chili & vanília

Kalocsai babka

Gasztro

New Yorkban 2017-ben tört ki a babkaboom, nem meglepő módon egy ügyes pr-os munkáját dicsérte az, hogy az egyik legfelkapottabb sütemény lett. A zsidó eredetű, csokoládéval csavart, látványos kalácsot eredetileg maradék barhesz tésztából nyújtották a háziasszonyok – lekvárt, magokat töltöttek bele, úgy sütötték. A csokoládét csak később adták hozzá a New Yorkba érkező zsidó bevándorlók. Hogy a káosz még nagyobb legyen, Izraelben babka néven egyáltalán nem is ismerik, ott krantz cake a becsületes neve. Néhány éve mindenesetre meghódította New York és az egész világ szívét, kultikus státusnak örvend, és minden, magára valamit is adó pékség süti. Itthon is népszerű, tartják a kínálatukban a felkapott pékek, házilag is sokan nekiállnak, és róla elnevezett újlipótvárosi találkozóhely is akad. Ehhez képest egész meglepő, hogy bár lenne tere játékosságnak, a töltelékkel kevesen variálnak (nem mintha a csokoládés nem lenne tökéletes). És akkor hogyan lesz ennek paprikás kalács a vége? A kalocsai paprikás kalács ihletére! Ottani specialitás, amelynek a tésztája tömörebb, szárazabb, és bejgliszerűen van feltekerve. Ez vándorolt át a babkába, és így találkozott New York Kalocsával.

 

Pirospaprikás babka kalács

Hozzávalók (két kalácshoz – 2×14 szelet)

 

 

Tészta:

55 dkg liszt

10 dkg cukor

2 csomag szárított élesztőpor

1 teáskanál só

1 citrom reszelt héja

3 egész tojás

1,2 dl hideg víz

15 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez

 

Töltelék:

2×1 evőkanál kacsazsír, felolvasztva

2×1,5 evőkanál édesnemes, őrölt

pirospaprika

2×1,5 evőkanál finomítatlan nádcukor

 

A tésztát előző este is elő lehet készíteni, és éjszaka, a hűtőben keleszteni. A tésztához egy nagy keverőtálba tesszük a lisztet, a kristálycukrot, az élesztőport, a sót, a reszelt citromhéjat, majd hozzáadjuk a három tojást, a vizet. Elektromos kézimixer dagasztókarjával (vagy robotgépben) összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5–6 percig keverjük, amíg a tészta szépen összeáll. Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban, lefedve, éjszakára (de legalább néhány órára) a hűtőbe tesszük, reggelre pont megkel. Másnap reggel a tésztát két részre osztjuk (érdemes mérlegen lemérni, hogy a két adag valóban egyforma legyen). Az egyik bucit lisztezett gyúródeszkán 40×30 centiméteres téglalapra nyújtjuk. Megkenjük egy evőkanál olvasztott kacsazsírral, megszórjuk az őrölt pirospaprikával és a nádcukorral. Hosszában, bejgliszerűen feltekerjük. Most éles késsel hosszában félbevágjuk, majd hosszában, három egyenletes szakaszban lazán összefonjuk. Óvatosan áthelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyér formába. Megismételjük a másik adag tésztával és töltelékkel. Huzatmentes helyen 1 órán át kelesztjük. 190 fokos sütőben 30 percig sütjük. Teljesen kihűtjük, úgy szeleteljük.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk