chili&vanília

Koronázási csirke

Gasztro

"Életemben először 1985-86 körül jártam Londonban, akkor rögtön két hetet töltöttem ott. A patinás Dolphin Square Apartment-ben laktam, rögtön szemben a szállásommal volt egy Sainsbury's csemegeüzlet, onnan vittem magammal fel az apartmanomba minden este vacsorát - kezdi a történetet Csaba, a rettegett étteremkritikus.

Mindig valami mást és mást szerettem volna megkóstolni, főleg olyanokat, amivel itthon akkortájt nemigen lehetett találkozni. Pálcikás báránybordát, garnélát, indiai csirkét - sorolja lelkesen. - A koronázási csirkét is kinéztem, de mivel nem ismertem ezt az ételt, csak azt láttam, hogy egy mártásos csirke, fogtam magam, és felmelegítettem. A majonézes-currys öntetes csirkét. Természetesen valami rettenetes lett, utáltam, utána húsz évig rá se néztem - idézi fel a gasztronómiai emléket. - Aztán később valahol láttam, hogy ez valójában egy hideg csirkesaláta, és adtam neki még egy esélyt - hidegen. Kiderült, hogy a világ egyik legfinomabb étele, azóta is az egyik kedvencem" - fejezi be, miközben fejben rögtön meg is főzzük. A koronázási csirkesaláta, vagyis "Coronation chicken" klasszikus brit étel, itthon kevéssé ismert. A fogást II. Erzsébet koronázási ünnepségére készítették először, 1953-ban, és azóta is nagy népszerűségnek örvend. Az alapreceptet mindenfélével lehet variálni: adhatunk hozzá csilit, felkockázott friss mangót, pirított mandulát, mazsolát. A nagyszerű receptért hálás köszönet Harmath Csabának.

Mangós-currys csirkesaláta

(Coronation chicken)

Hozzávalók (2 kis adag)

3 dl leszűrt húsleves vagy alaplé

1 db csirkemellfilé (kb. 35 dkg, lehetőség szerint

jóízű tanyasi csirke)

3 púpozott evőkanál majonéz

1 evőkanál tejföl vagy joghurt

2 evőkanál mangóchutney (készen kapható)

1 evőkanál currypor

2 zöldcitrom reszelt héja és leve

só, bors

A csirkemellet kíméletesen megfőzzük, posírozzuk: kb. 3 dl húslevest vagy bármilyen alaplevet gyöngyöző forrásig melegítünk, belehelyezzük a csirkemellfilét, majd fedő alatt, alacsony hőfokon 7-8 percig főzzük. A lében hagyjuk kihűlni, hogy ne száradjon ki, ízes, szaftos maradjon. Felkockázzuk. Az öntethez összekeverjük a majonézt, a tejfölt, a mangó chutney-t, a curryt, a zöldcitrom reszelt héját és levét, végül sózzuk, borsozzuk. Öszszeforgatjuk a csirkével. Akkor a legfinomabb, ha egy napot állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Hidegen tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

„A magyarok az internetre menekülnek a valóság elől”

  • Artner Sisso
Szokolai Róbert korábban ifjúsági szakszervezeti vezető volt, jelenleg az Eötvös10 Művelődési Ház kommunikációs vezetője. Arról kérdeztük, milyen lehetőségei vannak a fiataloknak ma Magyarországon, kire és mire számíthatnak, valamint hogyan használják az internetet, a közösségi médiát, és mire mennek vele.

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.