chili&vanília

Koronázási csirke

Gasztro

"Életemben először 1985-86 körül jártam Londonban, akkor rögtön két hetet töltöttem ott. A patinás Dolphin Square Apartment-ben laktam, rögtön szemben a szállásommal volt egy Sainsbury's csemegeüzlet, onnan vittem magammal fel az apartmanomba minden este vacsorát - kezdi a történetet Csaba, a rettegett étteremkritikus.

Mindig valami mást és mást szerettem volna megkóstolni, főleg olyanokat, amivel itthon akkortájt nemigen lehetett találkozni. Pálcikás báránybordát, garnélát, indiai csirkét - sorolja lelkesen. - A koronázási csirkét is kinéztem, de mivel nem ismertem ezt az ételt, csak azt láttam, hogy egy mártásos csirke, fogtam magam, és felmelegítettem. A majonézes-currys öntetes csirkét. Természetesen valami rettenetes lett, utáltam, utána húsz évig rá se néztem - idézi fel a gasztronómiai emléket. - Aztán később valahol láttam, hogy ez valójában egy hideg csirkesaláta, és adtam neki még egy esélyt - hidegen. Kiderült, hogy a világ egyik legfinomabb étele, azóta is az egyik kedvencem" - fejezi be, miközben fejben rögtön meg is főzzük. A koronázási csirkesaláta, vagyis "Coronation chicken" klasszikus brit étel, itthon kevéssé ismert. A fogást II. Erzsébet koronázási ünnepségére készítették először, 1953-ban, és azóta is nagy népszerűségnek örvend. Az alapreceptet mindenfélével lehet variálni: adhatunk hozzá csilit, felkockázott friss mangót, pirított mandulát, mazsolát. A nagyszerű receptért hálás köszönet Harmath Csabának.

Mangós-currys csirkesaláta

(Coronation chicken)

Hozzávalók (2 kis adag)

3 dl leszűrt húsleves vagy alaplé

1 db csirkemellfilé (kb. 35 dkg, lehetőség szerint

jóízű tanyasi csirke)

3 púpozott evőkanál majonéz

1 evőkanál tejföl vagy joghurt

2 evőkanál mangóchutney (készen kapható)

1 evőkanál currypor

2 zöldcitrom reszelt héja és leve

só, bors

A csirkemellet kíméletesen megfőzzük, posírozzuk: kb. 3 dl húslevest vagy bármilyen alaplevet gyöngyöző forrásig melegítünk, belehelyezzük a csirkemellfilét, majd fedő alatt, alacsony hőfokon 7-8 percig főzzük. A lében hagyjuk kihűlni, hogy ne száradjon ki, ízes, szaftos maradjon. Felkockázzuk. Az öntethez összekeverjük a majonézt, a tejfölt, a mangó chutney-t, a curryt, a zöldcitrom reszelt héját és levét, végül sózzuk, borsozzuk. Öszszeforgatjuk a csirkével. Akkor a legfinomabb, ha egy napot állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Hidegen tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Fél disznó

A film plakátján motoron ül egy felnőtt férfi és egy fiú. Mindketten hátranéznek. A fiú azt kutatja döbbenten, daccal, hogy mit hagytak maguk mögött, a férfi önelégülten mosolyog: „Na látod, te kis szaros lázadó, hova viszlek én?

Ketten a gombolyagok közt

Az Álmok az íróból lett filmrendező Dag Johan Haugerud trilógiájának utolsó darabja. Habár inkább az elsőnek érződik, hiszen itt az intimitás és a bimbózó szexualitás első lépé­seit viszi színre.

Dinnyék közt a gyökér

Ha van olyan, hogy kortárs operett, akkor A Répakirály mindenképpen az. Kovalik Balázs rendezése úgy nagyon mai, hogy közben komolyan veszi a klasszikus operett szabályait. Továbbírja és megőrzi, kedvesen ironizál vele, de nem neveti ki.

Az esendő ember felmutatása 5.6-os rekesszel, 28-as optikával

  • Simonyi Balázs
Az október közepén elhunyt Benkő Imre az autonóm fotóriport műfajában alkotott, a hétköznapiból metszett ki mintákat, és avatta az átlagost elemeltté. Méltóságot, figyelmet adott alanyainak, képeiről nyugalom, elfogadás és az ezredforduló évtizedeinek tömény lenyomata világlik.

Trump, a nagy béketeremtő?

Bár a gázai háborút sikerült leállítani, a Trump-féle „peace deal” valójában ott sem egy békemegállapodás, legfeljebb egy keretterv. Ukrajna esetében viszont Trump még a béketerv precíz kiszabásáig sem jutott el.

Vadászok, kergetők, árulók

Nyíltan támogatja a Magyar Önvédelmi Mozgalom a Mi Hazánk céljait – kérdés, hogy a Fideszt is kiszolgálják-e. Az utóbbi időben sokan léptek be a szervezetbe. Egyes tagok úgy vélik, hogy a mozgalomra túl nagy hatást gyakorolnak a pártok.