chili&vanília

Mousse au chocolat

Gasztro

Kiindulópontja a legjobb minőségű csokoládé, azon múlik minden: keserű, legalább 60-70 százalékos kakaótartalommal (de ne haladja meg a 80-at, az már olyan intenzív, hogy inkább fűszerező funkciója lehet, sós ételekben, mártásokban jobban érvényesül). Maga a csokoládé legyen fényes, és szépen reccsenjen, ha eltörjük. Minél jobb a csokoládé, annál finomabb a mousse, azaz a hab. A csokoládéhab legyen nem túl édes, inkább keserű, selymes, könnyű, levegős, habos, ezért intenzíven csokoládés. Az alábbi klasszikus recept pont ilyen, igazi alapdarab, bármilyen alkalomra – akár gyertyafényesre is – bátran bevethető. Elronthatatlan, stresszmentes, ráadásul előző nap kell elkészíteni, tehát vendégségbarát. Titka a hozzávalók arányában rejlik, több benne ugyanis a tojásfehérje, mint a sárgája, ettől extra levegős. A pici tejszíntől és vajtól selymesebb, a kávé pedig elegánsan hangsúlyozza a csokoládé ízét. Minden csokoládés desszert lelke a csipet só, ha ez véletlenül elmarad belőle, az édesség „lapos” marad, ugyanis a só ébreszti fel az ízeket.

false

 

A legfinomabb csokoládémousse

Hozzávalók (10 kis adag)

20 dkg jó minőségű keserűcsokoládé (70 százalék kakaótartalom)

4 dkg vaj (bio)

6 egész tojás, szobahőmérsékleten szétválasztva

2 tojásfehérje

½ kávéskanál só

2×1 evőkanál nádcukor vagy agavészirup

1 dl tejszín

2 evőkanál presszókávé

 

Egy akkora lábasban, aminek a tetejére kényelmesen ráfér egy keverőtál, vizet forralunk. A keverőtálat a gyöngyöző víz fölé helyezzük a lábasra, beletesszük a felaprított csokoládét és a vajat, majd lassan, kíméletesen megolvasztjuk a csokoládét. Amikor nagyjából megolvadt, levesszük az edényt a főzőlapról. Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgájukat elektromos keverővel 1 evőkanál cukorral és a sóval fehéredésig keverjük. (Ha valaki ódzkodik a nyers tojástól, felverheti a sárgáját a cukorral vízgőz fölött is, így hőkezelést is kap a tojás.) A tojásfehérjékből (összesen nyolcból) kemény habot verünk, félidőben, amikor már közepesen habos, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot. A cukros tojássárgájához adjuk a tejszínt és a kávét, majd hozzáöntjük a felolvadt csokoládét, és összekeverjük. A tojásfehérjehab egyharmadát a tojásos masszához adjuk, és gyors, határozott mozdulatokkal, kézi habverő segítségével teljesen elkeverjük benne. Most hozzáadjuk a többi habot, de ezzel már csak óvatosan forgatjuk össze, hogy a hab ne törjön. Üvegpoharakba vagy tálkákba öntjük, és 24 órára, de legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.