kertész lesek

Korzó bisztró – Sződliget

  • kertész lesek
  • 2019. szeptember 8.

Gasztro

1950. január 1-jén zajlott le a Rákosi-korszak közigazgatási falurombolása, 7 várost és 16 nagyközséget csatoltak Budapesthez, létrehozva így a Nagy-Budapest nevű vízfejet. De ugyanekkor „szakításra” is sor került, bár ennek alig volt hírértéke: a Vác szomszédságában álló Sződ nyugati fele Sződliget néven önállósodott, és ezzel el is vágta a szebb napokat látott községet a Dunától. Azóta Sződ amolyan szegény rokonnak tűnik az üdülőtelepes Sződligethez képest. Mindennél többet mond, hogy míg az „eredeti” faluban a vendéglátóipart csak a kocsma és a presszó képviseli, Sződligeten a régi 2-es út mentén, a partra vezető úton két étterem is felfedezhető. A Dunához közelebb eső Üvegházban négy éve jártunk (Kertész lesek, 2015. július 23.), és szép emléket őrzünk róla. A konkurenciának tekinthető Korzó bisztró akkor még nem működött, ismertetőjük szerint 2017-ben nyitottak. Az utca felőli terasz kávézót sejtet, de belső udvar is van, amelyre nemcsak a méretei miatt mondhatnánk, hogy kerthelyiség, ráadásul napsütötte pontján nyugágyakat is elhelyeztek.

Noha a Korzó arculata és berendezése is divatosnak mondható, a választék annyiban követi az ugyancsak divatos bisztróvonalat, hogy hamburgert is árulnak. Különben semmi trükközés, semmi nagyzolás: mellek, bordák és karajok, töltve, roston és rántva. A bisztrós paradicsomleves sajttal (650 Ft) olyan sűrű, mint egy főzelék, bár annak nincs ragacs (sajt?) a tetején. A fűszerezése jó, de így is az Aranyfácánt juttatja az eszünkbe. (Nem a sört, a konzerv paradicsompürét.) Szerencsére a rántott karfiollal (990 Ft) sikerült az összes aknát kikerülni: nem úszik az olajban, a panír sem olyan, mint a fűrészpor, és a karfiolnak is karfiolíze van. A Korzó karajt (1490 Ft) is csak dicsérni lehet, legalábbis ami a rántott húst illeti. Egyébként attól „Korzó”, hogy tejfölt meg sajtot tettek rá – teljesen feleslegesen. A tormás burgonyapüré körettel (490 Ft) is elégedettek lehetnénk, ha nem biggyesztették volna elé a „tormás” jelzőt. Nem spóroltak a túrós palacsintával (200 Ft), a tésztája vastag, a töltelék friss és jelentős. Nem lepne meg, ha kiderülne: a környéki parti büfékben ugyanennyi anyagból két palacsinta jön ki.

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.