chili&vanília

Gyors ossobucco

Gasztro

Az olaszok szemében az én ossobucco receptem alighanem a klasszikus milánói húsétel megszentségtelenítésének minősülne. Legalább két fontos elemében eltér az autentikus változattól. Egyrészt ennek a fogásnak a lényege éppen a lassúságban rejlik. Nyugodtan, komótosan kell főzni a borjúlábszárat, hosszan, alacsony hőfokon, hogy a legomlósabb legyen. Ehhez képest az alább ajánlott receptben kuktában, bő egy óra alatt készül el.

Nyilván nem pont olyan, mint amikor órákon át puhul, de így is pompás. Másrészt állandó vita övezi még Olaszországban is azt a kérdést, hogy tartalmaz-e paradicsomot, vagy nem, és a többség szerint a hagyományos sosem. Maga az ossobucco annyit jelent: lyukas csont, és a hússzeletre utal, amelyet csonttal együtt szelnek, tehát a közepében benne van a velős csont. (Ilyet egyébként megbízható henteseknél lehet kapni, például a Vásárcsarnokban Kónya Gyurinál, a Hegyvidék Központban Gál Józsinál vagy a Budagyöngyében Károly Józsinál). Klasszikus körete a sáfrányos rizottó vagy a polenta (puliszka), de friss kenyérrel vagy házi lepénykenyérrel is nagyszerű. Azt pláne eltitkolnám az olaszok elől, hogy az én ossobuccóm csípős (legszívesebben készen kapható, tunéziai harisszát használok hozzá, de bármilyen más csípős paprikakrémmel lehet helyettesíteni), és még narancshéjat is csempészek bele, amitől igazán különleges a végeredmény.

Gyors ossobucco csilivel és narancshéjjal

Hozzávalók (4 adag)

4 szelet csontos borjúlábszár

2 közepes hagyma, finomra aprítva

2 sárgarépa, apróra felkockázva

2 szárzeller, apróra felkockázva

fél zellergumó, apróra felkockázva

4 fokhagymagerezd

3 teáskanál (egy kis doboz) sűrített paradicsom

2 dl száraz fehérbor

3 dl marhahúslé

friss kakukkfű, babérlevél

olívaolaj, vaj, só, bors

kevés liszt

1 teáskanál harissza, más csípős paprikakrém

vagy csili

1 darab egész narancshéj

A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, egész kevés lisztbe forgatjuk, majd alaposan lecsapkodjuk róla, hogy éppen csak vékonyan befedje. Az olívaolaj és vaj keverékében, forró serpenyőben a szeletek mindkét oldalát megpirítjuk, kérgesítjük. Kitesszük egy tálra, fólia alatt melegen tartjuk. Az olajon aranyszínűre pároljuk a hagymát és a felkockázott zöldségeket. Hozzáadjuk a paradicsompürét, átforgatjuk, néhány percig így is pirítjuk. Felöntjük a fehérborral, hogy a pörzsanyagok feloldódjanak, majd hozzáadjuk az alaplevet is. Kuktába helyezzük a hússzeleteket, ráöntjük a zöldséges levet, hozzáadjuk az egész fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, kakukkfüvet, narancshéjat, csípős paprikakrémet, és szükség szerint ízesítjük. Lezárjuk a kuktát, és kb. 1-1,5 órán át főzzük a legalacsonyabb hőmérsékleten, amíg a hús vajpuhára puhul, és szétomlik.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.

Szerbia kontra Szerbia: az ország, amely saját magával vív harcot

  • Végel László
Tavaly november elsején 11 óra 52 perckor leomlott a felújított újvidéki pályaudvar előtetője, 15 ember halálát okozva. Senki nem látta előre, hogy a szerencsétlenség immár közel tíz hónapja tartó zűrzavart és válságot idéz elő. A Vučić-rezsim azonban nem hátrál.