Minden ellene szól. Nem laktózmentes, nem gluténmentes, nem paleó. Sőt, mindezek szöges ellentéte, mindenből a lehető legtöbb van benne: glutén, laktóz, kalória. Rengeteg. Érthetetlen, hogy mitől tud 2016-ban világszerte az egyik legfelkapottabb fogás lenni. Megbolondulnak érte a népek Londontól New Yorkig – nincs magazin és menő szakácskönyv grillezett sajtos szendvics nélkül. Természetesen egészen kifinomult formákban kerül napirendre, komoly sajtokkal, fajsúlyos kenyerekkel, izgalmas pluszelemekkel. A siker titka talán éppen a vele kapcsolatos mérhetetlen, brutális hedonizmusban keresendő. Enyhén barnított vajban ropogósra sütött kenyér, benne pedig olvadó, karakteres sajt; hol van ez a retró melegszendvicsektől! De a végeredmény kizárólag akkor lesz ütős, ha a megfelelő alapanyagokat használjuk. A legjobb kenyeret válasszuk, lehetőség szerint vadkovászosat, valamelyik újhullámos pékségből és persze nagyszerű, érett, karakteres, minőségi sajtot. Alább kecskesajttal és csípős sárgabarackchutney-val ajánlom, ami egyébként nagyszerű grillhúsok vagy rántott csirkecomb mellé is.
Grillezett kecskesajtos szendvics fűszeres sárgabarackchutney-val
Hozzávalók (4-6 adag)
Fűszeres sárgabarackchutney
(4×2 dl-es üveghez)
10 dkg aszalt sárgabarack
3 dl bio-sárgabaracklé
50 dkg érett, de nem túl puha sárgabarack
5 dkg nádcukor
½ citrom leve
1 evőkanál currypor
1 teáskanál harissa vagy más csípős paprikakrém
½ friss csili, kimagozva, finomra aprítva
0,6 dl almaecet
csipet só
4 szelet jófajta, lehetőség szerint vadkovászos
kenyér
4 dkg vaj
20 dkg közepesen kemény, érett kecskesajt,
durvára lereszelve
A chutney-hoz kb. két órára beáztatjuk az aszalt sárgabarackot a sárgabaracklébe (ha nem kapunk, helyettesíthetjük almalével is). Közepes lábasba tesszük az aszalt barackot a lével együtt, majd beletesszük a kimagozott, felkockázott sárgabarackot is. Közepes lángon, kb. 20 percig főzzük, amíg mind a friss, mind az aszalt gyümölcs megpuhul. Ekkor turmixgépben vagy botmixerrel ízlés szerint, vagy teljesen simára, vagy kissé darabosra sűrítjük. A lábasban hozzáadjuk a nádcukrot, a citromlevet, a curryport, a harissát (vagy más csípős paprikakrémet, esetleg néhány csepp tabascót), és a kimagozott, finomra aprított friss csilit, végül az almaecetet és a csipet sót. További 20 percig rotyogtatjuk, majd sterilizált üvegekbe töltjük. A szendvicshez két szelet kenyeret mindegyik oldalán (tehát kívül is) megvajazunk. A belső oldalát megkenjük a sárgabarackchutney-val, majd ráhalmozunk 10 dkg reszelt sajtot, jól rátapasztjuk. Rátesszük a másik szelet (szintén kívül-belül megvajazott) kenyérszeletet, és szorosan összenyomjuk. Forró serpenyőben, oldalanként kb. 4-4 percig sütjük.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com