kertész lesek

Korzó bisztró – Sződliget

  • kertész lesek
  • 2019. szeptember 8.

Gasztro

1950. január 1-jén zajlott le a Rákosi-korszak közigazgatási falurombolása, 7 várost és 16 nagyközséget csatoltak Budapesthez, létrehozva így a Nagy-Budapest nevű vízfejet. De ugyanekkor „szakításra” is sor került, bár ennek alig volt hírértéke: a Vác szomszédságában álló Sződ nyugati fele Sződliget néven önállósodott, és ezzel el is vágta a szebb napokat látott községet a Dunától. Azóta Sződ amolyan szegény rokonnak tűnik az üdülőtelepes Sződligethez képest. Mindennél többet mond, hogy míg az „eredeti” faluban a vendéglátóipart csak a kocsma és a presszó képviseli, Sződligeten a régi 2-es út mentén, a partra vezető úton két étterem is felfedezhető. A Dunához közelebb eső Üvegházban négy éve jártunk (Kertész lesek, 2015. július 23.), és szép emléket őrzünk róla. A konkurenciának tekinthető Korzó bisztró akkor még nem működött, ismertetőjük szerint 2017-ben nyitottak. Az utca felőli terasz kávézót sejtet, de belső udvar is van, amelyre nemcsak a méretei miatt mondhatnánk, hogy kerthelyiség, ráadásul napsütötte pontján nyugágyakat is elhelyeztek.

Noha a Korzó arculata és berendezése is divatosnak mondható, a választék annyiban követi az ugyancsak divatos bisztróvonalat, hogy hamburgert is árulnak. Különben semmi trükközés, semmi nagyzolás: mellek, bordák és karajok, töltve, roston és rántva. A bisztrós paradicsomleves sajttal (650 Ft) olyan sűrű, mint egy főzelék, bár annak nincs ragacs (sajt?) a tetején. A fűszerezése jó, de így is az Aranyfácánt juttatja az eszünkbe. (Nem a sört, a konzerv paradicsompürét.) Szerencsére a rántott karfiollal (990 Ft) sikerült az összes aknát kikerülni: nem úszik az olajban, a panír sem olyan, mint a fűrészpor, és a karfiolnak is karfiolíze van. A Korzó karajt (1490 Ft) is csak dicsérni lehet, legalábbis ami a rántott húst illeti. Egyébként attól „Korzó”, hogy tejfölt meg sajtot tettek rá – teljesen feleslegesen. A tormás burgonyapüré körettel (490 Ft) is elégedettek lehetnénk, ha nem biggyesztették volna elé a „tormás” jelzőt. Nem spóroltak a túrós palacsintával (200 Ft), a tésztája vastag, a töltelék friss és jelentős. Nem lepne meg, ha kiderülne: a környéki parti büfékben ugyanennyi anyagból két palacsinta jön ki.

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.