chili&vanília

Gyors ossobucco

Gasztro

Az olaszok szemében az én ossobucco receptem alighanem a klasszikus milánói húsétel megszentségtelenítésének minősülne. Legalább két fontos elemében eltér az autentikus változattól. Egyrészt ennek a fogásnak a lényege éppen a lassúságban rejlik. Nyugodtan, komótosan kell főzni a borjúlábszárat, hosszan, alacsony hőfokon, hogy a legomlósabb legyen. Ehhez képest az alább ajánlott receptben kuktában, bő egy óra alatt készül el.

Nyilván nem pont olyan, mint amikor órákon át puhul, de így is pompás. Másrészt állandó vita övezi még Olaszországban is azt a kérdést, hogy tartalmaz-e paradicsomot, vagy nem, és a többség szerint a hagyományos sosem. Maga az ossobucco annyit jelent: lyukas csont, és a hússzeletre utal, amelyet csonttal együtt szelnek, tehát a közepében benne van a velős csont. (Ilyet egyébként megbízható henteseknél lehet kapni, például a Vásárcsarnokban Kónya Gyurinál, a Hegyvidék Központban Gál Józsinál vagy a Budagyöngyében Károly Józsinál). Klasszikus körete a sáfrányos rizottó vagy a polenta (puliszka), de friss kenyérrel vagy házi lepénykenyérrel is nagyszerű. Azt pláne eltitkolnám az olaszok elől, hogy az én ossobuccóm csípős (legszívesebben készen kapható, tunéziai harisszát használok hozzá, de bármilyen más csípős paprikakrémmel lehet helyettesíteni), és még narancshéjat is csempészek bele, amitől igazán különleges a végeredmény.

Gyors ossobucco csilivel és narancshéjjal

Hozzávalók (4 adag)

4 szelet csontos borjúlábszár

2 közepes hagyma, finomra aprítva

2 sárgarépa, apróra felkockázva

2 szárzeller, apróra felkockázva

fél zellergumó, apróra felkockázva

4 fokhagymagerezd

3 teáskanál (egy kis doboz) sűrített paradicsom

2 dl száraz fehérbor

3 dl marhahúslé

friss kakukkfű, babérlevél

olívaolaj, vaj, só, bors

kevés liszt

1 teáskanál harissza, más csípős paprikakrém

vagy csili

1 darab egész narancshéj

A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, egész kevés lisztbe forgatjuk, majd alaposan lecsapkodjuk róla, hogy éppen csak vékonyan befedje. Az olívaolaj és vaj keverékében, forró serpenyőben a szeletek mindkét oldalát megpirítjuk, kérgesítjük. Kitesszük egy tálra, fólia alatt melegen tartjuk. Az olajon aranyszínűre pároljuk a hagymát és a felkockázott zöldségeket. Hozzáadjuk a paradicsompürét, átforgatjuk, néhány percig így is pirítjuk. Felöntjük a fehérborral, hogy a pörzsanyagok feloldódjanak, majd hozzáadjuk az alaplevet is. Kuktába helyezzük a hússzeleteket, ráöntjük a zöldséges levet, hozzáadjuk az egész fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, kakukkfüvet, narancshéjat, csípős paprikakrémet, és szükség szerint ízesítjük. Lezárjuk a kuktát, és kb. 1-1,5 órán át főzzük a legalacsonyabb hőmérsékleten, amíg a hús vajpuhára puhul, és szétomlik.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Balatonföldvári „idill”: íme az ország egyetlen strandkikötője

  • narancs.hu

Dagonya, vagy a legtisztább balatoni homok? Ökokatasztrófa, vagy gyönyörűség? Elkészült a vitorláskikötő Balatonföldvár Nyugati strandján; július, vagy ha úgy tetszik, a balatoni főszezon első hétvégéjén néztük meg, valóban ellentétes-e a „józan ésszel”, hogy strand és kikötő ugyanazon a területen létezzen.

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.