chili&vanília

Ó, pomeló

Gasztro

Zöldségeseinknél néhány év óta késő ősszel focilabdára emlékeztető sárga egzotikus gyümölcs bukkant fel. Külsőre hasonlóan néz ki, mint a grépfrút, annál azonban jóval méretesebb, héja világoszöld vagy sárga, átmérője akár a 30 cm-t, súlya a 10 kg-ot is elérheti.

A pomeló valójában a grépfrút elődje, Malajziából, ill. Indonéziából származik. Az is bizonyos, hogy Kínában is termett, mivel a legkorábbi történelmi iratokban is találtak rá utalást. Összességében mind küllemre, mind ízre valóban közel áll a grépfrúthoz, némileg eltérő jegyei miatt azonban mégis jól felismerhető. Héja igen vastag, hámozást követően meglepően kevés gyümölcs marad. Húsa szárazabb, nem olyan lédús, íze pedig érettségi fokától függően változik, a visszafogott, lágy kesernyéstől az édesig. Jellemzően nyersen fogyasztják, de Kínában pl. zöldséges-húsos ragukba főzik, másutt pedig a héját kandírozzák. Délkelet-Ázsiában, pl. Thaiföldön vagy Kambodzsában saláta készül belőle, amelyben a gyümölcs kapja a főszerepet, a hús (vagy még inkább apró garnéla) csak ízesítő kiegészítő. Leginkább olyankor szoktam ilyen délkelet-ázsiai ihletésű salátát készíteni, amikor a húslevesből túl sok főtt hús marad. A gyöngytyúk különlegesebb, intenzívebb ízű (jó minőségű háztáji gyöngytyúk szinte minden pénteken és szombaton kapható a Lehel piac középső, termelői részén), de természetesen jófajta csirkével is helyettesíthető. Az egyetlen különlegesebb alapanyag a halszósz, ami néhány száz forintért beszerezhető a különlegesebb hozzávalókat áruló üzletekben, de még szupermarketek "nemzetközi részlegében" is.

Pomeló saláta mentával

Hozzávalók (4-6 személyre)

egy gyöngytyúk melle megfőzve, hosszában feldarabolva

1 pomeló, meghámozva, kifilézve

1 csokor újhagyma felszeletelve

1 csokor friss menta

1 csokor friss korianderzöld

Öntet:

3 zöldcitrom kifacsart leve

6 evőkanál halszósz

1,5 evőkanál barnacukor

1 evőkanál szezámolaj

ujjnyi friss gyömbér lereszelve

fél kimagozott csilipaprika

A húst (húslevesből visszamaradt főtt hús, lehet csirke is), apró darabokra vágjuk. A pomelót meghámozzuk, más citrusokkal azonos módszerrel kifilézzük. Húsát szálakra szedjük - ha megfelelő érettségű, ez nagyon könnyen megy, sőt, csak így megy. Elkészítjük az öntetet: a zöldcitrom levéhez keverjük a cukrot, a reszelt gyömbért és a finomra aprított, kimagozott csilipaprikát. Elkeverjük, hogy a cukor feloldódjon. Hozzáadjuk a halszószt és a szezámolajat, kézi habverővel kikeverjük. Egy nagy tálban összeforgatjuk a hússal és a pomelodarabokkal. Lefedve néhány órára a hűtőbe tesszük, így még jobban összeérnek az ízek. Közvetlenül tálalás előtt egy-egy csokor mentát és friss korianderzöldet letépkedünk (nem kell túl finomra), és a salátába forgatjuk. Megszórhatjuk pirított mogyoróval is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.