Tartalom

(2016-03-10)

Snoblesse
Publicisztika

Ligeti Miklós–Martin József Péter

Publicisztika

Kártékony homály

Miért akar mindent titkosítani a kormány?

A nyilvánosság elleni harc újabb szégyenteljes állomásaként a fideszes parlamenti többség 2016. március 1-jén két törvény elfogadásával tovább korlátozza a közérdekű adatok megismerhetőségét. Az egyik jogszabály a Magyar Postát (MP), a másik a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) mentesíti a közpénzre vonatkozó adatok közzétételének kötelezettsége alól. Ezzel több százmilliárd forint értékű állami vagyonelemet rejtenek el a polgárok szeme elől. Lehet-e megállás a lejtőn?

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

A kisebbik rossz

Legelőször is azt véssük a papírra, hogy hétfőn az uniós csúcson semmiféle megállapodás nem született, legfeljebb egy megállapodás körvonalai sejlettek fel. Már ha egyáltalán: hisz ahhoz, hogy azt mondhassuk, hogy ezek egy megállapodás körvonalai, tudnunk kéne, hogy lesz-e a jövő héten, amikorra a folytatást tervezik, megállapodás. De nem tudjuk.

Külpol

Interjú

Külpol

„A puszta önkény uralkodik”

Pardavi Márta jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a nemzetközi menekültjog alkalmazhatóságáról

Az 1951-es, a menekültekről szóló genfi konvenció az emberi élet védelmének egyetemes, humanista kötelezettségéből indul ki. A békében élő államokra az üldözés elől menekülő embertársaink befogadásának feladatát rója. Vajon tartható-e a mai válságban az erre az elvre épülő nemzetközi szabályozás?

Belpol

Kell-e kamara a pszichológusoknak?

Belpol

Jogosítvány a lélekhez

Bár a támogatók szerint nagy az egyetértés, bőven akadnak olyanok, akik a fölállítandó Pszichológus Kamaráról igen kritikusan nyilatkoznak. Érvek a kamara mellett és ellen.

Hogyan tüntet el 265,8 milliárd forint közpénzt Matolcsy György?

Belpol

Tanítani kéne

A jegybankelnök vezetésével és eszméinek terjesztésére alapítványi és cégbirodalom épül közpénzekből. A Matolcsy György bizalmasai által vezetett intézményháló masszívan települ rá a felsőfokú és tudományos képzésre. Matolcsyék szerint a pénz elköltéséhez a közvéleménynek nincs köze.

Színház

Színház

Színház

Porrá tört

Ménes Attila: Bihari

„A zsarolás tárgya tehát az lett, hogy homoszexuális vagyok” – mondta a beszervezéséről egy interjúban Tar Sándor (lásd: „Ebből nem lehet kijönni”, Magyar Narancs, 2002. január 24.), aki egykor Hajdú néven jelentett írótársairól.

Színház

Színház

Ringyóm-bingyom

Edward Albee: Nem félünk a farkastól

„Szín: kellemesen berendezett családi pokol. Jobbra bejárat Norvégia felől, balra kijárat Amerika felé. […] Ízléses puskaporos hordó a szoba közepén, csipketerítővel letakarva.”

Interaktív

Tévé

Interaktív

Szálkamentes - A Bagi Nacsa Show

Habár igazán bővében vagyunk a professzionalista, s még inkább az öntevékeny nevettetőknek, azért ma mégiscsak meglehetősen humortalan világban élünk itt Magyarhonban.

Zene
Film
Könyv
Képzőművészet

Érmezei Zoltán (1955–1991) élete és hiánya

Képzőművészet

Gipszbe öntött tenger

„Amikor még semmit sem csináltam, már akkor is egy életmű-kiállításban gondolkodtam” – mondta a minduntalan a halállal foglalkozó, fiatalon elhunyt művész. Most végre rendeztek neki egyet.

Köztulajdon marad-e a Bruegel-kép?

Képzőművészet

Örökös harcban

A magyar arisztokráciával szívélyes viszonyt ápoló Lázár János döntése értelmében kiadható a Batthyány-örökösöknek id. Pieter Bruegel milliárdokat érő remekműve. Az eset újra rávilágít a tisztázatlan eredetű műtárgyak körüli problémákra.

Gasztro
Lokál

Budapest megújulása és a TÉR_KÖZ pályázatok

Lokál

Magadnak építed

2013 óta kísérleteznek azzal a Városházán, hogy miként lehet a városrehabilitációra szánt pénzeket okosabban elkölteni. A város közösségi tereinek minőségi fejlesztése érdekében 22 projekt készült vagy készül el mostanában – vegyes végeredménnyel.

Tudomány

Eltűnnek a beporzó fajok?

Tudomány

Nincs élet a méhek után

Sorra tűnnek el, szorulnak vissza azok a fajok, melyek a létfontosságú haszonnövények beporzását végzik. Lehet, hogy ezt már mi is megérezzük?

Riport