Tartalom

Narancs XXI. évf. 46. szám (2009-11-12)

Publicisztika

Publicisztika

A cigányokról őszintén

Manapság majd minden közéleti szereplőnek - legyen az politikus, bankár, médiaszemélyiség vagy a köztársaság egységét megtestesíteni hivatott legfőbb méltóság - erős indíttatása van arra, hogy a cigányokról, a cigányügyről őszintén beszéljen. Cikkek, tanulmányok, konferenciák egész sora sürgeti az effajta beszédet. Beszéljünk hát őszintén!

Publicisztika

Tisztelt Sógor Véleményétbátranvállaló Ervin Úr!

Sajnálattal értesítem Önt, hogy Bovaryné és Holdrabló nem én vagyok, magánnyomozását így tovább kell folytatnia a debreceni bloggerek(?) vezére(?) után. Jászberényi "Jászberényi Attila" Attila Ps. Remélem, soha senkit nem fognak lesógorervinezni Ön helyett, de engem - bár Holdrabló Urat (Hölgyet?) nem, írásait mértékkel ismerem - ezek után már csak felholdrablózni lehet. .

Publicisztika

Másfél lépés

Magyar Narancs, 2009. október 22. Olvasói levelek Magyar Narancs, 2009.

Mihancsik Zsófia

Publicisztika

Kicsi vagyok, beléd rúgok

Majtényi László esete a politikával és a bulvárral

"'Majtényinak egyetlen mentsége lehet, ha bizonyítékot szolgáltat arra, hogy elrabolták az ufók, és ezért nem szabad akaratából cselekedett. Az viszont teljesen nyilvánvaló, hogy Majtényi László, az ORTT elnöke megőrült.' Olvasta ezeket az idézeteket?" Ezt a kérdést tette fel Majtényi Lászlónak, az ORTT frissen lemondott elnökének a TV2 műsorvezetője a múlt hétfő reggeli Mokkában, azt állítva, hogy az idézet a Magyar Demokrata Fórum előző pénteken megjelent közleményéből való.

Publicisztika

Az oroszlánszelídítő félelme

A hétvégénket Orbán Viktor két fellépése aranyozta be, melyből az első Kecskeméten, az "Új államépítés" című konferencián esett, a másik - nem kevésbé érdekes - pedig az Echo televízióban. Utóbbira azért volt szükség, hogy némileg bunkesztánibb, kifelé, jobb felé sandítgatásra jobban hajlamos, ám mégis potenciális híveinek elmagyarázza, mit is hallhattak Kecskeméten. A szamárvezető azért kellett nagyon, mert Orbán komoly teret szentelt beszédében a jobboldali szélsőségeknek, nem éppen a barátkozás szellemében.

Publicisztika

Mr. Two-Face

Éltesebb olvasóink biztosan emlékeznek arra az amúgy jóravaló fiatalemberre, aki az előző rezsimben, annak is már a vége felé olyan mondatok kíséretében fogta meg a kabátgombjukat, hogy "persze, Sztálint nem akarom védeni, de Lenin igazából jót akart", vagy hogy "rendben, bajod van Marxszal, de könyörgöm, előbb olvasd el rendesen". És nem értette! Esetleg Marx születésének valamelyik évfordulóján olyan postai képes levelezőlapot adott át barátainak (nyugati importból), amelyen a vicces grafika a filozófust konfettiesőben, mókás papírcsákóban, születésnapi tortával és kissé pityókosan ábrázolta.

Félix Péter

Publicisztika

Járdapénzek

- A Centrum Parkoló Kft. technikái

Az elmúlt években sok száz, a járdákat részben vagy egészben igénybe vevő parkolóhelyet alakított ki a Centrum Parkoló (Centrum) Kft. a fővárosban. Bár az esetek jó részénél a KRESZ e járdákra kifejezetten tiltja a felállást, akár százmilliókat is kaszálhat évente így a társaság.

Egotrip

Ingyenebéd

Egotrip

Természetesen monopolisták!

A franciák vízművének kurucos visszafoglalása (lásd cikkünket a 12-15. oldalon!) és a pénzügyi válság feltüzelte az állami tulajdonnal kapcsolatos érzéseket. Miért kellene privatizálni a vízműveket? A vízmű úgynevezett természetes monopólium: egy város vízszolgáltatásában csak rendkívüli áldozatokkal, az összes vízvezeték megduplázásával alakulhat ki verseny. Márpedig ha nincs verseny, akkor mi garantálná az alacsony árakat? Hiszen annyi példa van a káros vízmű-privatizációra: a magántulajdon ellenzői úgy húzgálják elő őket a világ egzotikus zugaiból, mint Eric von Däniken a földönkívüliek tevékenységének bizonyítékait. Ez az esettanulmány-jellegű megközelítés azonban nem segíti a magánosítás dilemmáinak megértését.

Kapirgáló

Egotrip

Rózsa Sándor és az intertextualitás

Ugratja a lovát Rózsa Sándor. Megugrik mindenki elől. Hiába próbálnak belőle rendes embert, tisztességes polgárt faragni, akár erővel, akár szép szóval. Nagyobb erők is csatlakoznak ehhez a nemes pedagógiai vállalkozáshoz, köztük a század két legrangosabb tényezője, Kossuth Lajos kormányzó-elnök és I. Ferencz József császár és király. Kossuth apánk részesíti először amnesztiában a betyárkirályt, és belépteti bandájával együtt a honvédseregbe. A kormányzó evvel hagyományt teremt, Világos után a császár felveszi a Kossuth elejtette fonalat, és nagyjából minden adandó alkalommal legfelsőbb kegyelemben részesíti a börtönben sínylődő rablóvezért, hátha megjavul, és jó útra tér. Talán még Szamosújvárról ("börtönfala de sárga / oda leszek életfogytig bezárva", szól a betyárballada) is kiengedik, ha - utolsó "munkájáért", a Kistelek melletti vonatkisiklatási ügyért ott senyvedvén - a legközelebbi amnesztia előtt el nem viszi a tüdőbaj 1878-ban.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Olvasói levelek" - Rémségek cirkusza

Magyar Narancs, 2009. október 22. A Rémségek cirkusza című filmet nemhogy nem láttam, de nem is hallottam róla; a Mancsban, persze, a rencenziót elolvasom róla.

Belpol

A Pécsi Vízmű privatizációja és visszavétele

Belpol

De mit adtak nekünk a franciák?

Fokozódik a feszültség a részben francia kézben lévő Pécsi Vízmű körül, amelynek székhelyét a többségi tulajdonos pécsi önkormányzat október elején őrző-védők segítségével einstandolta. Hogyan vált a 14 évvel ezelőtt még megváltóként üdvözölt szakmai befektetőből mára a pécsiek zsírján és vizén élősködő multi?

Belpol

Az ORTT és ügyei - Romlott éter

Egy csokor törvénysértés történt a rádiós frekvenciapályázatokról határozó ORTT-döntés során - nyilatkozott Majtényi László, a testület november végén önként távozó ötödik elnöke egy tévéműsorban. Az ORTT tizenhárom éves működését vizsgálva hozzátehetjük: nem a Sláger-Danubius-ügy volt az első.

Külpol
Trafik

Trafik

tévésmaci - A sül retardül

Amikor Sztupa és Troché - egy szerfelett ágas-bogas ügy szorításában - a Balatonra lementek, szép őszi nap sütött, noha már jócskán bent jártunk a novemberben. Még el sem hagyták a fővárost az ügynökség fedett kocsiján, egy világoskék nyitott tetejű Ford Taunus 17M volt, igazi ritkaság, amikor egy baleset mellett haladtak el a Budaörsi úton.

Trafik

mi a kotta? - Az orosz grófnő

Tartós kedvencünk, a részben magyar származású szlovák szoprán, Edita Gruberová hétfőn a Művészetek Palotájában énekel, méghozzá a repertoárjába 2003-ban bekebelezett álom- és egyszersmind rémálomszerep, Norma megformálójaként (november 16., hét óra). Bellini operája, melynek hősnője az idén ötvenéves Asterixet nem számítva bizonyosan a legismertebb gall fikciós alak, ezúttal koncertszerű előadásban (Norma-rendezés nélkül) kerül a pesti közönség elé, s a pozsonyi produkció irányítója a részint ugyancsak magyar kötődésű Oliver von Dohnányi lesz.

Trafik

étel, hordó - MAKK HETES

A póker idejét éljük, a magyar kártya egyre ritkábban kerül elő. A huszonegy blackjackké alakult, a makaóról már gyanús eredetű híradástechnikai portéka sem ugrik be, és ki emlékszik a feuer szabályaira? Pár éve snapszerbajnokságon vettünk részt Kőbánya keleti végében, de lefogadnánk, hogy most már ott sem csak a nőnapi zenés rendezvényt hirdetik Korda György arcképével.

Trafik

kulthírek

RESTAURÁLT KENTAUR A Ludwig Múzeum és az ACAX kortárs művészeti csereügynökség együttműködésében digitálisan felújították Szentjóby Tamás 1973-75-ös művét, a Kentaurt, melynek vetítését annak idején betiltották. A Balázs Béla Stúdió titkára, Durst György 1983-ban biztonsági másolatot készített a 39 perces film munkakópiájáról, ezt mutatják be - felújítva - november 12-én 20 és 21 órakor, a Toldi moziban. A HURRIKÁN HÁZA E címmel gyűjtötte össze új és válogatott verseit Tábor Ádám, aki költeményeivel, esszéivel és szervezőtevékenységével négy évtizede aktív résztvevője az irodalmi életnek.

Zene

Zene

film - PÁROS MELLÉKHATÁS

Ha kijelentenénk, hogy az adóbevallás-készítés vicces és romantikus dolog, még mindig lényegesen közelebb járnánk az igazsághoz, mint ha a Páros mellékhatás című alkotásról állítanánk ugyanezt. Pedig a négy - már önmagában sem kicsit, együtt meg aztán nagyon - idegesítő párocska önismereti tréningjét egy pofás kis déltengeri szigeten lezavaró film (besorolása alapján legalábbis) a romantikus komédiák népes táborába tartozik.

Zene

lemez - JULIAN CASABLANCAS: PHRAZES FOR THE YOUNG

Az elmúlt nagyjából tíz esztendőt meghatározó popkulturális sikkek egyik legfontosabb médiuma Julian Casablancas zenekara, a New York-i The Strokes volt; a kvintett Is This It című albuma nyilvánvalóan kihagyhatatlan lesz az évtized legfontosabb lemezeit soroló listákról. Nem véletlen hát, hogy a Strokes-tagok elmúlt években megjelent szólólemezeire minden alkalommal fokozott médiafigyelem irányult - hogy aztán sikerült-e átugraniuk az anyazenekar által főleg a debütalbummal magasra rakott lécet, az más kérdés.

Zene

könyv - Fabian Lenk: Idődetektívek 1-2.

A kiskamaszoknak szánt krimisorozat főszereplői tizenkét éves gyerekek (két fiú és egy kislány), egy ódon kisváros lakói, és családi vonalon bejáratosak a VIII. században épült bencés kolostor könyvtárába.

Zene

Színház - Új mese - Ödön von Horváth: Mesél a bécsi erdő

Wachau csodálatos vidék, maga a megtestesült idill Alsó-Ausztriában, a Duna mentén; ide kirándul Bécs nyolcadik kerületéből egy vegyes társaság. A kis Ida (Tóth Anita) egy színes strandlabdát dobál lelkesen, és véletlenül eltalálja vele az éppen ugyancsak lelkesen szónokoló fasiszta Erich fejét. A fiú mosolyogva fordul a kislány felé, egy intéssel elkéri a labdát, mint aki játszani akar, majd villámgyors, szinte láthatatlan mozdulattal kiszúrja - inkább leszúrja -, és ezzel máris minden el lett mondva. Mosoly és szúrás.

Zene

esemény - Beuys-akció

A budapesti belső kerületek egyetlen szabadtéri piacát a "Kincsünk a piac - Hunyadi tér" civil szerveződés mentette meg a felszámolástól. A tér sarkán omladozó vásárcsarnok felújítására és hasznosítására, a tér rendezésére jó pár terv született már, de ha nincs ez a lakossági ellenállás, mindmáig az egyetlen változás a két sorban álló standok eltűnése lett volna (+ a nyilván sírkövesnél rendelt 56-os emlékmű a felújított játszótér mellett).

Zene

lemez - GIUSEPPE VERDI: NABUCCO

Köztudott, hogy 1842-ben Verdi pokoli hangulatban fogott az opera komponálásába, amely később fiatalkora első döntő sikere lett. És noha Merelli, a Scala impresszáriója valósággal rátukmálta a szövegkönyvet, Verdinek esze ágában sem volt elolvasni - nemrég halt meg fiatal felesége és két kisgyermeke, ugyan mit érdekelték őt Nabukodonozor és a héberek kínjai? Aztán a pillantása a mára híres sorokra esett: "Va, pensiero", és már meg is volt az első dallam, a nagy szabadságkórus, az akkori, osztrákok uralta Itália egyik titkos nemzeti himnusza, melyet a Lamberto Gardelli dirigálta Bécsi Operakórus valami hihetetlen könnyedséggel, szinte táncos jókedvvel ad elő.

Zene

könyv - SZOMBATHY BÁLINT: MARÉK HOMOKOT SZORONGATVA

"Hogy mi a művészet, azt megállapítani nem, csak eldönteni lehet" - Erdély Miklós eme kijelentése, de még Erdély neve sem kerül elő ebben a kortársi és radikális művészeti tevékenységeket elemző-értelmező tanulmány- és esszégyűjteményben, melynek mindazonáltal épp ez a központi kérdése. Többször előkerül viszont a "mindenki művész - minden művészet (lehet)" gondolata, természetesen Duchamp és Beuys nevét említve. A vajdasági származású művész-teoretikus saját szemléleti változásait kronológiai és tematikai síkon követve értekezik előbb szülőföldje radikális művészeti kezdeményezéseiről, elsősorban a Bosch+Bosch csoportról, majd szélesebb merítést ad a volt Jugoszláviából (akcióművészet, mail-art).

Zene

film - THE BROTHERS BLOOM - SZÉLHÁMOS FIVÉREK

Könnyen lehet, hogy a Bloom testvérek eleve árván jöttek a világra, hisz a felcseperedésükről szóló anekdotaszerű előhangban kizárólag a nevelőszülők láthatók: egy sor reklamáló örökbefogadó, akik rövid próbaüzem után már küldik is vissza a fiúkat az árvaházba. Naná, hogy küldik, hisz a Bloom fiúk már hátulgombolós korukban is komoly veszélyt jelentenek a kisvárosi közerkölcsre: kiskoruk óta fejlesztgetett átverőtechnikájuknak hála, ahol csak megfordulnak, a háztartási megtakarítások nem maradnak érintetlenül.

Zene

lemez - WARP 20 (CHOSEN)

Ki gondolná, hogy már húsz éve annak, hogy Steve Beckett és Rob Mitchell Sheffieldben tető alá hozta a Warp kiadót. Nyilván ők sem sejtették, mennyire fontos, befolyásos alkotói közösség formálódik a kezük alatt - elképesztő, kik és főképp milyen minőségű zenéket publikáltak náluk az eltelt évtizedek során.

Zene

Kiállítás - Új magyar 19. század - München magyarul. Magyar művészek Münchenben 1850-1914

Tagadhatatlan: a 19. század második felének képzőművészetét szinte még in vivo néhány tollvonással, majd legépelt szavakkal, később, az 1960-as, 70-es években már egyetemi katedrákról eldörgött mondatokkal elavultnak, korszerűtlennek bélyegezték. A múltkori századfordulón Fülep Lajos már a nagybányaiak és a Nyolcak "védelmében", néhány tanítványa 50-60 évvel később még az avantgárdot óva ítélte el a historizmust és a mélyre hatolni képtelen naturalizmust, nem titkoltan "csúsztatva": miközben Benczúr Gyulát vagy Pállya Celesztint alázták, a szovjetizáló magyar szocreálra utaltak, céloztak és találtak, nem is ok nélkül, hiszen annak elvállalt gyökerei mégiscsak a 19. századi történeti és zsánerfestészetből eredtek.

Zene

Könyv - A hosszútávfutó talányossága - Murakami Haruki: A kurblimadár krónikája 1-3.

Murakami Haruki kitartó maratonista, penzuma napi tíz, heti hatvan kilométer, és ott volt legalább egyszer szinte az összes fontos futóversenyen (ahogy arról hosszasan beszél angolul What I Talk About When I Talk About Running címen megjelent kötetében). Nincs tehát gondja a nagyobb távokkal - sem futóként, sem íróként. A Japánban 1995-ben, három kötetben megjelent, összesen ezeroldalas regénye, A kurblimadár krónikája ugyanis nemcsak terjedelmében, hanem sikerültségében is alaposan felülmúlja, vagy stílszerűbben: lefutja másik hat, magyarul is olvasható regényét.

Képzőművészet

Képzőművészet

Világzene, világválság - WOMEX 2009

Hogy a világválság a világzenét sem kímélte, az pontosan érződött a számítógépemen. Már hetekkel a világzenei vásár (WOMEX) kezdete előtt tucatjával érkeztek az e-mailek: Koppenhágában feltétlenül találkoznunk kell, mert ügynöksége fantasztikus ajánlatokat tartogat az általam (is) képviselt fesztivál (Sziget) számára. Kaptam vagy hatvan ilyet.

Film

Film

Schrevek József és testvérei - Pater Sparrow: 1

Hogy ki is a mondott Schrevek? Kora egyik legnagyobb színésze, Rudolf Hrusínsky. Már öreg volt és beteg, amikor eljátszotta Kamondi Zoltán Halálutak és angyalok című (első nagyjáték)filmjének egyik főszerepét. Olyannak tűnt, mint aki azt sem tudja, hol van - csak épp át kell adnia a csomagot, s már megy is. Nem Prágába, valahova, egészen máshová - hacsak nem Olsanyba. Furcsa egy mozi volt, húsz év távolából azt is kimondhatjuk, Kamondi pályáján sem lett folytatása - egész eddig.

Színház

Színház

"Oválisra püföltem a vödröt"

Meghalt Sinkó László

„Annyi más elmaradt dolgom van nekem. Például rámolni kéne otthon, átfésülni az összes szekrényemet - elborítanak a tárgyak.” 2009-ben készített életműinterjúnkkal búcsúzunk tőle.

Könyv

Könyv

Vízöntők, borivók, asztaltáncoltatók

Rakovszky Zsuzsa: A Hold a hetedik házban

"Ha a Hold a hetedik házban áll, és Jupiter Mars mellé kerül, akkor béke honol a bolygók közt, és a csillagok szíve felderül" - szól a Hair című musical betétdala, melynek kezdő sorát Rakovszky kötetcímmé emelte.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Ó, pomeló

Zöldségeseinknél néhány év óta késő ősszel focilabdára emlékeztető sárga egzotikus gyümölcs bukkant fel. Külsőre hasonlóan néz ki, mint a grépfrút, annál azonban jóval méretesebb, héja világoszöld vagy sárga, átmérője akár a 30 cm-t, súlya a 10 kg-ot is elérheti.

Tranzit

Tranzit

Kiállítás - Forintos labda - Ferencváros-Újpest rangadó

A ránézésre úgy hétszer tíz méteres szobából (ne legyen már terem) nyílik egy elsötétített kisebb is, ott "projektoron" idézik fel a nagy meccsek mozgóképes emlékeit. Lévén szó fociról, tegyünk gyorsan egy első lépést a magyar nyelv oly festői kiállítás szavának definiálására. Jelen állás (0-1) szerint a kiállítás egy olyan mutatvány, ami elfér egy piros cédulán. A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény kétségkívül békebeli látnivalóval keresi kedvünket - fociról lévén szó: mi is így vagyunk vele, időnként keressük kicsit, de hamar feladjuk, úgy sem lesz meg (meglehet, sose).

Tranzit

Tanpálya a Hungaroringen - Különórák kezdőknek és haladóknak

Több mint tíz éve működik, Bernie Ecclestone személyesen avatta fel, ennek ellenére az Allianz Vezetéstechnikai Centrum hallatán a magyar autósok többsége még ma is egy olyan áruházra gondol, ahol a golyós üléshuzat és a műszőr kormányvédő mellett komolyabb kiegészítőket is lehet vásárolni.

Tranzit

"Jön a potenciális vesedonor" - Dr. Sárváry András sebész, traumatológus, egyetemi tanár

Ha Budapest vonzáskörzetében súlyos baleset történik, a sérülteket nagy eséllyel a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központba viszik: ott operálják meg őket, és ott végzik a rehabilitációjukat. A magyarországi balesetek sajátosságairól és a traumatológusi pályáról az intézmény osztályvezető főorvosát kérdeztük.

Tranzit

Baleset-megelőzés Magyarországon - Szépítés az utolsó percben

Míg Európa javuló közlekedésbiztonsági statisztikákkal büszkélkedhet, az ezredforduló utáni Magyarországot sorozatos kudarcok jellemzik; csak tavaly sikerült valamit javítanunk az összképen. Nem csak a megelőzési programok gyengék: a szakértők úgy vélik, hogy amíg hiányzik az igazi kormányzati akarat, ne számítsunk semmi jóra.

Lélek
Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Szinkrontolmács Valós idejű fordítószemüveget fejleszt a japán NEC elektronikai vállalat. A tolmácsgép egy szemüvegre szerelt parányi kijelzőből és a felhasználó derekára erősített központi egységből áll, amely szerverről kapja a gépi fordítást. Bántalmazás A kínai egészségügyi minisztérium megtiltotta az internetfüggőkkel szemben a testi fenyítés használatát.

Tudomány

Mibe kerülnek a balesetek? - Pénzt és életet

A kutatók meg tudják mondani, mennyit bukik az ország a közúti balesetek miatt: 2003-ban például 323 milliárd forintot vesztettünk, négy évvel később már 452 milliárdot. Utánanéztünk, miből jönnek ki ezek az értékek, és a sokkoláson kívül mihez lehet velük kezdeni.

Szex

Szex

Szex nélküli élet - Nem tettek fogadalmat

Kortársaik már túl vannak házasságon, gyerekvállaláson, vagy talán el is váltak, miközben ők még azon gondolkodnak, mikor jön el az első alkalom. Nem vallási vagy egészségügyi okból hozott tudatos döntés ez: egy idő után a lemaradás érzése bénító, sőt megbetegítő. A tiniszex korában szégyellik, titkolják, hogy még szüzek.