étel, hordó

Fióka

  • ételhordó
  • 2016. április 10.

Gasztro

Az ősvillamosokon egy vezetőállás volt, vagyis egy irányba tudtak csak menni, ezért a síneket kellett úgy építeni, hogy a járművek a végállomáson megfordulhassanak, és elindulhassanak az ellenkező irányba. Valaha hurokvágányokkal volt tele Budapest a Csömöri úttól a Filatorigátig. Ma már csak mutatóba van belőlük néhány, azok is inkább holtvágányok, ám az egyik legismertebb, a János kórház előtti ma is működik. Innen indul az 59-es a Farkasréti temetőbe, miután leírja azt a bizonyos kört. Talán nem nehéz elképzelni, hogy így valamiféle sziget jön létre, amivel aztán vagy kezdenek valamit, vagy nem.

A János kórháznál nem panaszkodhatunk. Nemcsak kellemes parkot és játszóteret jár körbe a villamos, de téglaépítésű házikót is, ahol a hely szellemétől eltérő profilú vendéglátóhely üzemel, vagyis nem kávézó/kocsma/hamburgeres/lángosos, hanem valami egészen más.

De a Fióka azért sem étteremnek, sem vendéglőnek nem mondható. Talán a mostanában oly divatos bistro lenne a legtalálóbb, csakhogy a hozzánk hasonló ötvenes palik, amíg élnek, nem felejtik azokat a rémes bisztrókat, amelyekkel teli volt az ország, mígnem Ronald bohóc meg nem érkezett a másféle horror ígéretével.

Itt viszont nincsen semmi félnivalónk. Alig néhány fogás az étlapon, illetve a napi palatáblán, mégis nehezünkre esik a döntés. De az elsőnek érkező kacsamájpaté fügelekvárral és házi brióssal (1800 Ft) szinte könnyeket csal a szemünkbe. A habkönnyű húsáru és a fajsúlyos édesség összeolvadása a pazar pékáru-felületen ritka csoda. Hozzá képest a marhahúslevest (1300 Ft) csak „rendesen elkészítettnek” mondanánk, ami persze igazságtalan, hiszen rég ettünk már ennyire jól összeérett, gondosan elkészített alapélelmiszert. Ugyancsak a legjobbat mondhatjuk a magvas-pankós csirkemellről (2950 Ft), amit édesburgonyával és zöldborsópürével tálalnak. Kellemes hús egzotikus bundában, első osztályú köretekkel, és ami a legfontosabb, szintén tökéletes harmóniában. Ezek után tényleg az lenne az igazi fordulat, ha desszertként valami borzadályt raknának elénk, ám úgy látszik, a Fiókában nem a végére tartogatják a meglepetéseket. Pedig dehogynem! Az önmagában is kiváló csokimousse (1100 Ft) zöldalmamártásban fürdik, s ezzel már-már más vizekre evez. Ez legyen a legnagyobb bajunk.

Figyelmébe ajánljuk