étel, hordó

Kiscsillag

  • ételhordó
  • 2017. március 9.

Gasztro

A Kiscsillag a csillaghegyi HÉV-állomással szemben található (Szentendrei út 317.), vagy­is a névadók nem erőltették meg a fantáziájukat. Minek is erőltették volna? Egy ilyen létesítménynél kerülni kell a feltűnést, és a helyi piac igényeihez igazítani a kínálatot. De akkor mi keresnivalónk van itt? Úgy tudjuk, hogy az efféle kertvárosi kisvendéglők beérik a Mennyiség diadala c. játékkal, amiben az a jó, hogy csak nyertesei vannak; siker, ha a vendég meg bírja enni a méretes adagot, és siker, ha a felét hazaviszi vacsorára.

Noha nem a mi dolgunk eldönteni, hogy ez jó-e vagy rossz (a játék részvevői szerint nem létezik ennél jobb), de azért azt se mondja senki, hogy nem akarunk játszani. Bár a Kiscsillag paraméterei alapján nem volt kizárt egy ilyen nagy zabálás sem, mintha megéreztük volna, hogy itt nem csak a tányérról lelógó rántott szeletnek van becsülete.

A Caesar-saláta (1200 Ft) rendben lezajlott, friss volt a saláta, ropogott a pirítós, a csirke sem okozott meglepetést, ráadásul elfogyasztása után sem éreztük, hogy ennyi elég is lenne. A tárkonyos raguleves (900 Ft) teljesen más, mint a szokásos éttermi változat – nem tűnik az ételmaradék-újrahasznosítás mintapéldányának, megfelelően sűrű. A hús ismét kiváló, és ami a legfontosabb, hogy a tárkony sem a vad elnyomó képében tetszeleg. A legjobbakat mondhatjuk a rakott krumpliról (1690 Ft) is, és nem csak azért, mert a ház büszkeségének, a saját kemencének a gyümölcse. Tapasztalataink nyomán már attól is meg lennénk hatódva, hogy egyenletesen meleg, de itt többről van szó. A kolbász fantasztikus, kellő mennyiségű tejföl is jutott rá, mégis a krumplit, az egyszerű krumplit kell a leghangosabban dicsérnünk: íme, a bizonyíték, hogy kis odafigyeléssel a legegyszerűbb dolog is csodává válhat.

Hogy mindez nemcsak a véletlen műve, azt a stíriai metélt (950 Ft) példázza, amit sokkal nehezebb elkészíteni, mint holmi rakott krumplit. Semmi vész, a Kiscsillagban ezt a magasságot is megugrották.

Figyelmébe ajánljuk

Buli a reggeli felfrissüléstől kifulladásig – így látják az idei Szigetet a Narancs fotósai

  • narancs.hu

Meglepő fesztiválszettek, fényes nappal is csapató bulizók, rengeteg por, a koncerten épp elénk beálló ismeretlen, neonfényekkel kivilágított ösvények, napközbeni workshopok, esti koncertek, hajnalig tartó bulik és sakk a WC-ben – a Sziget az idén is pont ugyanolyan őrült, mint a korábbi években. Mutatjuk a Narancs fotósainak legjobb képeit az idei fesztiválról! 

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.