Tartalom

(2017-02-09)

Snoblesse
Nagytotál

Nagytotál

Mi feltett kézzel várjuk - Védekezés az orosz információs hadviselés ellen

Európa készül: a NATO, az unió és a nemzeti kormányok nagy erőkkel igyekeznek megelőzni az orosz beavatkozást a belügyeikbe. Az álhírek megfékezésére parlamenti bizottságok alakulnak, de a közszolgálati média és a titkosszolgálatok is kiveszik a részüket a munkából. Magyarország több nemzetközi elemzés szerint is a legveszélyeztetettebb országok között van – nálunk mégsem történik semmi.

Egotrip

Sándor Judit

Egotrip

Testbeszéd

Tájékozott beleegyezés szüléskor – a morális csodafegyver

A neves amerikai jogfilozófus, Heidi Hurd szerint a tájékozott beleegyezés (informed consent) valóságos morális csodafegyver. Egy csapásra legálissá alakítja át az amúgy illegális cselekedetet – erre pedig valóban csak egy csodafegyver képes. Hasba szúrni valakit nyilvánvalóan illegális cselekedet – hacsak nem orvosi tevékenység során, a páciens előzetes tájékoztatása és beleegyezése alapján végzi ezt az „elkövető”. Hozzájárulás nélkül a nemi aktus is csak nemi erőszak, bűncselekmény, még ha itt a dolog természetéből adódóan nem is várunk el írásos beleegyezést.

Publicisztika

Bretter Zoltán

Publicisztika

Az éjféli rendelet

Korrupcióellenes tüntetések Romániában

Emlékszünk-e még Bánki Erik – és ne is merüljön e név a feledés homályába! – módosító indítványára, amelyet 2016. február 29-én, hétfőn terjesztett be a magyar törvényhozás elé, s amit másnap, kedden már el is fogadtak? „Az MNB által létrehozott alapítvány vonatkozásában az alapító által juttatott vagyon elveszíti közvagyon jellegét.” Ha felidézzük a magyar történelem eme örökbecsű pillanatát, akkor megérthetjük, mi zajlik Romániában – és minek kellett volna történnie nálunk.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Prófétai magány

Gyurcsány Ferenc évértékelőt tartott, ebben Orbánt bűnözőnek, tolvajnak, elmebetegnek nevezte, de ezzel törődött bárki is a legkevesebbet.

A szerk.

A szerk.

Miért kell Budapestnek olimpia?

Magyarország fővárosában egy frissen bejelentkezett ifjúsági szervezet, a Momentum Mozgalom harcol már húsz napja azért, hogy lehessen helyi népszavazást tartani arról, hogy rendezzen-e Budapest olimpiát vagy sem. Most, az aláírásgyűjtés hajrájára bejelentkezett melléjük – mondjuk fél lábbal vagy fél szívvel – a Magyar Szocialista Párt is. De e ténynek nincs komolyabb jelentősége.

Belpol

A Matolcsy család cégügyei – II.

Belpol

Strómanból sosem elég

Hogyan vegyünk meg fillérekért olyan cégeket, amelyeket miniszter férjünk korábban néhány millióval megfinanszírozott? És hogyan pénzeljük saját magunkat annak a pártalapítványnak a kasszájából, melyet mi magunk vezetünk? Matolcsyék tudják a választ.

Külpol
Zene

Interjú

Zene

„Mintha Krisztus koporsójához zarándokolnánk”

Hoffmann György dobos, The BlackBirds

Lapunk megjelenésével egy időben adja elő The Psy­che­delic Beatles Songs című műsorát az A38 hajón a legismertebb hazai Beatles tribute-zenekar, az immár 13 éves The BlackBirds. Az együttes dobosával beszélgettünk.

Lemez

Zene

Útközben

Bonobo: Migration

Bár kétségtelenül korunk egyik legnépszerűbb, világszerte elismert elektronikus tánczenei szerzőjéről, előadójáról beszélünk, a brit Simon Green munkássága rendre megosztja a kritikusokat (ami cseppet sem csorbítja népszerűségét).

Interaktív

Tévésorozat

Interaktív

Majd legközelebb

Kapitány Iván: A mi kis falunk

Nem indult túl biztatóan A mi kis falunk: egy újabb magyar sorozat, amiben a poénok helyett inkább kínos jelenetek akadnak. Márpedig, ha van valami, amiben mindenki egyetérthet, az épp az, hogy igazán jól jönne már nekünk egy jó sitcom; olyan, ami nem bárgyú poénokkal támad, s nem a kilencvenes éveket akarja megidézni, hanem okosan reflektál a mai magyar viszonyokra. Ez nem ilyen.

Rádió

Interaktív

Reklámarcok

Geszti Péter Special

Tavaly november közepén járta be a hír a magyar sajtó egy részét, hogy Geszti Péter újra rádiózni kezd. És valóban, néhány nappal később, november 20-án délelőtt el is startolt a Geszti Péter Special, azaz a GPS a Sláger FM hullámhosszán. De hogy valóban hír volt-e ez, az épp annyira kétséges, mint az, hogy a GPS igazi rádióműsor lenne.

Film
Könyv

Könyv

Könyv

Sok van a rovásukon

Ablonczy Balázs: Keletre, magyar! – A magyar turanizmus története

A magyar eszmetörténet számos furcsaságot produkált, s ezeket szokás az egzotikus csacskaságokat megillető kedélyes leereszkedéssel, esetleg egyenesen fintorogva vagy gúnyosan prezentálni.

Képzőművészet

Mi vár a kurátorokra?

Képzőművészet

„Mindenki hozzászokott az ingyenmunkához”

Ők közvetítik a képzőművészetet a közönség felé, és ők helyezik el a művészeket a társadalmi struktúrákban. Mikor a kurátorok középgenerációja kiteljesedett volna, jött a NER. A fiatalok már ebben a közegben szocializálódtak.

Színház

Színház

„A színház csak valóságos lehet”

Ördög Tamás színész, rendező, a Dollár Papa Gyermekei alapítója

Rendezett már a PanoDrámának, a Tünet Együttesnek, a K. V. Társulatnak, saját társulata pedig egyre ismertebb: legutóbb az oslói Ibsen Fesztiválon szerepeltek. Zsigeri személyesség, zavarba ejtő közelség jellemzi az előadásait.

Gasztro
Riport

Az állampolgársági vizsga nehézségei

Riport

Szubjektív szempontok

Nemrég került a mozikba Az állampolgár című film, amely többek között a honosítási eljárás és az állampolgársági vizsga nehézségeiről szól. Sajnos nem filmes kitaláció, hogy nemegyszer lényegében „pofára” döntik el, ki lehet magyar állampolgár.

Lokál

Kiállítás

Lokál

Telep, panel, utca

Tettek ideje. Lakhatási mozgalmak a 20. században

Budapest születését általában elragadtatással emlegetjük, de számos árnyoldala is volt, hogy „pillanatok alatt” vált milliós metropolisszá. Mind közül a legsúlyosabb talán a lakáshiány, melynek megoldására egy évszázad sem volt elég. A Kassák Múzeum új kiállítása ezt a témát járja körül úgy, hogy a 20. századi civil kezdeményezéseket veszi sorra a századfordulótól a rendszerváltásig.

Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

A vadember bosszúja

Steven Knight: Tabu

Szép reményekkel induló sorozat: úgy kezd, hogy Magwitch (Tom Hardy; micsoda disznóság, hogy neki eddig csak Bill Sikes jutott) épp elássa a kincsét, nagy a sár arra meg minden. A derék Abelt itt ugyan James Keziah Delaney-nek hívják, de szerencsére a továbbiakban sem kell túl messzire szakadnunk bizonyos dickensi… nos, külsőségektől. A tapasztalt néző az első perctől azt lesi, honnan ugrik majd elő Alun Armstrong. Egyelőre lesheti.