étel, hordó

István Tanya

  • ételhordó
  • 2018. december 15.

Gasztro

Ha létezik elcseszett városközpont, akkor az Budafoké. A valaha szebb napokat látott Városház, miszerint a Varga Jenő tér környékének műemlék jellegű épületeit nemcsak panelházak, hanem a kilencvenes évek rém ronda műtárgyai is elnyomják; elég egy pillantás a Promontor Udvar Üzletháznak nevezett építményre vagy a mellette lévő pavilonsorra, hogy mindjárt rossz kedvünk legyen. De alig száz méterre innét más világ tárul elénk. A hegynek kanyargó macskaköves Magdolna utca földszintes házaival a régi Tabánt idézi. Máshol az ilyen adottságú helyet rég turistaparadicsommá változtatták, ám itt csak a kanyarban álló István Tanya vendéglő lendíthet az idegenforgalmon.

„Ha nem jössz be, mindketten éhen halunk” – hirdeti a táblán a karikatúra szakács, és ugyanez a hangvétel köszön vissza étlapról is, például a házi füstölt kolbászukat (2890 Ft/kg) így ajánlják: „Mellékhatások, vélemények tekintetében kérjük, beszéljen gyógyszerészével, kezelőorvosával.” Ezek után nem lepne meg, ha a sertésbordát röfinek, a csirkét kotkodácsnak neveznék, de a további humormorzsák helyett izgalmas választékkal találjuk szembe magunkat, és még az ételeknek is többnyire ételneve van. A szabályt erősítő kivétel a Vámpírűző fokhagymakrémleves (720 Ft), ami nevével ellentétben inkább gyengéd, már-már simogató, mivel a tejszín dominál, s nem a fokhagyma. A Haltepertő lilahagymával (2340 Ft) nagy meglepetés, utoljára Szegeden, a Tisza-parton ettünk hasonlót, és előbb jut eszünkbe róla a tepertő, mint a hal. A Csirkebatyu (2680 Ft) helyi specialitás: a tálon két batyu hever, körbefogva meggymártással. Ránézésre olyan, mint a túrós táska, de ne éljük bele magunkat! Ez mustáros csirkehússal van töltve, és még az édes szósszal megbolondítva sem jutna eszünkbe róla a közismert rokon. A kiváló tepertő után már nem lepődünk meg, hogy a Fogasfilé mandulás kéregben (2820 Ft) sem melléfogás, noha attól különleges, hogy az a bizonyos mandulakéreg külsőre olyan (de csak külsőre), mintha a mandulafa törzséről kaparták volna le.

Nagy hőstettnek tűnik, hogy a Gesztenyés somlói galuska (890 Ft) „Kálmi-Zsóti receptje alapján” készül, de a hab íztelen, a gesztenyét meg nem érezzük. Mintha csak muszájból lenne az étlapon.

Figyelmébe ajánljuk