chili&vanília

Gombát gombával

Gasztro

Hivatalosan is elérkezett a forró levesek és gazdag egytálételek, sült zöldségek időszaka, nincs kecmec. A reggelek élesen hidegek, a fények még lágyak, de hideg salátáknak, paradicsomoknak, üde, frissítő fogásoknak már nincs keletjük. Külön kategóriát képviselnek a csípős, tésztás ázsiai levesek, amelyek már nálunk is igen népszerűek, az összes „egzotikus” étel közül talán ezek épültek be legjobban a hétköznapi étkezésünkbe. Egy ilyen levest rengeteg kamrakinccsel – savanyúsággal, csiliszószokkal, ecetes fokhagymával lehet feldobni. Az alábbi, apró kis kiegészítő igazi titkos fegyver, azonban nemcsak keleti ihletésű leveseket, de wokos zöldséget, sült csirkét, sült sütőtököt, héjában sült burgonyát, sőt, egy mezei gombakrémlevest is hihetetlen dimenziókba repít. Bármilyen szárított gombával el lehet készíteni, állaga, íze miatt azonban shiitake gombából az igazi. Utóbbi igazi csodagomba, Ázsiában a hosszú élet szimbóluma, egyaránt használják étkezési, illetve gyógyászati célokra, hatékonyan csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet. A szárított gombát felhasználás előtt be kell áztatni. Meleg vízben hamarabb (20–30 perc), hideg vízben tovább tart (2 óra) a dehidrációja. A visszamaradt áztatólevet leszűrve érdemes eltenni, pazar alapléként éli következő életét. Az alábbi, savanyított gomba néhány nap után az igazi, amikor összeérik a szezámolaj, a szójaszósz, a gyömbér és a fokhagyma. Hűtőben nagyjából egy hónapig áll el.

 

Szójaszószos, gyömbéres, savanyított gomba

Hozzávalók (egy 7 dl-es üveghez)

 

10 dkg szárított shiitake gomba

1 liter forró víz

1,5 dl rizsecet

1 dl szójaszósz

1 dl szezámolaj

½ kávéskanál só

1 teáskanál nádcukor

2 szelet friss gyömbér

1 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve

csipetnyi csilipehely

 

A szárított shiitake gombát egy tálba tesszük, és leöntjük egy liter felforralt vízzel. Egy órán át állni hagyjuk. Leszűrjük, de a levet megtartjuk, nagyszerű, mély ízű alapléként fel tudjuk használni ázsiai levesekhez vagy gombakrémleveshez. A gombát félcentis szeletekre vágjuk. Összekeverjük a rizsecetet a szójaszósszal, a szezámolajjal, a sóval és a nádcukorral, hogy minden feloldódjon. Hozzáadjuk a gyömbérszeleteket, a fokhagymaszeleteket és a csilipelyhet. 7 dl-es befőttesüvegbe tesszük a gombát, és leöntjük a rizs­ecetes, szójás marináddal. Fogyasztás előtt legalább egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk