chili&vanília

Mousse au chocolat

Gasztro

Kiindulópontja a legjobb minőségű csokoládé, azon múlik minden: keserű, legalább 60-70 százalékos kakaótartalommal (de ne haladja meg a 80-at, az már olyan intenzív, hogy inkább fűszerező funkciója lehet, sós ételekben, mártásokban jobban érvényesül). Maga a csokoládé legyen fényes, és szépen reccsenjen, ha eltörjük. Minél jobb a csokoládé, annál finomabb a mousse, azaz a hab. A csokoládéhab legyen nem túl édes, inkább keserű, selymes, könnyű, levegős, habos, ezért intenzíven csokoládés. Az alábbi klasszikus recept pont ilyen, igazi alapdarab, bármilyen alkalomra – akár gyertyafényesre is – bátran bevethető. Elronthatatlan, stresszmentes, ráadásul előző nap kell elkészíteni, tehát vendégségbarát. Titka a hozzávalók arányában rejlik, több benne ugyanis a tojásfehérje, mint a sárgája, ettől extra levegős. A pici tejszíntől és vajtól selymesebb, a kávé pedig elegánsan hangsúlyozza a csokoládé ízét. Minden csokoládés desszert lelke a csipet só, ha ez véletlenül elmarad belőle, az édesség „lapos” marad, ugyanis a só ébreszti fel az ízeket.

false

 

A legfinomabb csokoládémousse

Hozzávalók (10 kis adag)

20 dkg jó minőségű keserűcsokoládé (70 százalék kakaótartalom)

4 dkg vaj (bio)

6 egész tojás, szobahőmérsékleten szétválasztva

2 tojásfehérje

½ kávéskanál só

2×1 evőkanál nádcukor vagy agavészirup

1 dl tejszín

2 evőkanál presszókávé

 

Egy akkora lábasban, aminek a tetejére kényelmesen ráfér egy keverőtál, vizet forralunk. A keverőtálat a gyöngyöző víz fölé helyezzük a lábasra, beletesszük a felaprított csokoládét és a vajat, majd lassan, kíméletesen megolvasztjuk a csokoládét. Amikor nagyjából megolvadt, levesszük az edényt a főzőlapról. Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgájukat elektromos keverővel 1 evőkanál cukorral és a sóval fehéredésig keverjük. (Ha valaki ódzkodik a nyers tojástól, felverheti a sárgáját a cukorral vízgőz fölött is, így hőkezelést is kap a tojás.) A tojásfehérjékből (összesen nyolcból) kemény habot verünk, félidőben, amikor már közepesen habos, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot. A cukros tojássárgájához adjuk a tejszínt és a kávét, majd hozzáöntjük a felolvadt csokoládét, és összekeverjük. A tojásfehérjehab egyharmadát a tojásos masszához adjuk, és gyors, határozott mozdulatokkal, kézi habverő segítségével teljesen elkeverjük benne. Most hozzáadjuk a többi habot, de ezzel már csak óvatosan forgatjuk össze, hogy a hab ne törjön. Üvegpoharakba vagy tálkákba öntjük, és 24 órára, de legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.

„A hosszútávfutó magányával”

Legújabb, szeptember végén esedékes bemutatója, az Etűdök elképzelt érzésekre című előadás kapcsán beszélgettünk a próbafolyamatok nehézségeiről, a kívülállásról, a megállni tudás fontosságáról és egy „hüllőről”, aki szeret mozdulatlanul feltöltődni a napon.

Szerbia kontra Szerbia

  • Végel László

Tavaly november elsején 11 óra 52 perckor leomlott a felújított újvidéki pályaudvar előtetője, 15 ember halálát okozva. Senki nem látta előre, hogy a szerencsétlenség immár közel tíz hónapja tartó zűrzavart és válságot idéz elő.