Tartalom

MaNcs 30. évf. 46. sz. (2018-11-15)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

20 százalék

A múlt hét végén két választást is tartottak Magyarországon, Ácson polgármestert választottak, mert az előző lemondott, a főváros XVI. kerületében meg önkormányzati képviselőt. Mind a kettőt megnyerte a fideszes induló, Ácson úgy, hogy konkrétan nem volt ellenfele.

A szerk.

A szerk.

Megjöttek a hipszterek

Aki úgy volt vele, hogy a Szlovákiában szombaton megtartott önkormányzati választásoknak csupán annyi a tétje, hogy mekkora pofont ken le a társadalom Robert Ficónak, nem tévedett nagyot, még akkor sem, hogyha a tanulságok ennél szerteágazóbbak.

Publicisztika

Publicisztika

Einstandolt focisták

Világfutball és nemzeti érzés

Bár monolit egységnek látszik, a felszín alatt komoly gazdasági feszültségek rágják az európai sportot. Az elmúlt negyedszázadban tömegével alakultak a ligák, amelyek egy részét már nem a klubok, hanem a nemzetközi és nemzeti szövetségek menedzselik.

Egotrip

Egotrip

Sándor Judit: Testbeszéd

Bőrből leszünk?

Az őssejtek olyan sejtek, amelyek korlátlan osztódóképességgel rendelkeznek, és ezáltal képesek más sejtek létrehozására: azaz ön­meg­újulásra, sejtpótlásra vagy regenerációra is. A bennük rejlő fejlődési potenciál, vagyis differenciálódási képességük alapján különböztetjük meg őket, és beszélünk toti-, pluri-, multi- és unipotens őssejtekről.

Külpol

Interjú

Külpol

„Trump pártolta és segítette”

Michael Isikoff író, újságíró az Egyesült Államokat ért orosz támadásról

A Trump elnökségét is veszélyeztető „orosz ügy” történetét könyvben feltáró újságíróval arról beszélgettünk, mit hoz a demokraták képviselőházi győzelme, mit jelent az igazságügy-miniszter kirúgása és hogyan volt képes Oroszország mattot adni az egész amerikai politikai rendszernek.

Az őserdők sorsa Bolsonaro győzelme után

Külpol

Támad a trópusok Trumpja

A leendő brazil elnök szemernyi kétséget sem hagy afelől, hogy nagy ívben tesz a természetvédelemre. De mi lesz így a Föld zöld tüdejével?

Belpol

Dugódíj jöhet Budapesten a 2019-es választások után

Belpol

Csak belépővel!

A Fővárosi Önkormányzat a 4-es metró uniós támogatásáért cserébe vállalta a dugódíj bevezetését. Brüsszel most már türelmetlen. A magyar kormány azonban ettől függetlenül is hajlik rá.

Az Orbán-kormányok és az abortusz

Belpol

Kötelesség és dicsőség

A 2010 utáni Fidesz-kormányok a legszívesebben szigorítanák a terhességmegszakítások viszonylag megengedő szabályait, ám ez politikailag kockázatos húzás lenne. Ezért másképpen tartják napirenden a témát – ahelyett, hogy a nem kívánt terhességek megelőzésére keresnének valódi megoldást.

Interjú

Belpol

„Orbán Viktor háza szent és sérthetetlen”

Hegyi Szabolcs (TASZ) és M. Tóth Balázs (Helsinki Bizottság) az új gyülekezési törvényről

Az október 1-től hatályos gyülekezési törvény az eddiginél több lehetőséget ad a tüntetések előzetes megtiltására. A törvény kritikusai szerint ez a gyülekezési jog lényegét veszélyezteti. Mások úgy vélik, a bíróságokon múlik majd, mit jelent a gyakorlatban az új szabályozás. Két gyakorló jogásszal beszélgettünk.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Szegény szarvasok

Kínai kalandok a Katolikus Rádióban

Azzal kezdi mondandóját a műsorvezető-szerkesztő Radnóti László, hogy az adás összeállítását nagyban befolyásolta a véletlen szerencse is. Ugyanez a véletlen szerencse játszhatott közre abban, hogy mindennek mi magunk is fültanúi lehettünk; nem tipikus ugyanis, hogy ebben az időpontban, csütörtök délelőtt pont a Katolikus Rádióra állítjuk a sávkeresőt – vagy amit az internetes rádiózás korában annak lehet hívni.

Zene

Interjú

Zene

„Nem a régi dalokkal van bajuk”

Bródy János dalszerző, előadóművész

„És ellenség lesz mindenki, aki kételkedni mer” – énekli az Akit a hazája nem szeret című új dalában, mely úgy vált országosan ismertté, hogy nem sugározza a rádió. Bródy Jánossal beszélgettünk.

Lemez

Zene

Karajan még mindig nagy király

120 Years – Deutsche Grammophon: The Anniversary Edition

Szerkesztőségünk régi meghitt belső poénja a Johann Sebastian Bach CD-összkiadásról hajdanán megjelentetett visszhang. Daliás idők voltak azok, de azért soha ne térjenek vissza, elvégre 100, 200, 300 hanglemezről sem kétezer leütésben, sem egy kolumnán nem lehet (és egyszersmind: nem is szabad) kritikát írni.

Színház

Színház

Színház

Csak düh és félelem

Fekete Ádám–Laboda Kornél: A csatorna

Orbán Viktor két csecsét szopja Magyarország és a Fidesz, szó szerint. Elhangzik Rogán, Szijjártó neve, és a csatorna – amelynek logója szinte egy az egyben az M1-é – „fentről”, budipapíron érkező üzenetek alapján állítja össze hírműsorát. Semmi áthallás, analógia, tudjukkizés. A csatorna kőkemény és direkt.

Könyv

Könyv

Könyv

Ölni is képesek

Naomi Alderman: A hatalom

Legkésőbb George Orwell 1984 című regénye óta tudjuk, hogy a jó disztópiához elég, ha egy kicsit csavar az író a valóságon, és máris kifordítja a sarkából a világot.

Könyv

Könyv

Bill szemével a világ

Bill Clinton és James Patterson: Az elnök eltűnt

William J. Clinton eddigi munkásságát sokan sokféleképpen értelmezik, de egyben talán a legtöbben egyetértenének: hatalmas szolgálatot tett a világnak azzal, hogy élete első hetven évében távol tartotta magát a ponyvairodalomtól.

Könyv

„A borzalom ornamentikája érdekelt”

Kele Fodor Ákos költő, író

Az árvaságból, gyerekkori traumákból magánmitológiát építő verseskötet és egy kísérleti könyv után az író A szív végében egy mára elfeledett cigány hiedelemhagyományt és szigorúan felnőtteknek szóló népmesevilágot porol le.

Gasztro
Lokál

Interjú

Lokál

„Amit magammal hoztam”

Demeter Nóra építész

Amerikai építészdiplomával Kaliforniából települt át Budapestre a rendszerváltás után. Azóta számos, a főváros építészeti arculatát meghatározó projektben és urbanisztikai program kidolgozásában vett részt. Néhány hete az ő szervezésében Budapest látta vendégül az American Institute of Architects (AIA) európai tagozatának éves konferenciáját.

Riport
Lélek

Lélek

„Az emberek félnek áldozatok lenni”

Molnár László Simon mentálhigiénés szakember

Négy évet töltött egy szerzetesrendben, jelenleg a Máltai Szeretetszolgálatnál dolgozik, a magyarországi Rogers Központ – Alapítvány az Autonóm Emberért kurátora. A katolikus egyházon belüli szexuális gyermekbántalmazások természetéről és egy ezt vizsgáló újszerű tanulmányról beszélgettünk.

Mikrofilm

Mikrofilm

Ami nem öl meg

Az Ami nem öl meg készítőit tényleg nem érdekelte más, mint hogy az elmúlt évek nagy svéd sikereinek arcait paprikajancsiként a sarokba állítsák, miközben valaki azt az instrukciót adta a mindenben nagyon tehetséges brit Claire Foy-nak, hogy miközben motorozik, nézzen morózusan.

Film

Mikrofilm

Bérgyilkost fogadtam

William meg nem értett író, aki meg nem értettségében tíz sikertelen öngyilkossági kísérletet is végrehajt, majd megbízza a lassan kiöregedő bérgyilkost, hogy végezzen vele.

Mikrofilm

Rétegesen öltöztetve

Milorad Krstić: Ruben Brandt, a gyűjtő

A hetvenes-nyolcvanas évek a magyar animációs film aranykora volt, szimbolikusnak is tekinthetjük, hogy az első Oscar-díjas magyar filmet (Rofusz Ferenc: A légy, 1980) rajztáblán alkották. Még beszédesebb, hogy ebben az időszakban sorra születtek az egész estés rajzfilmek, és nem csak a gyerekeknek.

Interjú

Mikrofilm

„A jelenetek az elejétől megvoltak a fejemben” – Ruben Brandt, a gyűjtő rendezője

Milorad Krstić képzőművész, animációs filmrendező

Nem a film a fő műfaja, inkább a festészetben, a rajzban, a színházi díszlettervezésben volt otthon eddig. Ám most, amikor decens fesztiválsikerek és kedvező kritikai fogadtatás után, megjelenésünk napjától a hazai mozikban is elindul egész estés rajzfilmje, a Ruben Brandt, a gyűjtő, leginkább arról beszélgettünk vele.