kertész lesek

Korzó bisztró – Sződliget

  • kertész lesek
  • 2019. szeptember 8.

Gasztro

1950. január 1-jén zajlott le a Rákosi-korszak közigazgatási falurombolása, 7 várost és 16 nagyközséget csatoltak Budapesthez, létrehozva így a Nagy-Budapest nevű vízfejet. De ugyanekkor „szakításra” is sor került, bár ennek alig volt hírértéke: a Vác szomszédságában álló Sződ nyugati fele Sződliget néven önállósodott, és ezzel el is vágta a szebb napokat látott községet a Dunától. Azóta Sződ amolyan szegény rokonnak tűnik az üdülőtelepes Sződligethez képest. Mindennél többet mond, hogy míg az „eredeti” faluban a vendéglátóipart csak a kocsma és a presszó képviseli, Sződligeten a régi 2-es út mentén, a partra vezető úton két étterem is felfedezhető. A Dunához közelebb eső Üvegházban négy éve jártunk (Kertész lesek, 2015. július 23.), és szép emléket őrzünk róla. A konkurenciának tekinthető Korzó bisztró akkor még nem működött, ismertetőjük szerint 2017-ben nyitottak. Az utca felőli terasz kávézót sejtet, de belső udvar is van, amelyre nemcsak a méretei miatt mondhatnánk, hogy kerthelyiség, ráadásul napsütötte pontján nyugágyakat is elhelyeztek.

Noha a Korzó arculata és berendezése is divatosnak mondható, a választék annyiban követi az ugyancsak divatos bisztróvonalat, hogy hamburgert is árulnak. Különben semmi trükközés, semmi nagyzolás: mellek, bordák és karajok, töltve, roston és rántva. A bisztrós paradicsomleves sajttal (650 Ft) olyan sűrű, mint egy főzelék, bár annak nincs ragacs (sajt?) a tetején. A fűszerezése jó, de így is az Aranyfácánt juttatja az eszünkbe. (Nem a sört, a konzerv paradicsompürét.) Szerencsére a rántott karfiollal (990 Ft) sikerült az összes aknát kikerülni: nem úszik az olajban, a panír sem olyan, mint a fűrészpor, és a karfiolnak is karfiolíze van. A Korzó karajt (1490 Ft) is csak dicsérni lehet, legalábbis ami a rántott húst illeti. Egyébként attól „Korzó”, hogy tejfölt meg sajtot tettek rá – teljesen feleslegesen. A tormás burgonyapüré körettel (490 Ft) is elégedettek lehetnénk, ha nem biggyesztették volna elé a „tormás” jelzőt. Nem spóroltak a túrós palacsintával (200 Ft), a tésztája vastag, a töltelék friss és jelentős. Nem lepne meg, ha kiderülne: a környéki parti büfékben ugyanennyi anyagból két palacsinta jön ki.

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.