Tartalom

(2014-03-27)

Snoblesse
Publicisztika

László Géza

Publicisztika

A termelés mítosza

"A termelés mítosza ma Magyarországon egy kis ideológiai fejezet a függetlenségi harc nagy eposzában. A szolgáltatások verbális leértékelése mellett az újraiparosítás víziója távlatokat akar nyitni a magyar vállalkozások előtt, és ezzel a gazdasági függetlenség alapjait véli megteremteni."

Gárdos István

Publicisztika

A kioktatás megtörtént – Az Alkotmánybíróság a devizahitelekről

Senki nem gondolta, hogy az Alkotmánybíróság devizahitelekkel kapcsolatos legutóbbi döntése közvetlen hatással lesz az eladósodott családok problémájának megoldására. Finomabban fogalmazva: remélni lehetett, hogy az AB nem fog olyan döntést hozni, amely új helyzetet teremtene. Az AB e várakozásnak megfelelt, és ezzel a jogbiztonság szempontjából oly fontos stabilitást és kiszámíthatóságot szolgálta. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy jogi szempontból ne lenne érdekes a döntés.

Eörsi Mátyás

Publicisztika

Nagyot néznek majd

Mit csinálnak a nemzetközi választási megfigyelők?

A magyarországi választások tisztességes lebonyolításában okkal kétkedőkben megállt az ütő, amikor az EBESZ "leányvállalata", az ODIHR nyilvánosságra hozta, hogy korlátozott választási megfigyelőcsoportot küld Magyarországra az április 6-i választásra. Amióta Orbán Viktor megbuherálta az alkotmányos rendszert és a választásra vonatkozó törvényeket, visszatérő sóhaj volt, hogy "hívjunk" Magyarországra választást felügyelő külföldi szervezeteket. Csakhogy a választási felügyelők meghívására vonatkozó igény értelmetlen volt, a "korlátozott" misszió miatti pánik fölösleges.

Egotrip

Mélyi József. Pálya a magasban

Egotrip

Vasember 6.

Ha a művészet találkozik a sporttal, akkor a tudomány jobban teszi, ha csupán csendben ül, és figyel. Pisszenés nélkül rögzíti megfigyeléseit, óvatos hipotéziseket állít fel, de közben mindig szem előtt tartja, hogy ebben a konstellációban lépten-nyomon irracionális tényezőkbe, szürreális összefüggésekbe ütközhet.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Aki nincs (már) velünk, Welsz

A Heti Válasz című mérsékelt, konzervatív periodika múlt heti címlapja Orbán Vikort ábrázolja, a miniszterelnök határozott léptekkel (és valamiért a méreténél három számmal kisebb, rosszul gombolt zakóban) közeledik az olvasó felé, mire a lap felteszi a nyilván sokakat izgató kérdést: "Ki a kihívó?"

A szerk.

A szerk.

Koporsószög

A Kúria minapi jogerős ítélete szerint a Tv2 jogsértést követett el, amikor a Fidesz-reklámokhoz kísértetiesen hasonló kormányreklámokat tett közzé. Komoly következménye nincs a dolognak, mindössze annyi, hogy a Tv2-t eltiltották a további jogsértéstől. A Kúria ezen kívül is több apróbb ítéletben tette le a garast a szabad politikai verseny mellett: kimondta például, hogy lámpaoszlopra is szabad politikai hirdetést ragasztani, és törvénysértőnek ítélte a móri jegyző ama intézkedését, amellyel az Összefogás köztéri kampányakciójára ráküldte a közterület-felügyeletet, mondván, hogy az ilyesmihez önkormányzati engedély kell (nem kell).

Külpol

Interjú

Külpol

Válságtól válságig

Comfort Ero politikai elemző Afrika jövőjéről

Az International Crisis Group nemzetközi konfliktus-megelőző, -kezelő és -elemző csoport afrikai programigazgatóját a földrész feszültséggócairól és kilátásairól kérdeztük.

Belpol

Interjú

Belpol

"Nem más, mint hazardírozás"

Szelényi Zsuzsanna (Együtt-PM) az orbáni Magyarországról és az ellenzéki összefogásról

Hajdanán a Fidesszel jutott be az első parlamentbe, most Varga Mihály ellen készül budai körzetében. Szelényi Zsuzsannának temérdek érve van az Orbán-kormány ellen, de a baloldali összefogást sem látja tökéletesnek. Megkérdeztük azt is, mit gondol az őszödi beszédről.

Ellenzéki delegáltak a szavazatszámláló bizottságokban

Belpol

Rosszabbul teljesítenek

Négy évvel ezelőtti teljesítményükhöz és előzetes várakozásaikhoz képest is kevés szavazatszámláló aktivistát delegálnak az ellenzéki pártok. A választások tisztaságát ugyanakkor nem a szavazóhelyiségben történtek veszélyeztethetik a leginkább.

Kadét Ernő

Belpol

Kínálati oldal

Kit érdekelnek a roma szavazatok?

Vajon a közöny, a többségi voksok elvesztésétől való félelem vagy a cigányok szervezetlensége miatt berzenkednek a pártok a roma szavazók hatékony megszólításától? A romák választási hajlandósága a kétezres évek elejéig nem különbözött szignifikánsan a többségi arányoktól - friss kutatások hiányában erről most nincs pontos kép.

Bács-Kiskun megye 1. és 2. számú választókerület: Kecskemét

Belpol

Cifra ügyek városa

A Mercedes által fizetett iparűzési adó évekre rendbe tette a város költségvetését, sok helyi mégsem elégedett: a gyár betelepítése ellenére nő a munkanélküliség. Egy város, ahol a fideszes vezetés 2010 előtt gesztust tett a szocialista kormánynak is.

Kamupártok egykor

Belpol

Az ellenségem ellensége

A semmiből előbukkanó szervezetek is tudtak országos listát állítani az idei országgyűlési választásokra. A jogi környezet direkt kedvez nekik, ráadásul anyagilag is megéri a politikai vállalkozóknak. 1990-ben is voltak már ügyeskedők, míg később a "célzott" indítás jellemezte a kamupártokat.

A tankönyvpiac lopakodó államosítása

Belpol

Vakrepülés

Idén tízmilliárd forintot fordít az állam tankönyvfejlesztésre és -kiadásra, a piaci szereplőket azonban elfelejtették tájékoztatni arról, miként vehetnek részt a központosított rendszerben. A legújabb fejlemények egyértelműen arra utalnak, hogy a kormány kiadóvásárlásban gondolkodik.

Film

tévésmaci

Film

Mormotatorta

Amikor Sztupa és Troché az utolsó előadás után nekivágtak, dőlt az eső. Zuhogott egész nap, már délután bőrig ázva érkezett a közönség, párálló kabátok, csapzott hajzat, emberszag, mégis öröm volt nézni őket, mert sokkal többen voltak, mint nyáridőben. Mint nyáridőben, mint egy jóval nagyobb településen, az artista pedig megbecsüli ezt, tudja, hogy az a drága jó publikum tartja őt el, a Sigurcello Circusban pedig külön súlyt fektettek rá, hogy az utolsó sátorállító legény, de még a részeges állatgondozó is az eszében tartsa ezt, gyakorlatilag a nap mind a huszonnégy órájában, s lehetőleg azután is. Így aztán még nagyobb volt a döbbenet, amikor az esti műsorra a délutáninál is nagyobb tömegek érkeztek, s itt-ott fel kellett vonni a sátor oldalfalát, hogy mindenki elférjen.

Könyv + Film

Film

A pince sötétje – Jussi Adler-Olsen, illetve Mikkel Norgaard: Nyomtalanul

A skandináv krimi egykori ragyogása némileg megkopott a futószalagon, de még mindig hozza azt, amiért megszerettük: a borongós északi fényt, a földszagot és valóságközeliséget. Most kis túlzással szinte egyszerre olvashatjuk Jussi Adler-Olsen (nálunk 2011-ben kiadott) bűnregényét és láthatjuk a belőle készült dán filmet.

Film

Film

Az apáca

Guillome Nicloux filmjében a fiatal Suzanne-t családja - nevezett jobb meggyőződése ellenére - kolostorba kényszeríti, fel kell vennie a fátylat, s már kezdődnek is a meghurcoltatásai...

Film

Film

A beavatott

Úgy tűnik, az Éhezők viadala trilógia elsöpörte a csetlős-botlós, szerelmes, esetleg visszafogottan kalandos young adult-regényeket. A mindennapi szerelmi és beilleszkedési gondokkal küzdő fiatalok már nem elégítik ki a nézők igényeit: a felnőtté válás legyen sötét tapasztalat.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Termékmegjelenítést tartalmaz – Ma reggel

"Hogy viseli, hogy állandóan behívogatják mindenhová, és mindig emlékeznie kell, hogy mi történt akkor?" - hangzik a mélyen empatikus nyitókérdés a közcsatornák péntek reggeli műsorában, miközben a képernyőn ott lángol az interjúhoz rendelt inzert: Zuschlag János kitálal.

Zene

mi a kotta?

Zene

Nur du allein

"Egy régi bécsi anekdota szerint a Westbahnhofra éppen megérkezett idegen megkérdez egy bennszülöttet: "Hogyan juthatnék el a filharmonikusokhoz?". "Sokat, nagyon sokat gyakoroljon!" - hangzik a válasz." Otto Strasser, a Bécsi Filharmonikusok hajdani törzsgárdatagja és elölülője idézte fel az ismert poént memoárjában (És ezért még fizetnek is...), amelynek voltaképpeni főszereplője a nagy hírű együttes.

Zene

"Szabadon kalandozhatok" – Rufus Wainwright popzenész

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 3-án a Művészetek Palotájában lép fel a frivolan túldíszített dalaival az ezredforduló idején ismertté vált kanadai énekes. Az operát és háromperces slágert egyaránt nagy kedvvel szerző zenészt Finnországban értük utol telefonon.

Koncert

Zene

Toy

Fiatal brit zenekar két érett és egyben tartalmasan szórakoztató lemezzel a zsákban - ez csak jól sikerülhet, gondolná az ember előzetesen. Sajnos kevesebben vagyunk a vártnál, de ahogy a Toy (kis késéssel) elkezdi, úgy tűnik, őket csöppet sem zavarja a laza klubhangulat.

Koncert

Zene

Lo'Jo

Ma is, már nem éppen fiatal emberként, öltönyben, kalapban, viszont mezítláb lép fel - legfeljebb ennyiben sejtet valamit a zenekarvezető és a szavak mágikus erejét mélyen átérző költő, Denis Péan a zenekar egykori excentrizmusából.

Lemez

Zene

Legowelt: Crystal Cult 2080

A Legowelt néven ismertté vált Danny Wolfers a dallamos, szintiközpontú techno egyik legérdekesebb jelensége az utóbbi évekből: a zenéihez készült rajongói videókba a feltöltők videojátékok galaktikus háborúit vagy tudományos képsorokat válogatnak, miközben ő maga nemrég cyberpunk e-zine-t indított.

Könyv

Könyv

Könyv

B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show

Lotterfeld (azaz Király Ferenc) második regényében a világvége jókora bummal érkezik: az emberiségre rászabadul történetének összes képzelt kreatúrája, hogy pontot tegyen az egész hercehurca végére.

Képregény

Könyv

Dylan Dog

"Napokon át tudom olvasni a Bibliát, Homéroszt és a Dylan Dogot anélkül, hogy elunnám magam." Nem kisebb személyiség, mint Umberto Eco helyezte ilyen hízelgő kontextusba az egyik legnépszerűbb, majd harminc éve futó olasz képregényt.

Könyv

Könyv

Ökolimonádé

Jonathan Franzen: Erős rengés

Jonathan Franzen ügyében jelenleg rohammunka folyik az Európa Könyvkiadónál. Művei lefordításával sokáig késlekedtek, még azt is átaludták, amikor az író harmadik regénye, a 2001-es The Corrections fenomenális szakmai és közönségsikere nyomán Franzent nemzedéke legjelentősebb írójának kiáltották ki Amerikában. (Amivel a ringből kiverhetetlen nagy öregek, a hatvanas-hetvenes évekből itt maradt, máig lenyomhatatlan titánok, Thomas Pynchon, Philip Roth, Don DeLillo és az akkor még élő Saul Bellow és John Updike rangjára emelték a negyvenkét éves Franzent.) Végül "az évszázad regényeként" aposztrofált új világsiker, a 2010-es Freedom fújt riadót: 2012 tavaszán Szabadság címmel megjelentették, s még ugyanebben az évben nagy sietve a The Correctionst is kihozták karácsonyra, Javítások címmel.

Könyv

Könyv

Olvasni pusztulásig

Szilasi László: A harmadik híd

Vigyázz, ez a regény nem fog nyugton hagyni. Ha elkap a gépszíj, és végigolvasod huszonnégy óra leforgása alatt, utána meg fogja terhelni a lelkiismeretedet. Kételyeid is támadnak. A mű narratív struktúrája nem meggyőző. Nincs az a zseni, aki ilyen hoszszan, részletesen, megfontoltan tudna mesélni az életéről, mint itt a fő elbeszélő teszi, kész irodalmi szőttest szőve, és nincs az a hallgató, aki kivilágos kivirradtig ilyen mély koncentrációval tudná hallgatni másvalaki élettörténetét, mi több, az egészet memorizálni, megkomponálni és precízen papírra vetni. Jó, közben beleizgulsz a történetbe - na, de mit ér ez, ha az eresztékek ropognak?

Könyv

Könyv

Erős kezdés

Babiczky Tibor: Magas tenger

A hard-boiled krimik sémáját intellektuális és filozofikus módon újraíró Magas tenger főhőse elvetélt bölcsészből lett nyomozó.

Színház

Színház

Színház

A hűség ára

Petőfi Sándor: János vitéz

Az új Nemzeti eredetileg a János vitézzel nyitott volna, a mű színreállítását Vidnyánszky Attila válasznak szánta Alföldi rendezésére, aki a népszerű dalművet rendezte meg. Most már érthető, hogy miért nem így alakult: egy családi előadás nem lett volna alkalmas programot hirdetni.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

"Nem rajzolok jobban, mint Dürer"

Árvai György, Természetes Vészek Kollektíva

Rendező, képzőművész, díszlet- és jelmeztervező, időkutató. Az idén harmincéves Természetes Vészek Kollektíva a Katonában mutatta be A borbélyt, a Jurányiban pedig az eldorado.com című installációs színházat.

Kultúra

A Budapesti Tavaszi Fesztivál pénzügyi háttere

Kultúra

Visszahízott

Úgy rakták össze a választásokra a Budapesti Tavaszi Fesztivált, hogy szétszedték, de a költségvetése ismét a régi, igaz, most szponzori pénzek helyett kizárólag állami és fővárosi forrásból húzza a nótánkat április 6-ig megannyi világsztár.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Kapros-túrós rétes

Pesti vendéglő emblematikus étele a házi rétes. Akár nagyszerű is lehetne, a látványpultban kínált rétesek frissek, gusztusosak, illatoznak, óriási a választék. Annál nagyobb a csalódásunk, amikor kiderül, hogy a vékony, rendben találtatott tészta vállalhatatlan tölteléket rejt. Egytől egyik búzadarával dúsítva, mintha mákos tejbegrízt vagy túrós tejbegrízt kanalaznánk.

Tudomány

Duolingo sikersztori

Tudomány

Történelmi nyelvlecke

"Az ingyenes nyelvtanulás mindenkinek jár" - hirdeti a számítógépes játékok logikájára épülő, nyelvtanulást segítő weboldal, melynek magyar felülete januárban készült el. Használata tényleg ingyenes, reklámok sem terhelik a felhasználókat, a fenntartáshoz szükséges pénzt ugyanis alternatív módon termelik: eladják a tanulók által készített fordításokat.

Riport

Riport

Hogy kever a Mol? – Üzemanyagok bioadalékai

Az üzemanyagokba 2012-ben be nem kevert bioetanol-mennyiség miatt a Molt 4,6 milliárd forintra kellett volna bírságolni - állítja a Magyar Bioetanol Szövetség, amely szerint a Mol törvényt sért azzal, hogy nem forgalmazza a bioetanollal kevert üzemanyagot. Az olajipari cég cáfolja a vádakat, és az adóhatóság, valamint a szakminisztérium sem tud ilyesmiről.

Sport

Sport

"Nem mentegetőzhetsz" - Jay extrém sportoló

Fegyencedzésnek hívják azt a mozgásformát, amelynél kizárólag saját testsúlyával erősít a sportoló. Az efféle edzések rendszerét bizonyos Paul "Coach" Wade fejlesztette ki a sitten, az egyszerű, mégis rendkívül hatásos módszer Magyarországon is egyre népszerűbb. Az egyik legismertebb itthoni képviselője, a 20 éves Jay pár éve még elhízott kamasz volt.

Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Believe

Nagy korszakát éli Alfonso Cuarón, már ott tartunk, hogy a Gravitáció a 21. század Űrodisszeája, s most itt ez a csúcskategóriás sorozat is a NBC-től, mi jöhet még?

Tévétorrent

Tévétorrent

Da Vinci démonai

Reneszánszát éli a reneszánsz, legalább a tévésorozatokban. S van egy, a történelem különböző korszakait karneváli zajjal, szexszel, vérrel és intrikával telezsúfoló hullám is. Erre a két alapnézőpontra igyekszik egyszerre építeni a Da Vinci démonai - elsőre egészen épkézláb ötletnek tűnik. A Borgiák ledarálása után még szurkoltunk is neki...

Ételhordó