chili&vanília

Gombát gombával

Gasztro

Hivatalosan is elérkezett a forró levesek és gazdag egytálételek, sült zöldségek időszaka, nincs kecmec. A reggelek élesen hidegek, a fények még lágyak, de hideg salátáknak, paradicsomoknak, üde, frissítő fogásoknak már nincs keletjük. Külön kategóriát képviselnek a csípős, tésztás ázsiai levesek, amelyek már nálunk is igen népszerűek, az összes „egzotikus” étel közül talán ezek épültek be legjobban a hétköznapi étkezésünkbe. Egy ilyen levest rengeteg kamrakinccsel – savanyúsággal, csiliszószokkal, ecetes fokhagymával lehet feldobni. Az alábbi, apró kis kiegészítő igazi titkos fegyver, azonban nemcsak keleti ihletésű leveseket, de wokos zöldséget, sült csirkét, sült sütőtököt, héjában sült burgonyát, sőt, egy mezei gombakrémlevest is hihetetlen dimenziókba repít. Bármilyen szárított gombával el lehet készíteni, állaga, íze miatt azonban shiitake gombából az igazi. Utóbbi igazi csodagomba, Ázsiában a hosszú élet szimbóluma, egyaránt használják étkezési, illetve gyógyászati célokra, hatékonyan csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet. A szárított gombát felhasználás előtt be kell áztatni. Meleg vízben hamarabb (20–30 perc), hideg vízben tovább tart (2 óra) a dehidrációja. A visszamaradt áztatólevet leszűrve érdemes eltenni, pazar alapléként éli következő életét. Az alábbi, savanyított gomba néhány nap után az igazi, amikor összeérik a szezámolaj, a szójaszósz, a gyömbér és a fokhagyma. Hűtőben nagyjából egy hónapig áll el.

 

Szójaszószos, gyömbéres, savanyított gomba

Hozzávalók (egy 7 dl-es üveghez)

 

10 dkg szárított shiitake gomba

1 liter forró víz

1,5 dl rizsecet

1 dl szójaszósz

1 dl szezámolaj

½ kávéskanál só

1 teáskanál nádcukor

2 szelet friss gyömbér

1 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve

csipetnyi csilipehely

 

A szárított shiitake gombát egy tálba tesszük, és leöntjük egy liter felforralt vízzel. Egy órán át állni hagyjuk. Leszűrjük, de a levet megtartjuk, nagyszerű, mély ízű alapléként fel tudjuk használni ázsiai levesekhez vagy gombakrémleveshez. A gombát félcentis szeletekre vágjuk. Összekeverjük a rizsecetet a szójaszósszal, a szezámolajjal, a sóval és a nádcukorral, hogy minden feloldódjon. Hozzáadjuk a gyömbérszeleteket, a fokhagymaszeleteket és a csilipelyhet. 7 dl-es befőttesüvegbe tesszük a gombát, és leöntjük a rizs­ecetes, szójás marináddal. Fogyasztás előtt legalább egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

Közel kétmilliárd forint vízdíjat követel az állam Miskolctól, a város bérlakásait adta fedezetként

A magyar állam 2023 végén úgy kapta meg ingyen a rezsicsökkentés miatt milliárdos hiányt halmozó MiVíz Kft.-t 24 milliárd forintos vagyonával, hogy konszolidációt ígértek Miskolcnak. Erre nem került sor, idén nyáron viszont benyújtotta 1,8 milliárdos ki nem fizetett vízdíj számláját a városnak. A törlesztés fedezeteként egy 2,2 milliárd forintra értékelt önkormányzati bérlakásos társasházát adta zálogba a fideszes városvezetés.

A józanság kultúrája. Folytatódik CIVIL EXTRA szolidaritási akciónk

Folytatódik a Magyar Narancs rendhagyó kezdeményezése, amelynek célja, hogy erősítse a civil szférát, a sajtót, valamint az állampolgári szolidaritást, válaszként a sajtót és a civil szervezeteket ellehetetlenítő, megfélemlítő, a nyílt diktatúrát előkészítő kormányzati törekvésekre. Új partnerünk a függőséggel küzdők felépülését segítő Kék Pont Alapítvány.

Szemrevaló: Páva – Valódi vagyok?

  • SzSz

A társadalmi szerepek és identitások a pszichológia egyik legjobban kutatott területe. Mead szerint nincs is objektív valóság, azt az egyének maguk konstruálják; Goffman úgy véli, az egész világ egy színpad, ahol mind különböző szerepeket játsszunk; míg Stryker elmélete azt magyarázza, hogy minden ember ezernyi identitással rendelkezik, s azok hierarchiába rendeződnek.

Szemrevaló: A fény

  • - bzs -

Tom Tykwer csaknem háromórás eposza mintha egy másik korból időutazott volna napjainkba (Tykwer maga is a Babylon Berlint, a múlt század húszas éveit hagyta hátra).

Szemrevaló: Gépek tánca

Markológépekkel táncolni, az ám a valami! Amikor a kotrókanál kecsesen emelkedik a magasba, akkor olyan, mint egy daru – mármint a madár (lehet, hogy magyarul nem véletlenül hívják így az emelőszerkezetet?) –, „nyakát” nyújtogatja, „fejét” forgatja.