chili&vanília

Gyors ossobucco

Gasztro

Az olaszok szemében az én ossobucco receptem alighanem a klasszikus milánói húsétel megszentségtelenítésének minősülne. Legalább két fontos elemében eltér az autentikus változattól. Egyrészt ennek a fogásnak a lényege éppen a lassúságban rejlik. Nyugodtan, komótosan kell főzni a borjúlábszárat, hosszan, alacsony hőfokon, hogy a legomlósabb legyen. Ehhez képest az alább ajánlott receptben kuktában, bő egy óra alatt készül el.

Nyilván nem pont olyan, mint amikor órákon át puhul, de így is pompás. Másrészt állandó vita övezi még Olaszországban is azt a kérdést, hogy tartalmaz-e paradicsomot, vagy nem, és a többség szerint a hagyományos sosem. Maga az ossobucco annyit jelent: lyukas csont, és a hússzeletre utal, amelyet csonttal együtt szelnek, tehát a közepében benne van a velős csont. (Ilyet egyébként megbízható henteseknél lehet kapni, például a Vásárcsarnokban Kónya Gyurinál, a Hegyvidék Központban Gál Józsinál vagy a Budagyöngyében Károly Józsinál). Klasszikus körete a sáfrányos rizottó vagy a polenta (puliszka), de friss kenyérrel vagy házi lepénykenyérrel is nagyszerű. Azt pláne eltitkolnám az olaszok elől, hogy az én ossobuccóm csípős (legszívesebben készen kapható, tunéziai harisszát használok hozzá, de bármilyen más csípős paprikakrémmel lehet helyettesíteni), és még narancshéjat is csempészek bele, amitől igazán különleges a végeredmény.

Gyors ossobucco csilivel és narancshéjjal

Hozzávalók (4 adag)

4 szelet csontos borjúlábszár

2 közepes hagyma, finomra aprítva

2 sárgarépa, apróra felkockázva

2 szárzeller, apróra felkockázva

fél zellergumó, apróra felkockázva

4 fokhagymagerezd

3 teáskanál (egy kis doboz) sűrített paradicsom

2 dl száraz fehérbor

3 dl marhahúslé

friss kakukkfű, babérlevél

olívaolaj, vaj, só, bors

kevés liszt

1 teáskanál harissza, más csípős paprikakrém

vagy csili

1 darab egész narancshéj

A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, egész kevés lisztbe forgatjuk, majd alaposan lecsapkodjuk róla, hogy éppen csak vékonyan befedje. Az olívaolaj és vaj keverékében, forró serpenyőben a szeletek mindkét oldalát megpirítjuk, kérgesítjük. Kitesszük egy tálra, fólia alatt melegen tartjuk. Az olajon aranyszínűre pároljuk a hagymát és a felkockázott zöldségeket. Hozzáadjuk a paradicsompürét, átforgatjuk, néhány percig így is pirítjuk. Felöntjük a fehérborral, hogy a pörzsanyagok feloldódjanak, majd hozzáadjuk az alaplevet is. Kuktába helyezzük a hússzeleteket, ráöntjük a zöldséges levet, hozzáadjuk az egész fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, kakukkfüvet, narancshéjat, csípős paprikakrémet, és szükség szerint ízesítjük. Lezárjuk a kuktát, és kb. 1-1,5 órán át főzzük a legalacsonyabb hőmérsékleten, amíg a hús vajpuhára puhul, és szétomlik.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Tej

Némi hajnali bevezetés után egy erősen szimbolikus képpel indul a film. Tejet mér egy asszonykéz egyre idősebb gyerekei csupraiba. A kezek egyre nagyobbak, és egyre feljebb tartják a változatlan méretű csuprokat. Aztán szótlanul reggelizik a család. Nyolc gyerek, húsztól egyévesig.

Dal a korbácsolásról

„Elégedetlen vagy a családoddal? (…) Rendelj NUKLEÁRIS CSALÁDOT az EMU-ról! Hagyományos értékek! Az apa férfi, az anya nő! Háromtól húsz gyerme­kig bővíthető, szja-mentesség, vidéki csok! Bővített csomagunkban: nagymama a vármegyében! Emelt díjas ajánlatunk: főállású anya és informatikus apa – hűséges társ, szenvedélye a család!”

Sötét és szenvedélyes séta

Volt már korábban egy emlékezetes sétálószínházi előadása az Anyaszínháznak az RS9-ben: a Budapest fölött az ég. Ott az indokolta a mozgást, hogy a történet a város különböző pontjain játszódik. Itt a vár hét titkot rejtő terme kínálja magát a vándorláshoz. Az RS9 helyszínei, a boltozatos pincehelyiségek, az odavezető meredek lépcső, ez a föld alatti világ hangulatában nagyon is illik a darabhoz.

Egymásra rajzolt képek

A kiállított „anyag első pillantásra annyira egységes, hogy akár egy művész alkotásának is tűnhet” – állítja Erhardt Miklós a kiállítást megnyitó szövegében. Ezt csak megerősíti a képcímkék hiánya; Széll Ádám (1995) és Ciprian Mureșan (1977) művei valóban rezonálnak egymásra.

Komfortos magány

  • Pálos György

A szerző az első regényével szinte az ismeretlenségből robbant be 2000-ben az irodalmi közéletbe, majd 2016-ban újra kiadták a művét. Számos kritika ekkor már sikerregényként emlegette, egyes kritikusok az évszázad regényének kiáltották ki, noha sem a szüzséje, sem az írásmódja nem predesztinálták a művet a sikerre.

Eli Sarabi kiszabadult izraeli túsz: Az antiszemitizmus most még erősebb, mint az elmúlt évtizedek alatt bármikor

2023. október 7-i elrablása, majd másfél évvel későbbi kiszabadulása után Eli Sarabi Túsz című könyvében írta le az átélt megpróbáltatásokat. Most bátyja kíséretében a világot járja, hogy elmondja, mi segítette át a fogság napjain, milyen tapasztalatokat szerzett a fogva tartóiról, és hogyan hozott döntést arról, hogy nem szenvedéstörténet lesz mindez, hanem mentális küzdelem az életért.