A pomeló valójában a grépfrút elődje, Malajziából, ill. Indonéziából származik. Az is bizonyos, hogy Kínában is termett, mivel a legkorábbi történelmi iratokban is találtak rá utalást. Összességében mind küllemre, mind ízre valóban közel áll a grépfrúthoz, némileg eltérő jegyei miatt azonban mégis jól felismerhető. Héja igen vastag, hámozást követően meglepően kevés gyümölcs marad. Húsa szárazabb, nem olyan lédús, íze pedig érettségi fokától függően változik, a visszafogott, lágy kesernyéstől az édesig. Jellemzően nyersen fogyasztják, de Kínában pl. zöldséges-húsos ragukba főzik, másutt pedig a héját kandírozzák. Délkelet-Ázsiában, pl. Thaiföldön vagy Kambodzsában saláta készül belőle, amelyben a gyümölcs kapja a főszerepet, a hús (vagy még inkább apró garnéla) csak ízesítő kiegészítő. Leginkább olyankor szoktam ilyen délkelet-ázsiai ihletésű salátát készíteni, amikor a húslevesből túl sok főtt hús marad. A gyöngytyúk különlegesebb, intenzívebb ízű (jó minőségű háztáji gyöngytyúk szinte minden pénteken és szombaton kapható a Lehel piac középső, termelői részén), de természetesen jófajta csirkével is helyettesíthető. Az egyetlen különlegesebb alapanyag a halszósz, ami néhány száz forintért beszerezhető a különlegesebb hozzávalókat áruló üzletekben, de még szupermarketek "nemzetközi részlegében" is.
Pomeló saláta mentával
Hozzávalók (4-6 személyre)
egy gyöngytyúk melle megfőzve, hosszában feldarabolva
1 pomeló, meghámozva, kifilézve
1 csokor újhagyma felszeletelve
1 csokor friss menta
1 csokor friss korianderzöld
Öntet:
3 zöldcitrom kifacsart leve
6 evőkanál halszósz
1,5 evőkanál barnacukor
1 evőkanál szezámolaj
ujjnyi friss gyömbér lereszelve
fél kimagozott csilipaprika
A húst (húslevesből visszamaradt főtt hús, lehet csirke is), apró darabokra vágjuk. A pomelót meghámozzuk, más citrusokkal azonos módszerrel kifilézzük. Húsát szálakra szedjük - ha megfelelő érettségű, ez nagyon könnyen megy, sőt, csak így megy. Elkészítjük az öntetet: a zöldcitrom levéhez keverjük a cukrot, a reszelt gyömbért és a finomra aprított, kimagozott csilipaprikát. Elkeverjük, hogy a cukor feloldódjon. Hozzáadjuk a halszószt és a szezámolajat, kézi habverővel kikeverjük. Egy nagy tálban összeforgatjuk a hússal és a pomelodarabokkal. Lefedve néhány órára a hűtőbe tesszük, így még jobban összeérnek az ízek. Közvetlenül tálalás előtt egy-egy csokor mentát és friss korianderzöldet letépkedünk (nem kell túl finomra), és a salátába forgatjuk. Megszórhatjuk pirított mogyoróval is.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com