chili&vanília

Gyors ossobucco

Gasztro

Az olaszok szemében az én ossobucco receptem alighanem a klasszikus milánói húsétel megszentségtelenítésének minősülne. Legalább két fontos elemében eltér az autentikus változattól. Egyrészt ennek a fogásnak a lényege éppen a lassúságban rejlik. Nyugodtan, komótosan kell főzni a borjúlábszárat, hosszan, alacsony hőfokon, hogy a legomlósabb legyen. Ehhez képest az alább ajánlott receptben kuktában, bő egy óra alatt készül el.

Nyilván nem pont olyan, mint amikor órákon át puhul, de így is pompás. Másrészt állandó vita övezi még Olaszországban is azt a kérdést, hogy tartalmaz-e paradicsomot, vagy nem, és a többség szerint a hagyományos sosem. Maga az ossobucco annyit jelent: lyukas csont, és a hússzeletre utal, amelyet csonttal együtt szelnek, tehát a közepében benne van a velős csont. (Ilyet egyébként megbízható henteseknél lehet kapni, például a Vásárcsarnokban Kónya Gyurinál, a Hegyvidék Központban Gál Józsinál vagy a Budagyöngyében Károly Józsinál). Klasszikus körete a sáfrányos rizottó vagy a polenta (puliszka), de friss kenyérrel vagy házi lepénykenyérrel is nagyszerű. Azt pláne eltitkolnám az olaszok elől, hogy az én ossobuccóm csípős (legszívesebben készen kapható, tunéziai harisszát használok hozzá, de bármilyen más csípős paprikakrémmel lehet helyettesíteni), és még narancshéjat is csempészek bele, amitől igazán különleges a végeredmény.

Gyors ossobucco csilivel és narancshéjjal

Hozzávalók (4 adag)

4 szelet csontos borjúlábszár

2 közepes hagyma, finomra aprítva

2 sárgarépa, apróra felkockázva

2 szárzeller, apróra felkockázva

fél zellergumó, apróra felkockázva

4 fokhagymagerezd

3 teáskanál (egy kis doboz) sűrített paradicsom

2 dl száraz fehérbor

3 dl marhahúslé

friss kakukkfű, babérlevél

olívaolaj, vaj, só, bors

kevés liszt

1 teáskanál harissza, más csípős paprikakrém

vagy csili

1 darab egész narancshéj

A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, egész kevés lisztbe forgatjuk, majd alaposan lecsapkodjuk róla, hogy éppen csak vékonyan befedje. Az olívaolaj és vaj keverékében, forró serpenyőben a szeletek mindkét oldalát megpirítjuk, kérgesítjük. Kitesszük egy tálra, fólia alatt melegen tartjuk. Az olajon aranyszínűre pároljuk a hagymát és a felkockázott zöldségeket. Hozzáadjuk a paradicsompürét, átforgatjuk, néhány percig így is pirítjuk. Felöntjük a fehérborral, hogy a pörzsanyagok feloldódjanak, majd hozzáadjuk az alaplevet is. Kuktába helyezzük a hússzeleteket, ráöntjük a zöldséges levet, hozzáadjuk az egész fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, kakukkfüvet, narancshéjat, csípős paprikakrémet, és szükség szerint ízesítjük. Lezárjuk a kuktát, és kb. 1-1,5 órán át főzzük a legalacsonyabb hőmérsékleten, amíg a hús vajpuhára puhul, és szétomlik.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A Fidesz házhoz megy

Megfelelő helyre kilopott adatbázis, telefonálgató propagandisták, aktivisták otthonát látogató Németh Balázs. Amit a Fidesz most csinál, régen a Kurucinfó munkája volt.

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.