Tartalom

MaNcs 31. évf. 39. sz. (2019-09-26)

Publicisztika

Reich Orsolya

Publicisztika

Pokolra kell menni? A menekülők befogadása és az erkölcs

Az Európai Unió növekvő arányban küldi vissza a származási országukba azokat az „irreguláris migránsokat”, akik az élhetőbb élet reményében érkeztek az EU-ba, ám nem jogosultak a területén tartózkodni. A jog szerint befogadás ma csak a hazájukban üldözötteknek jár, a „csupán” nyomorban élőknek nem. De megfelel-e a jog a moralitás által megkövetelteknek?

Csomay Zsófia

Publicisztika

Egy ház, ami megakadt a hely torkán

A Lánchíddal együtt megújulnak a hozzá kapcsolódó közterek. Talán ebben több közérdeket sikerül érvényre juttatni, mint a Clark Ádám téri szálloda megépítésénél.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Szégyenben

Baráti munkalátogatást tett a múlt hét végén a magyar kormányfő Olaszországban, és beszédet mondott az Olaszország Fivérei (Fratelli d’Italia, FdI) nevű párt, pártocska éves rendezvényén.

A szerk.

A szerk.

Csellel, gánccsal

Az elmúlt években a Fidesz az esetek többségében biztos fölénnyel nyerte a választásokat.

Belpol

Egyetlen polgármesterjelölt Sarkadon

Belpol

Közmegbízatását felhasználva

A román határ melletti Békés megyei városban, a tíz­ezres Sarkadon a jelenlegi fideszes polgármester az egyetlen jelölt a városvezetői posztra. Vajon miért?

Ellenzéki esélyek és bizakodás Egerben

Belpol

Puskaporszag a Dobó téren

Pörög az önkormányzati kampány, izgalmas lesz a választás Egerben. Több ügyben is nyomozás folyik, a botrányokkal tarkított évek után az ellenzéknek reális esélye van a győzelemre – még a NER-szabta keretek közt is.

Megújul-e a Magyar Orvosi Kamara?

Belpol

Zajt csapni

Szombaton nagygyűlést tartott a novemberi elnökválasztással a teljes tisztújítási folyamaton áteső Magyar Orvosi Kamara. Többen úgy vélik, a kamara megújulása nélkül nem lesz változás az egészségügyben sem. Mit akar az Újratervezés orvoscsoport és merre tart a kamara?

Mérlegen Tarlós István főpolgármestersége – 2. rész

Belpol

Szűnni akaró taps

Hiába akart a város jó gazdája lenni, a Tarlós-féle városvezetés leginkább csak elszenvedője volt a Budapesten végbement folyamatoknak. Összefoglalónk második részében ágazatonként értékeljük a főpolgármester munkáját.

Interjú

Belpol

„A saját bőrükön érzik az emberek”

Udvarhelyi Tessza, a józsefvárosi közös ellenzéki polgármesterjelölt kampányfőnöke

Egy kiszivárgott fénykép alapján indított hecckampányt Pikó András polgármesterjelölt csapata ellen a helyi Fidesz és a kormánypropaganda, a választók adataival való visszaéléssel vádolva az ellenzéket. Udvarhelyi Tesszával a kerület ügyeiről, a civilként politizálás lehetőségeiről is beszélgettünk.

Külpol

Interjú

Külpol

„A szobrok egyelőre maradnak”

Robert Alagjozovszki, Észak-Macedónia korábbi kulturális minisztere, miniszterelnöki tanácsadó

A Nikola Gruevszkit leváltó Zaev-kormány első kulturális minisztere korábban civil aktivista, művészeti menedzser és könyvkiadó volt. Jelenleg kulturális tanácsadóként segíti a szocdem kormányfőt. Arról mesélt, hogy mekkora pusztítást végzett a macedón kultúrában a hipernacionalista Gruevszki-kormány, és mit lehet az örökségével kezdeni.

Könyv

Baltic Poetry Festival – Balti Költészeti Fesztivál

Könyv

„Kezembe vettem egy magyar versantológiát”

Több mint 25 éve független és 15 éve az Európai Unió tagja Észtország, Lettország és Litvánia, de ahogy más, egykori szovjet tagköztársaságok esetében, itt is összemosódnak a dolgok, noha nagyon is különböző népekről van szó. Elég csak a nyelvet megvizsgálni, és kapásból leválaszthatjuk a finnugor eredetű észtet, a lett és a litván viszont attól különleges, hogy az indoeurópai nyelvcsaládban csupán e két nyelv alkotja az ún. balti nyelvcsoportot.

Zene

Interjú

Zene

„Az állandósult válságok korában élünk”

Chris Eckman énekes, gitáros, kiadóvezető

Sokáig a kultikus seattle-i altcountry-zenekart, a The Walk­abouts­ot vezette, mostanában pedig a világ legmenőbb világzenei kiadója, a Glitterbeat élén áll, továbbá zenél a Dirtmusicban, amely október elsején az Úzgin Űver társaságában lép fel a Müpában.

Színház

ZSINÓRPADLÁS - Könyv

Színház

Módszeres színészkedés

Lee Strasberg: Mestersége színész – A Method Acting születése és gyakorlása

Lee Strasberg utolsó könyve nemcsak összefoglaló mű, de az önigazolás könyve is.

ZSINÓRPADLÁS

Színház

Egy színházi társulat, amelyik semmit nem seper a szőnyeg alá

Láthatáron Csoport

A Láthatáron Csoport azon kevés független színházak egyike, amely minden korosztálynak játszik. Ráadásul valamennyi előadásával megpróbálja átlépni a saját árnyékát: a művészet eszközeivel társadalmi változásokat sürget. A társulat alapítója Feuer Yvette színész, drámapedagógus.

ZSINÓRPADLÁS

Színház

Kováts Adél: „Van lehetőség a visszakérdezésre”

2016-ban vette át a Radnóti Színház igazgatását, azóta folyamatosan játszik, és az előző évadtól a társulatvezetés mellett a kihelyezett játszóhelyekre is gondot visel, míg a színház mögötti ház felépítése be nem fejeződik. Az új évadról, a színházról, a színészetről, az erőszakról és a szabadságról kérdeztük.

ZSINÓRPADLÁS

Színház

Ennyit érünk

Színházi díjak Magyarországon

Az idén kétszeresére nőtt a Jászai-díjasok száma, amit ráadásul 65 év felett különösen megéri megkapni. A Blattner Géza- és a többi színházi díj esetében is egyre inkább a politikai erőviszonyok, és nem a szakmai érvek számítanak. Íme, néhány pikáns eset.

ZSINÓRPADLÁS - Interjú

Színház

Michael Haneke: „A politikamentes színház halott színház”

A Katona József Színház októberben mutatta be A fehér szalag színpadi változatát, az előadás Haneke 2009-es filmjének forgatókönyve alapján készül. Az Oscar-díjas filmrendezőt színházi múltjáról, az öregkorról és egykori munkatársáról, Pogány Juditról is kérdeztük.

Interaktív

Rádió

Interaktív

A teher hordozói

Alkoholisták gyerekei a Kossuthon

Ahogy a nyelvművelők rémálmaiban mondani szokás: ezt nem láttuk jönni. Vagyis meglehetősen felkészületlenül ért minket a Vendég a háznál múlt keddi adása, pedig annyi rutinunk talán már van, hogy tudjuk, ettől a műsortól sok minden kitelik. Az elmúlt években többször is foglalkoztunk vele, és számos nagyszerű pillanatot köszönhetünk neki, miközben legalább ennyi kínos emlék is feltolul a műsorcím hallatán, na meg néhány valóban vállalhatatlan epizód, mint a lombikgyerekekről szóló, emlékezetesen aljas adás. De hát ilyen időket élünk, miért épp a gyereknevelési műsor lenne kivétel?

Gasztro
Tudomány
Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„Akiket mindenhonnan kirúgnak”

Nora Fingscheidt filmrendező

Első nagyjátékfilmjével máris messzire jutott: a Szemrevaló fesztiválon is látható Kontroll nélkült választották Németország idei Oscar-nevezettjének. Benni, a nevelőotthonok közt hányódó, „kezelhetetlen” kislány története a Berlinalén debütált, alkotója egy Ezüst Medvével távozhatott. Telefonon beszélgettünk.