyan alapanyagok is belekerülhetnek, amelyek nem jellemzőek együtt - például a kapor és a vanília. A kapor ősrégi fűszer, amely egykor rendkívül értékesnek minősült, mi több, adófizetésre is használták. A középkorban bájitalok főzéséhez, gonosz varázslatok űzőszereként is alkalmazták. A magyar konyhában desszertfronton a kapros-túrós ételekben jelenik meg, de érdemes vele kísérletezni, mert citrommal, vaníliával keverve is nagyon különleges, az alább ajánlott túrós rétes is ettől extravagáns. Számos pozitív egészségügyi hatása mellett a kapor legismertebb tulajdonsága nyugtató hatása - ez a rétes így talán arra is alkalmas, hogy elmulassza a pesti kamurétes miatti bosszúságot.
Kapros, túrós rétes
Hozzávalók (12 szelethez)
Töltelék:
50 dkg jófajta túró
10 dkg porcukor
1 tojás
1 citrom reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart magja
1 evőkanál étkezési keményítő
1 nagy csokor kapor, finomra aprítva
1 csomag (20 dkg) réteslap
5 dkg olvasztott vaj
A tetejére 1 tojás, 1-2 evőkanál porcukor
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Először elkészítjük a tölteléket: a túrót kikeverjük a porcukorral, tojással, reszelt citromhéjjal, a vanília magjával, az étkezési keményítővel (utóbbinak az a szerepe, hogy kissé felfogja a túró nedvességét, a töltelék így krémes, de szeletelhető lesz). Hozzáadjuk a szárairól lecsipkedett, finomra aprított kaprot. A réteslapokat kettéosztjuk (általában nyolc lapból áll egy csomag, ezt felezzük, kétszer négy lapra). Amelyikkel éppen nem dolgozunk, nedves konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki, mert akkor töredezni fog. Kiterítjük az első (négy lapból álló) réteget. Megkenjük az olvasztott vaj felével, majd az egész felületén elosztjuk rajta a túrós töltelék felét. Két szélét behajtjuk, majd feltekerjük. Ugyanezt megismételjük az alapanyagok másik felével. A réteseket egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük. A tetejüket megkenjük a felvert tojással, és meghintjük a porcukorral (amely enyhén rákaramellizálódik majd). Kb. 20-25 percig sütjük. Langyosan szeleteljük, tálaljuk. Frissen finom!
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com