kertész lesek

Hegyalja – Pázmánd

  • kertész lesek
  • 2019. október 26.

Gasztro

A Velencei-tó környéke számos turistalátványossággal szolgál, de nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, az idelátogatók 99 százalékát csak a strandolás érdekli. Pedig a híres madárrezervátum mellett vannak itt mindenféle emlékművek (Pákozd), kastélyok (Kápolnásnyék, Lovasberény) és remek kirándulóhelyek, Velencén a kilátó, Nadapon a szintezési ősjegy, Sukorón az arborétum… És persze vannak olyan közeli falvak is, melyekről hallgatnak az útikönyvek.

Például Pázmándnak minden adottsága meglenne ahhoz, hogy felkapott hely legyen. Az M7-es autópálya közelében terül el, karnyújtásnyira a Velencei-tótól, 45 kilométerre Budapesttől, de sokan azt sem tudják, hogy merre keressék. Pedig emlékezetes látnivalót kínál: a falu feletti Zsidó-hegyre egy már-már mesebeli sziklaszoroson át vezet az út, és odafent nem csak a csodálatos panorámában, de további sziklákban is gyönyörködhetünk. Ráadásul itt láthatók azok a róka­itatónak nevezett sziklamélyedések, amelyek csapadékos időben megtelnek vízzel.

Lehet, hogy a Zsidó-hegyet 202 méteres magasságával csak jóindulattal mondhatjuk hegynek, de a falu főutcáján (Deák Ferenc utca 80.) álló Hegyalja Vendéglő nevét tökéletesen megindokolja. Szombat délután nincsenek vendégek, az érdeklődés hiányára utal az is, hogy a terasz közelében álló fagylaltosbódé láthatóan raktárként működik. Ennek ellenére a felszolgáló nem tűnik fásultnak, és egyik rendelésünkre sem mondja, hogy „sajnos nincs”. A paradicsomlevesre (690 Ft) rámondhatjuk: „a magyar változat”. Sűrű és édes, van benne tészta, és hiányoznak a fűszerek. Nem rossz. A cigánypecsenyéért (1490 Ft) hosszú sorok kígyóznának, ha valami vásárban mérnék – pláne ennyiért –, és ugyanilyen lelkesítő a petrezselymes krumpli (450 Ft) és a kovászos uborka is (450 Ft). Ehhez képest némi visszaesés a tükörtojásos hátszín (1950 Ft), de nem vészes. A paradicsomsalátát (450 Ft) azonban csak a lilahagyma menti meg az íztelenségtől. A túrós palacsinta (200 Ft/db) legalább kétszer nagyobb annál, mint amit a velencei strandon adnak, ráadásul a dupla mennyiség a tésztára és a töltelékre is igaz.

 

Figyelmébe ajánljuk