chili&vanília

Megérett a meggy

Gasztro

Jéghideg, céklás meggyleves kecskesajtkrémmel

Két hét késéssel végre beérett a meggy is. Amikor Tiszafüred után lekanyarodik az ember a 34-es útra, néhány kilométer múlva felbukkan az út mentén az a hosszan elnyúló meggyültetvény, ami a világ egyik legfinomabb meggyét adja. Ennek elsődleges oka minden valószínűség szerint az, hogy akkor szedik le, amikor tökéletes érettségi állapotban van. Pontosan azon a napon – többnyire június közepén, idén a hónap végén – kerül ki az út szélére is a meggy felirat, évek óta ugyanaz a tábla, ugyanazzal az írással.

A harminchektáros ültetvényről az érett meggy azonnal feldolgozásra megy, részben Debrecenbe, részben Karcagra, ahol befőttet és fagyasztott meggyet készítenek belőle. Szerencsére civilként is simán be lehet térni, és akár egy kilót is vehet az ember. Háromféle meggyet termesztenek, az „érdi meggy” érik elsőként, és toronymagasan az a legfinomabb is. Aki pedig már kóstolt olyan meggyet, amit tökéletes állapotában szedtek le a fáról, az el tudja képzelni, hogy milyen ízű az ebből készített, jéghideg kánikulaleves. Gazpachónak nem merem nevezni, de azért nem is egy hagyományos gyümölcsleves.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk