chili&vanília

Éjjeli, utcai piac

Gasztro

Taipei, Raohe Night Market, vagyis éjszakai piac. Egyike a tajvani főváros nyüzsgő, fülledt, éjjeli evőpiacainak, ahol éjfélkor is dübörög az élet. Munka vagy egyetem után itt zajlanak a baráti találkozók, és nem véletlen az sem, hogy sok a sós és/vagy olajban sütött snack – ezekre jólesik az a pár pohár sör. A legmenőbb éjjeli piacok az egyetemek közelében vannak, a legrégebbiek a templomok mellett. Az evőtúra bódéról bódéra zajlik, mind a saját specialitását kínálja: extra ropogós rántott csirkefalatokat (a bunda édesburgonyaliszttel készül), ragacsosra grillezett kukoricát (garnélás csiliszósszal kenegetik), hússal vagy zöldséggel töltött gőzölt tésztabatyut (vigyázat, leveses!), osztrigás omlettet (imádják), bambusznyársra szúrt főtt zöldségeket (szójaszószos, öt fűszeres lében párolják), szokatlan, babpürével vagy mogyorópasztával töltött, nyúlós édes gombócokat (a tápiókaliszt adja a ragacsosságot), lenyűgözően finom egzotikus gyümölcsöket (a mangóra sós-édes szilvaport szórnak) vagy a kedvencünket: a sertéshúsos bucit. Ott tandooriszerű kemencében sütik, a töltelék pedig újhagymazölddel készül, az én itthoni változatom sütőben sül, és a frissen megjelent medvehagymára cseréltem a zöldet.

 

Tajvani sertéshúsos buci

Hozzávalók (16 darabhoz)

 

Tészta:

0,6 dl langyos víz

1 tasak szárított élesztőpor

1 teáskanál cukor

25 dkg liszt + szóráshoz

1 teáskanál só

1 kávéskanál őrölt kurkuma

2 evőkanál szezámolaj

kb. 2 dl langyos víz

Töltelék:

60 dkg darált sertéshús

só, bors

½ kávéskanál szecsuáni bors (ha van)

2 evőkanál szezámolaj

2 evőkanál szójaszósz

1 csokor újhagymazöld vagy medvehagyma

 

A tetejére:

víz

vegyesen 1-1 evőkanál fehér és fekete szezámmag

Először összeállítjuk a tésztát: 0,6 dl langyos vízhez adjuk a szárított élesztőport és a cukrot, elkeverjük, és öt percig állni hagyjuk, amíg kissé felhabzik. Egy keverőtálba tesszük a lisztet, sót, kurkumát, elkeverjük. Hozzáadjuk a szezámolajat (ha nincs, használhatunk napraforgóolajat is) és a feloldott élesztőport, végül kb. 2 dl langyos vizet (érdemes kevesebbel kezdeni, és csak fokozatosan hozzáönteni a többit, mert a pontos mennyiség változó lehet). Elektromos kézikeverő dagasztókarjával néhány percig dagasztjuk, amíg összeáll, és elválik az edény falától. Letakarjuk egy konyharuhával, és huzatmentes helyen 45 perc alatt duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket: összekeverjük a darált sertéshúst a fűszerekkel, szezámolajjal, szójaszósszal és a finomra aprított újhagymazölddel (vagy szezonban medvehagymával). Amikor megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára tesszük, átgyúrjuk, majd kb. 24 cm-es hengerré formázzuk. Ebből 16 szeletet vágunk, és mindegyikből 12 cm átmérőjű korongot nyújtunk. (Mind a deszkát, mind a nyújtófát lisztezni kell, mert a tészta ragad.) Mindegyik közepébe kb. 4 dkg tölteléket helyezünk, majd lezárjuk, és bucikká formázzuk, lezárt felükkel lefelé a deszkára állítjuk. Egy kis tálka vízbe, majd a vegyes szezámmagba mártjuk a bucik tetejét, és sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük (maradjon köztük hely). 180 fokos sütőben 30 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd kissé lehűtjük, és langyosan kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.

Hallják, hogy dübörgünk?

A megfelelően lezárt múlt nem szólhat vissza – ennyit gondolnak történelmünkről azok a politikai aktorok, akik országuk kacskaringós, rejtélyekben gazdag, ám forrásokban annál szegényebb előtörténetét ideológiai támaszként szeretnék használni ahhoz, hogy legitimálják jelenkori uralmi rendszerüket, amely leg­inkább valami korrupt autokrácia.