Taipei, Raohe Night Market, vagyis éjszakai piac. Egyike a tajvani főváros nyüzsgő, fülledt, éjjeli evőpiacainak, ahol éjfélkor is dübörög az élet. Munka vagy egyetem után itt zajlanak a baráti találkozók, és nem véletlen az sem, hogy sok a sós és/vagy olajban sütött snack – ezekre jólesik az a pár pohár sör. A legmenőbb éjjeli piacok az egyetemek közelében vannak, a legrégebbiek a templomok mellett. Az evőtúra bódéról bódéra zajlik, mind a saját specialitását kínálja: extra ropogós rántott csirkefalatokat (a bunda édesburgonyaliszttel készül), ragacsosra grillezett kukoricát (garnélás csiliszósszal kenegetik), hússal vagy zöldséggel töltött gőzölt tésztabatyut (vigyázat, leveses!), osztrigás omlettet (imádják), bambusznyársra szúrt főtt zöldségeket (szójaszószos, öt fűszeres lében párolják), szokatlan, babpürével vagy mogyorópasztával töltött, nyúlós édes gombócokat (a tápiókaliszt adja a ragacsosságot), lenyűgözően finom egzotikus gyümölcsöket (a mangóra sós-édes szilvaport szórnak) vagy a kedvencünket: a sertéshúsos bucit. Ott tandooriszerű kemencében sütik, a töltelék pedig újhagymazölddel készül, az én itthoni változatom sütőben sül, és a frissen megjelent medvehagymára cseréltem a zöldet.
Tajvani sertéshúsos buci
Hozzávalók (16 darabhoz)
Tészta:
0,6 dl langyos víz
1 tasak szárított élesztőpor
1 teáskanál cukor
25 dkg liszt + szóráshoz
1 teáskanál só
1 kávéskanál őrölt kurkuma
2 evőkanál szezámolaj
kb. 2 dl langyos víz
Töltelék:
60 dkg darált sertéshús
só, bors
½ kávéskanál szecsuáni bors (ha van)
2 evőkanál szezámolaj
2 evőkanál szójaszósz
1 csokor újhagymazöld vagy medvehagyma
só
A tetejére:
víz
vegyesen 1-1 evőkanál fehér és fekete szezámmag
Először összeállítjuk a tésztát: 0,6 dl langyos vízhez adjuk a szárított élesztőport és a cukrot, elkeverjük, és öt percig állni hagyjuk, amíg kissé felhabzik. Egy keverőtálba tesszük a lisztet, sót, kurkumát, elkeverjük. Hozzáadjuk a szezámolajat (ha nincs, használhatunk napraforgóolajat is) és a feloldott élesztőport, végül kb. 2 dl langyos vizet (érdemes kevesebbel kezdeni, és csak fokozatosan hozzáönteni a többit, mert a pontos mennyiség változó lehet). Elektromos kézikeverő dagasztókarjával néhány percig dagasztjuk, amíg összeáll, és elválik az edény falától. Letakarjuk egy konyharuhával, és huzatmentes helyen 45 perc alatt duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket: összekeverjük a darált sertéshúst a fűszerekkel, szezámolajjal, szójaszósszal és a finomra aprított újhagymazölddel (vagy szezonban medvehagymával). Amikor megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára tesszük, átgyúrjuk, majd kb. 24 cm-es hengerré formázzuk. Ebből 16 szeletet vágunk, és mindegyikből 12 cm átmérőjű korongot nyújtunk. (Mind a deszkát, mind a nyújtófát lisztezni kell, mert a tészta ragad.) Mindegyik közepébe kb. 4 dkg tölteléket helyezünk, majd lezárjuk, és bucikká formázzuk, lezárt felükkel lefelé a deszkára állítjuk. Egy kis tálka vízbe, majd a vegyes szezámmagba mártjuk a bucik tetejét, és sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük (maradjon köztük hely). 180 fokos sütőben 30 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd kissé lehűtjük, és langyosan kínáljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com