chili&vanília

Fagyálló levesek

Gasztro

Mi, magyarok az év minden időszakában levesesek vagyunk, egy tisztességes hús- vagy gulyáslevestől a legforróbb kánikula sem riasztja el a többséget. A nagy hideg azonban különösen felerősíti mindenkiben a jó levesek iránti vágyat.

A jó leves pedig legyen forró, ízes, fűszeres, sűrű, krémes. Levest gyakorlatilag bármiből lehet főzni. A semmiből is. A piac ilyenkor nem a leginspirálóbb, márciusig pedig még eltelik jó néhány hét, amíg kénytelenek leszünk gyökérzöldségekkel, káposztafélékkel és gumókkal beérni. Van viszont például csicsóka, ami az egyik legegészségesebb zöldség, lencse- és babféléket pedig mindig lehet tartani a kamrában. Következzék három fagy-, csók- és időtálló téli leves.

Fűszeres vöröslencse-krémleves

4 adaghoz 2 evőkanál olajon üvegesre dinsztelünk 1 finomra aprított hagymát, 3 gerezd fokhagymát és kb. 4 centiméternyi reszelt friss gyömbért. Hozzáadunk 2 evőkanál paradicsompürét, majd 1 púpozott teáskanál curryport, 1 kávéskanál őrölt kurkumát, 1 kávéskanál őrölt római köményt (illetve, ha van otthon, további fűszereket, pl. kardamomot, koriandermagot, fahéjat vagy édesköménymagot). Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük 1,2 liter leszűrt húslevessel vagy vízzel. Beleteszünk 20 dkg átöblített vöröslencsét. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, kb. 12 percig főzzük, ezalatt a lencse teljesen megpuhul. Sűrű, kissé darabos a végeredmény, aki szeretné, botmixerrel teljesen simára pürésítheti. A végén hozzáadunk 2,5 dl kókusztejet.

Csicsókakrémleves tahinival

4 adaghoz megpucolunk 70 dkg csicsókát (összesen 40 dkg-ra van szükség, ha azonban csak nagyon apró méretű gumókat kapunk, akkor a munkaigényes pucolás sok veszteséggel jár). Citromos vízbe tesszük (ha nagyobb darabok, akkor felvágva), hogy ne barnuljon. 2 evőkanál olajon üvegesre dinsztelünk 1 finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a leszűrt csicsókát, majd felöntjük 1,2 liter leszűrt húslevessel vagy vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Kb. 35 percig, fedő alatt főzzük, amíg a zöldség megpuhul. Botmixerrel simára pürésítjük. Hozzáadunk 2 gerezd reszelt fokhagymát, fél citrom levét és 2 evőkanál tahinit (fűszerüzletekben kapható szezámpaszta). Újra simára mixeljük. Pirított mogyoróval vagy szezámmaggal tálaljuk.

Körtés zellerleves

4 adaghoz 2 dkg vajon üvegesre dinsztelünk egy finomra aprított hagymát. Hozzáadunk egy kis gumó lereszelt zellert, 2 közepes méretű lereszelt burgonyát, valamint egy meghámozott, felkockázott körtét (vagy almát). Felöntjük 1,2 liter leszűrt húslevessel vagy vízzel, majd fedő alatt kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Botmixerrel simára pürésítjük, hozzáadunk 4 dkg felkockázott, hideg vajat és egy csipetnyi frissen őrölt szerecsendiót.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk