chili&vanília

Mousse au chocolat

Gasztro

Kiindulópontja a legjobb minőségű csokoládé, azon múlik minden: keserű, legalább 60-70 százalékos kakaótartalommal (de ne haladja meg a 80-at, az már olyan intenzív, hogy inkább fűszerező funkciója lehet, sós ételekben, mártásokban jobban érvényesül). Maga a csokoládé legyen fényes, és szépen reccsenjen, ha eltörjük. Minél jobb a csokoládé, annál finomabb a mousse, azaz a hab. A csokoládéhab legyen nem túl édes, inkább keserű, selymes, könnyű, levegős, habos, ezért intenzíven csokoládés. Az alábbi klasszikus recept pont ilyen, igazi alapdarab, bármilyen alkalomra – akár gyertyafényesre is – bátran bevethető. Elronthatatlan, stresszmentes, ráadásul előző nap kell elkészíteni, tehát vendégségbarát. Titka a hozzávalók arányában rejlik, több benne ugyanis a tojásfehérje, mint a sárgája, ettől extra levegős. A pici tejszíntől és vajtól selymesebb, a kávé pedig elegánsan hangsúlyozza a csokoládé ízét. Minden csokoládés desszert lelke a csipet só, ha ez véletlenül elmarad belőle, az édesség „lapos” marad, ugyanis a só ébreszti fel az ízeket.

false

 

A legfinomabb csokoládémousse

Hozzávalók (10 kis adag)

20 dkg jó minőségű keserűcsokoládé (70 százalék kakaótartalom)

4 dkg vaj (bio)

6 egész tojás, szobahőmérsékleten szétválasztva

2 tojásfehérje

½ kávéskanál só

2×1 evőkanál nádcukor vagy agavészirup

1 dl tejszín

2 evőkanál presszókávé

 

Egy akkora lábasban, aminek a tetejére kényelmesen ráfér egy keverőtál, vizet forralunk. A keverőtálat a gyöngyöző víz fölé helyezzük a lábasra, beletesszük a felaprított csokoládét és a vajat, majd lassan, kíméletesen megolvasztjuk a csokoládét. Amikor nagyjából megolvadt, levesszük az edényt a főzőlapról. Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgájukat elektromos keverővel 1 evőkanál cukorral és a sóval fehéredésig keverjük. (Ha valaki ódzkodik a nyers tojástól, felverheti a sárgáját a cukorral vízgőz fölött is, így hőkezelést is kap a tojás.) A tojásfehérjékből (összesen nyolcból) kemény habot verünk, félidőben, amikor már közepesen habos, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot. A cukros tojássárgájához adjuk a tejszínt és a kávét, majd hozzáöntjük a felolvadt csokoládét, és összekeverjük. A tojásfehérjehab egyharmadát a tojásos masszához adjuk, és gyors, határozott mozdulatokkal, kézi habverő segítségével teljesen elkeverjük benne. Most hozzáadjuk a többi habot, de ezzel már csak óvatosan forgatjuk össze, hogy a hab ne törjön. Üvegpoharakba vagy tálkákba öntjük, és 24 órára, de legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.