kertész lesek

Enter Bar & Bistro

  • kertész lesek
  • 2021. június 30.

Gasztro

Szuterénkifőzde

Amióta kinyitottak a vendéglők, mintha a pincérek is másként állnának az asztalhoz. Kis pátosszal felelősségteljes munkavállalásnak neveznénk ezt, de zenei aláfestésnek mégis inkább a Csak egy nap a világ című dalt ajánlanánk. Jellemző az is, hogy a legtöbb helyről továbbra is működik a kiszállítás, bár azt elképzelni sem tudjuk, hogy a szükségállapot elmúltával ki akar még mindig kihűlt, szottyadt ételeket. Most viszont örömmel közölhetjük, hogy olyan helyet találtunk, amelynek az üzletpolitikája az ételfutárosat vegyíti a kiülőssel. Az egyre inkább felkapott Bartók Béla út szomszédságában, a Lágymányosi utca és a Bercsényi utca sarkán álló Enter első ránézésre modern szuterénkifőzdének tűnik, amelyhez minimális utcai terasz tartozik. Van felszolgálás, de rendelni odalent, a pultnál kell. Mindez attól válik futárossá, hogy nincsenek tányérok, a rendelt fogások papírdobozban (a leves pohárban) érkezik. A vendég dönti el, hogy a teraszon fogyasztja el vagy hazaviszi az ennivalót, ám ha az előbbi mellett dönt, nincs mese, dobozból kell enni. Szó sincs hungarocellről, sőt az újrafelhasznált papírtól az egésznek van valamiféle zöldpárti hangulata is, bár ezt nemcsak a sűrű autóforgalomból adódó zaj és bűz cáfolja, hanem a húsos-hamburgeres étlap is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”